Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Μουντιάλ: Οι Ιάπωνες πανηγύρισαν τη νίκη τους και μετά μάζεψαν τα σκουπίδια τους από το στάδιο

Μουντιάλ: Οι Ιάπωνες πανηγύρισαν τη νίκη τους και μετά μάζεψαν τα σκουπίδια τους από το στάδιο

Η Ιαπωνία πέτυχε χθες την πρώτη της νίκη στο φετινό Μουντιάλ, όμως οι Ιάπωνες φίλαθλοι ήταν εκείνοι που «έκλεψαν την παράσταση» μετά το τέλος του αγώνα.   Κρατώντας μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, τις οποίες είχαν φέρει μαζί τους, οι οπαδοί καθάρισαν σχολαστικά τις κερκίδες, φροντίζοντας να μην αφήσουν σκουπίδια πίσω τους.   
Το BBC επισημαίνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν κάτι τέτοιο οι οπαδοί των «μπλε σαμουράι».   EPA/ERIK S. LESSER   «Δεν είναι μόνο μέρος της κουλτούρας του ποδοσφαίρου, αλλά μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας», τονίζει στο BBC ο αθλητικός δημοσιογράφος Scott McIntyre, ο οποίος εργάζεται στην Ιαπωνία. Τώρα βρίσκεται στη Ρωσία, ακολουθώντας την ομάδα, και σημειώνει ότι δεν τον εξέπληξε καθόλου αυτή η κίνηση των Ιαπώνων φιλάθλων.   
«Συχνά ακούει κανείς τον κόσμο να λέει ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί μια αντανάκλαση της κουλτούρας. Μια σημαντική πτυχή της ιαπωνικής κοινωνίας είναι να διασφαλίζουν τα μέλη της ότι όλα είναι απολύτως καθαρά και αυτό συμβαίνει σε όλα τα αθλητικά γεγονότα, και σίγουρα και στο ποδόσφαιρο», προσθέτει.   Οι Ιάπωνες πάντως δεν είναι οι μόνοι που φροντίζουν για την καθαριότητα των γηπέδων, αν και είναι εκείνοι που έγιναν διάσημοι για αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι οπαδοί της Σενεγάλης έκαναν ακριβώς το ίδιο στο πλαίσιο του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.  
 Πολίτες άλλων χωρών, που παρακολουθούν αγώνες στην Ιαπωνία, συχνά εκπλήσσονται όταν βλέπουν τους οπαδούς να καθαρίζουν, τονίζει ο McIntyre.   «Μπορεί να αφήσουν κάτω κάποιο μπουκάλι ή κάποια συσκευασία τροφίμων, και συχνά Ιάπωνες θα τους πουν πως πρέπει να το καθαρίσουν ή να το πάρουν μαζί τους, αλλά δεν μπορούν να το αφήσουν εκεί», προσθέτει.   
Πρόκειται για μία συνήθεια που την μαθαίνουν από μικρή ηλικία. «Το καθάρισμα μετά από ποδοσφαιρικούς αγώνες αποτελεί επέκταση βασικών συμπεριφορών που διδάσκονται στο σχολείο, όπου τα παιδιά καθαρίζουν τις σχολικές αίθουσες και τους διαδρόμους», εξηγεί ο Scott North, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.   «Με συνεχείς υπενθυμίσεις σε όλη την παιδική ηλικία, αυτές οι συμπεριφορές γίνονται συνήθεια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού», υπογραμμίζει.   Πώς νιώθουν όμως οι Ιάπωνες όταν αυτή η συνήθειά τους γίνεται viral; 
Σύμφωνα με τον North, αισθάνονται περήφανοι, καθώς «το καθάρισμα σε γεγονότα όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένας τρόπος για να δείξουν υπερηφάνεια για τον τρόπο ζωής τους και να τον μοιραστούν μαζί μας».   «Υπάρχει καλύτερο μέρος για να κάνεις μια δήλωση σχετικά με την ανάγκη να φροντίσουμε υπεύθυνα τον πλανήτη μας, από το Παγκόσμιο Κύπελλο;», προσθέτει.   «Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται αδιάφορο και βαρετό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα μιας χώρας που έχει δημιουργηθεί βασιζόμενη στον σεβασμό και την ευγένεια», συμπληρώνει γελώντας. «Και αυτό απλά επεκτείνεται στο να γίνονται κινήσεις που δείχνουν σεβασμό και στο ποδόσφαιρο».  


 Με πληροφορίες από BBC  

www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: