Λίγο πριν συγκληθεί η γενική συνέλευση του ΣΕΒ, όπου αναμενόταν να ανακηρυχθεί νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος απέσυρε την υποψηφιότητά του, επειδή παραπέμφθηκε σε δίκη, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.
Ο κ. Μυτιληναίος κατηγορείται και θα δικασθεί, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, για υπόθεση δωροδοκίας του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Στέργιου Νέζη, η οποία ανάγεται στις αρχές της περασμένης δεκαετίας (2002 – 2003).
Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σχετικά με την υπόθεση εμβάσματος, που εντοπίστηκε πριν λίγο καιρό στο πλαίσιο άλλης έρευνας, ύψους 250.000 ευρώ, το οποίο κινήθηκε την περίοδο 2002-2003 προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Σ. Νέζη, από εταιρία του Ομίλου Μυτιληναίου.
Το Συμβούλιο διέταξε την παραπομπή του Ευ. Μυτιληναίου για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο ίδιος, για νομικούς λόγους, απαλλάσσεται από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων εγκληματικές δραστηριότητες που του είχε απαγγελθεί αρχικά.
Ο Στ. Νέζης παραπέμπεται για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Το έμβασμα φαίνεται να συνδέεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με την κατακύρωση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του Ε. Μυτιληναίου, του έργου κατασκευής μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο της ΔΕΗ στο Λαύριο. Το έργο είχε κατακυρωθεί ύστερα από διαγωνισμό τον Νοέμβριο του 2003 στη ΜΕΤΚΑ έναντι τιμήματος περίπου 194 εκατ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι η συναλλαγή αφορούσε πληρωμή για παροχή έργου συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους του Στ. Νέζη προς τον Όμιλο Μυτιληναίου.
1 σχόλιο:
- Στην Ελλάδα , δυστυχώς, οι επιχειρηματίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι δημιουργήματα της κεντρικής πολιτικής εξουσίας , με αποτέλεσμα να φέρουν το ήθος του εκάστοτε πολιτικού και όχι το ήθος του επιχειρηματία της Δύσης με την κοινωνική συνείδηση και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαχειριστές κρατικών επιχειρήσεων που λόγω της μορφής τους δεν μπόρεσαν να διοικηθούν από το δημόσιο και δόθηκαν στην επιχειρηματική δράση ιδιωτών που επέλεγαν κάθε φορά οι ιθύνοντες πολιτικοί (βλέπε δημιουργία "τζακιών").
Βέβαια , σε όλο τον κόσμο έτσι λειτουργεί σήμερα η μεγάλη επιχειρηματική δράση και δύσκολα κανείς διακρίνει διαφορά επιχειρηματία και πολιτικής εξουσίας. Απόδειξη το γεγονός ότι πολλοί πρωθυπουργοί είναι έμποροι όπλων (Πούτιν-Μέρκελ-Τράμπ-Μέϊ)
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ενώ στην Δύση υπάρχουν οργανωμένες ομάδες πολιτών με πολτικοοικονομική δύναμη που κρατούν κάποιες ισορροπίες , στην Ελλάδα αυτό είναι σχεδόν αδύνατο.
Δημοσίευση σχολίου