Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

ΙΤΕΑ: Ασυνείδητοι πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων


Βέργος Πέτρος.

Τελευταία έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας που καταβάλλεται από πλευράς της νέας διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας , που ομολογουμένως αποδίδει καρπούς και έχει ομορφύνει αισθητά τις Λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης μας. Αυτή την προσπάθεια μαζί και την εικόνα ουσιαστικά όλης της πόλης ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ορισμένοι (πολλοί) ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι δεν σέβονται ούτε τον χώρο της Μαρίνας, ούτε τους συμπολίτες τους, ούτε τους επισκέπτες της πόλης, επειδή δεν φροντίζουν να περισυλλέξουν τα περιττώματα των ζώων τους.
Αποτέλεσμα του φαινομένου της ρύπανσης από τα περιττώματα των σκύλων, τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους βγάζουν βόλτα, είναι τα πολλά παράπονα από κατοίκους οι οποίοι κάνουν την βόλτα τους στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας και η δυσφορία των ιδιοκτητών ιστιοφόρων σκαφών που δένουν σ' αυτή, εκπεφρασμένη ποικιλοτρόπως.

Να σημειωθεί εδώ, ότι εκτός από το "πόδι" της Μαρίνας που εντοπίζεται έντονο το πρόβλημα της ρύπανσης, υπάρχει και αρκετή έκταση με γκαζόν, όπου… κατά προτίμηση καταλήγουν να αφοδεύουν οι περισσότεροι σκύλοι, κατά την είσοδο ή έξοδό τους από το χώρο της Μαρίνας.

Πρόστιμο σε όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου τους
Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στη νομοθεσία που αφορά  τα ζώα από το 2012 (νόμος 4039/2012, άρθρο 5), όπου αναφέρονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Στην παράγραφο 1 (στ) ορίζεται ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου. Στους παραβάτες επιβάλλεται κάθε φορά χρηματικό πρόστιμο, που διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής (διαβάστε τον κανονισμό ΕΔΩ)

Πέραν όμως των προστίμων οφείλουμε όλοι να φροντίζουμε για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων στους οποίους παίζουν τα παιδιά μας, φροντίζοντας μεταξύ άλλων για τη συλλογή των περιττωμάτων των δικών μας ζώων, καθώς πίσω από κάθε οικόσιτο ζώο πρέπει να βρίσκεται ένας πολιτισμένος άνθρωπος και όχι ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης.

Η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον αποτελούν δείκτες πολιτισμού για την κοινωνία μας. «Όσες όμως νομοθεσίες και να συνταχθούν, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των κατόχων των σκύλων έναντι των ιδίων των ζώων και πολύ περισσότερο έναντι των συνανθρώπων τους, με την οχληρή, αλλά και την τεράστια ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον που είναι σε βάρος της δημόσιας υγείας» 
Καλούμε όλες και όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί η καθαριότητα της πόλης μας είναι και δική τους υπόθεση.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ δημοκρατική η συμπεριφορά σου ρε καρτερία!Γιατι κανεις τετοια λογοκρισία και δεν ανεβάζεις σχόλια;;;

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΤΖΟΒΛΑΧΟΙ...

Ανώνυμος είπε...

Όταν είπα σε μία κυρία, η οποία είχε βγάλει το σκυλάκι της για την ανάγκη του στην μαρίνα της Ιτέας, για το ποιός θα μαζέψει τις ακαθαρσίες του, αυτη με αυστηρό ύφος μου απάντησε δεν είσαι εσύ αρμόδιος να μου πεις τι θα κάνω εγώ.
Την ίδια κιόλας στιγμή πηγαίνω στο λιμεναρχείο της πόλης μας και καταγγέλω το συμβάν όπου η απάντηση του λιμενικού υπαλλήλου είτανε να κάνω έγγραφη ονομαστική καταγγελία με τα στοιχεία μου και με τα στοιχεία της φιλόζωης κυρίας και θα μερυμνήσουνε υπηρεσιακώς.
Και φυσικα δεν έπραξα τίποτα και έτσι έληξε το θέμα με όλους μας να έχουμε κάνει το καθήκον μας.

Ανώνυμος είπε...

Το ιδιο συμβαινει κ στην πλατεια Ηρωων, παραπάνω

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΑ ΚΟΒΕΙ Η ΟΜΑΔΑ "Ε" ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ο υπογραφων το κειμενο μπορεί να γραφει τι εστι πολιτισμος... Αλλα ειναι και αρκετά προκλητικος τοσο που ενω συνοδευω το σκύλο μου σε βολτα και χωρίς να υπάρχει απολύτως κανενας λογος σχολιαζει αρκετά δυνατα ωστε να τον ακούσουμε τα γνωστά περι κακων σκυλων και ανευθυνων συνοδων.... Δεν διαφωνω οτι πρέπει να τηρούνται και απο τους μεν και τους δεν τα αυτονοητα διαφωνω με τι να σχολιαζει δυνατα και εσκεμενα ενα βημα πισω απο την πλατη μας..

Ανώνυμος είπε...

Children can become very sick from diseases caused by dog dirt , that is why it is so important to keep animals healthy and clean up their mess. People should be responsible for their pets for the sake of health and the environment. What about installing special dog poo bins?