Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΛΙΕΙΑΣ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΤ ΕΝΤΟΜΟΥ RΗYNCHOPHORUS FERRUGINEUS (Κόκκινο Σκαθάρι)


Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας & Κτηνοτροφίας στα πλαίσια της εφαρμογής του  Σχέδιου Δράσης και της λήψης μέτρων για την πρόληψη και περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus, και για το έτος 2017 , έχει λάβει μία συγκεκριμένη στρατηγική απόφαση, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε ένα περιβάλλον μειωμένων οικονομικών πόρων.
Οι σχετικές εργασίες εστιάζουν στην προσπάθεια προστασίας και διάσωσης των φοινίκων ευθύνης του  Δήμου Δελφών .
            Σε αυτούς τους συγκεκριμένους φοίνικες τηρείται ένα αυστηρό και συνεπές πρόγραμμα φυτοπροστασίας με κάθε πρόνοια προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών .
Η αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος που εφαρμόστηκε από το τμήμα μας (η οποία ξεκίνησε του 2016 και συνεχίζεται ), είναι ενθαρρυντική.
 Οι πληθυσμοί που εντοπίζονται είναι ελάχιστοι.
Αναλυτικά, έως σήμερα 09/08/2017,  ολοκληρώθηκαν τα ακόλουθα:
ΔΕ Ιτέας
Πραγματοποιήθηκαν δύο  δενδροχειρουργικές επεμβάσεις
  Ολοκληρώθηκαν τέσσερεις (4) ψεκασμοί.

ΔΕ Άμφισσας
Aπομακρύνθηκαν (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία περί φυτοπροστασίας)  δύο  (2) δένδρα τα οποία είχαν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι έμπροσθεν του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας .
Ολοκληρώθηκαν τέσσερεις (4) ψεκασμοί.

ΔΕ Γαλαξειδίου
Απομακρύνθηκε ένας (1) προσβεβλημένος φοίνικας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου.
Πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) δενδροχειρουργεία. Οι δενδροχειρουργικές επεμβάσεις σε φοίνικες στην Πλατεία Μανουσάκια και στην περιοχή «Χειρόλακας» είναι απόλυτα πετυχημένες αφού τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή σ’ όλους μας.
Ολοκληρώθηκαν τέσσερεις (4) ψεκασμοί.

Τέλος, υπενθυμίζεται για άλλη μια φορά σε όλους τους συμπολίτες μας, που διατηρούν φοίνικες και ιδιαίτερα κανάριους, ότι από τη στιγμή που διαπιστώνουν έναρξη προσβολής (ασυμμετρία, πτώση φύλλων κλπ) στο φοίνικά τους, πρέπει να αποφασίζουν εάν θα τον προστατέψουν ή θα τον καταστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να καταστραφούν τα έντομα που έχει μέσα. Κάθε προσβεβλημένος/νεκρός φοίνικας του οποίου δεν σκοτώνονται τα σκαθάρια εντός του, παράγει περίπου 400 ενήλικα και άρα αποτελεί κίνδυνο – θάνατο για τους υπόλοιπους.
Το σχέδιο δράσης του Δήμου συνεχίζεται.


      Η  Αντιδήμαρχος Δελφών 
Αγροτικής Ανάπτυξης , Αλιείας & Κτηνοτροφίας

                                                             Τριανταφυλλιά Πιλάλα – Τσακίρη  


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι πολύ καλή αρχή μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης που δείχνει ότι υπάρχει Δήμος. Δυστυχώς και πρέπει να το πει κάποιος, οι αρχικές παρεμβάσεις του Δήμου άρχισαν ανορεκτικά ένα ολόκληρο χρόνο αφότου επισημάνθηκε το πρόβλημα και μετά από πολύ κράξιμο, πολύτιμος χρόνος που καταστράφηκαν πολλοί φοίνικες, και χρειάστηκε άλλος ένας δεύτερος χρόνος που τα σκαθάρια κατέστρεψαν ακόμα περισσότερους φοίνικες έως ότου ο Δήμος αποδώσει στους ιδιώτες κατόχους φοινίκων ευθύνη για το τί κάνουν με τους δικούς του φοίνικες. Ήδη πάθαμε μεγάλη ζημιά ενώ όλα έμοιαζαν σαν να βολεύονται και πάλι κάποιοι από την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του παραλιακού μετώπου του Δήμου και ο νοών νοείτω. Σε δύο χρόνια έρχονται εκλογές κυρίες και κύριοι και ήδη έχετε χάσει τρία πολύτιμα χρόνια όπου δεν νομίζω να έχετε και πολλά να παρουσιάσετε σαν έργο για την ανάπτυξη του τόπου. Ποια ανάπτυξη; Ποιών κλάδων; Για ποια προοπτική για θέσεις εργασίας για όλους; Για όλους θέλουμε και όχι για το πολύ άλλους τριάντα ή πενήντα προκειμένου να εκβιάζεται προεκλογικά και πάλι σαν τους προκατόχους σας δύο χιλιάδες απελπισμένους αμόρφωτους που δεν ξέρουν ούτε αριθμητική. Εύχομαι και για το δικό σας και για όλων μας το καλό, να προλάβετε να κάνετε στον υπόλοιπο ένα χρόνο αυτά που δεν κάνατε τα τρία τελευταία. Πέμπτη τελευταία και προεκλογική χρονιά με υποσχέσεις και πάλι θα είναι εξοργιστική μέσα σε αυτό το τραγικό περιβάλλον φτώχιας και ανεργίας. Καλή αρχή έστω με αυτό το αξιοπρεπές και πλήρους υπευθυνότητας Δελτίο Τύπου και καλή τύχη για το θαύμα που χρειάζεστε ενώ η πείνα είναι πλέον εδώ και ο κόσμος έχει αγριέψει. Και να ξέρετε ότι με τον κόσμο έχετε πλέον να κάνετε και όχι με τις θλιβερές αντιπολιτευτικές παρατάξεις των φιγουρατζήδων αντιπολιτευόμενων σήμερα που όταν ήταν συμπολίτευση έκαναν ότι χειρότερο μπορούσαν για τον τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να μας πείτε ,τελικά ,γιατί κόψατε "στεγνά" τους φοίνικες στην Ανατολική Είσοδο της Μητρόπολης της Άμφισσας;;
Αυτά που γράφετε ή ότι δεν ταυτίζονταν με την "αισθητική" της Μητρόπολης ή όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου ότι : "δημιουργούν προβλήματα οι ρίζες τους";;!!
"Πήρατε μυρωδιά" κ. Αντιδήμαρχε (αρμοδίως ή αναρμοδίως) ότι κόψατε "απ΄τη ρίζα" 40 περίπου Ακακίες Κωνσταντινουπόλεως (που ήταν φυτεμένες από την εποχή του Δημάρχου Κορδώνη) και αφού γεμίσατε τα κενά τους με μαρμάρινες - πανάκριβες ψηφίδες (αλήθεια τι έγιναν αυτές;;) "ταπώσατε" τα κενά με τσιμεντένιες πλάκες;;!!
Σκαθάρι τις προσέβαλε και αυτές ή κάποιος δημοτικός "μπούφος" είχε πρόβλημα με τις φυλλωσιές του;;
Γι' αυτή την καταστροφή θα απολογηθεί κανείς σας;;
Οι άλλες συναρμόδιες αρχές "δεν την είδαν";;
Θα διωχθεί κανείς;;
Μαζευτείτε όλοι οι "μπούφοι" ,όσο είναι καιρός.....

Ανώνυμος είπε...

Οι φοίνικες όμως συνεχίζουν τις αποΔΡΑΣΕΙΣ τους. Ο μεγάλος φοίνικας στο XL μας αποχαιρέτησε και τσιμεντώθηκε το παρτέρι του. Το ίδιο και άλλος ένας στο Μαϊάμι ενώ αλλος ένας δίπλα του περιμένει τη σειρά του όπως και ένας μπροστά στο Flame. Στην πλαζ του Μαϊάμι εδώ και λίγες μέρες άλλος ένας πήρε το δρόμο του. Όταν εξαφανιστούν όλοι θα πανηγυρίζουμε για την εξαφάνιση του προβλήματος.