Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ποια άσκηση διατηρεί την καρδιά υγιή στο πέρασμα του χρόνου;

Ποια άσκηση διατηρεί την καρδιά υγιή στο πέρασμα του χρόνου;


H γυμναστική στις νεαρές ηλικίες είναι παράγοντας που μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα στο μέλλον, ισχυρίζονται επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι ήδη γνωστό πως η καρδιά «αγαπά» την άσκηση και η άσκηση την καρδιά μας, με τις αερόβιες ασκήσεις όπως το τρέξιμο, το βάδισμα, η ποδηλασία να θεωρούνται οι καλύτερες.
Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική έκδοση «JAMA Internal Medicine» αποδεικνύει πως, όσοι νεαροί ενήλικες ασκούνται τακτικά, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιαγγειακή νόσο τις επόμενες δεκαετίες, σε σχέση πάντα με τους συνομηλίκους τους που δεν κάνουν καθόλου γυμναστική. Είναι γνωστό ήδη πως η γυμναστική συνεισφέρει στην μείωση του κινδύνου από καρδιακά νοσήματα , η νέα αυτή όμως μελέτη επιβεβαιώνει την διαχρονική αξία της άσκησης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλή τον Δρ.Ζοάο Λίμα, μελέτησαν 4.900 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 19-30 ετών για δεκαετίες και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που διέθεταν καλή αεροβική ικανότητα δεν είχαν ιδιαίτερα αυξημένο τον κίνδυνο καρδιακού νοσήματος, σε σχέση με όσους δεν διέθεταν αυτήν την ικανότητα.
Πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα;
Η φυσική κατάσταση όσων έλαβαν μέρος αξιολογήθηκε όταν ήταν σε νεαρή ηλικία με τρέξιμο στον διάδρομο, με βαθμιαία αύξηση της ταχύτητας. Η άσκηση έφθανε και τα 92 λεπτά τρεξίματος και διαπιστώθηκε πως για κάθε λεπτό που περνούσαν οι συμμετέχοντες στο διάδρομο, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία μειωνόταν 15% και από καρδιακή αιτία κατά 12%! Κατά τα έτη που έγινε η καταγραφή των στοιχείων, 193 άτομα παρουσίασαν προβλήματα με την καρδιακή τους λειτουργία και τελικά πέθαναν τα 73.
O επικεφαλής της έρευνας τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε μια καλή φυσική κατάσταση από την νεαρή μας ηλικία γιατί αποδεικνύεται πως επηρεάζει και την λειτουργία της καρδιάς μας μακροπρόθεσμα, ανάμεσα στα άλλα οφέλη για την υγεία μας. Η άσκηση δεν αποτελεί μόνο κατάλληλη μέθοδο για να χάσουμε βάρος αλλά είναι κάτι περισσότερο, ένα προληπτικό μέτρο για να διατηρούμαστε υγιείς σε βάθος χρόνου!
Προκειμένου να είναι η έρευνα ολοκληρωμένη θα πρέπει να συμπληρώσουμε πως τα αποτελέσματα προέκυψαν αφού απομονώθηκαν άλλοι σημαντικοί παράγοντες υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 αλλά και η παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: