Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Αποκλειστικότητα από το amfissapress.gr : Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Θέλουν να μας το κλέψουν;

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα έχει προκύψει την τελευταία περίοδο το οποίο αφορά τις επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.


Το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά τις πολεοδομικές αδειοδοτήσεις που απαιτήθηκαν για την εκτέλεση των εργασιών, οι οποίες όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν εκδόθηκαν από αναρμόδια υπηρεσία και συγκεκριμένα αντί να εκδοθούν από την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Δελφών, εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Λεβαδέων!

Λίγη ιστορία…

Τα διοικητικά όρια μεταξύ των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες αμφισβητούμενα. Η τότε Κοινότητα Πολυδρόσου (Σουβάλας) είχε ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα ενάντια στην Κοινότητα Αραχώβης για τον καθορισμό των ορίων μεταξύ των κοινοτητων και κατ’επέκταση των δύο νομών.
Μετά από πολυετείς διαδικασίες, η υπόθεση έφτασε το 2009 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δέχτηκε τους ισχυρισμούς της Κοινότητας Πολυδρόσου Δήμου Παρνασσού πλέον και απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο Δήμος Αράχωβας κατά της 952/1992 απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, η οποία δικαίωνε το Δήμο Παρνασσού. Η ιστορική αυτή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η 870/2009 και μπορείτε να διαβάσετε συνημμένη στο τέλος του άρθρου.
Ο Δήμος Αράχωβας στη συνέχεια μετέφερε την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και πάλι η απόφαση ήταν υπέρ της Φωκίδας,  με τις εκδοθείσες υπέρ των πρώην Δήμου Παρνασσού και Κοινότητας Πολυδρόσου (και πλέον νυν Δήμου Δελφών), υπ’ αριθμ. 870/2009 και 952/1992 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς αντίστοιχα, να παραμένουν ισχυρές.
Στο σημείο αυτό ο τότε Δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης κοινοποιεί προς διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες την  αρ. 922/19-09-2012 επιστολή, με την οποία πληροφορεί τους πάντες ότι για οποιαδήποτε συναλλαγή σας σε θέματα αρμοδιότητας Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, σχετικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (όπως αιτήματα αδειοδοτήσεων, επιχ/σεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ), υπεύθυνες είναι αποκλειστικά και μόνο οι υπηρεσίες του Δήμου Δελφών, στις οποίες και θα πρέπει να απευθύνεστε.
Παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διοικητικής πλάνης, με ενδεχόμενη ακυρότητα σχετικών διοικητικών πράξεων.
Την επιστολή μπορείτε να διαβάσετε δημοσιευμένη στο AmfissaPress εδώ: Δ.Δελφών: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι διοικητική αρμοδιότητα του Δ.Δελφών
Σημειώστε ότι η επιστολή απευθύνεται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ ενώ κοινοποιείται και στους εμπλεκόμενους φορείς και παραπαρνάσσιους δήμους.

Τι έγινε στη συνέχεια με τις οικοδομικές άδειες για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου

Παρά την έγκαιρη ενημέρωση και κοινοποίηση της τελεσίδικης απόφασης από το Δήμο Δελφών προς τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο η ΕΤΑΔ ΑΕ, ιδιοκτήτρια του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, όσο και οι Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και Λεβαδέων αγνόησαν επιδεικτικά τις δικαστικές αποφάσεις και εξέδωσαν οικοδομικές άδειες (άδειες δόμησης) όχι από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Δελφών, αλλά από την αναρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Λεβαδέων.
Δείτε τις συγκεκριμένες άδειες, όπως είναι δημοσιευμένες στη Διαύγεια:
(τις άδειες βρήκαμε από δική μας έρευνα, ίσως υπάρχουν κι άλλες)
ΑΔΑ: ΒΕΖΡΩΛΗ-ΡΓΛ (03/06/2013)
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΒΑΤΗΡΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ", ΜΕ Α/Α ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ: 23/2013 [ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ]
ΑΔΑ: ΒΛΩ9ΩΛΗ-060 (06/08/2013)
ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΑΝΑΒΑΤΗΡΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ", ΜΕ Α/Α ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ: 27/2013 & ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ: 031/13
ΑΔΑ: 78ΓΝΩΛΗ-9Φ9 (27/02/2015)
Έκδοση της με Α/Α 003/2015 Έγκρισης Δόμησης και της με Α/Α 003/2015 Άδειας Δόμησης για τον εκσυγχρονισμό αναβατήρων Χιο/μικού κέντρου Παρνασσού ανέγερση νέου χώρου δεξαμενών, στεγάστρων, αλλαγή εκδοτηρίων εισιτηρίων, αλλαγή χρήσης χώρων υποσταθμού σε σταθμό "Αφροδίτη" και ανέγερση εγκαταστάσεων σταθμού "Κάτω Ερμή"

Το θέμα της αναρμοδιότητας βγήκε στην επιφάνεια κι αναδείχθηκε όταν η ΕΤΑΔ ΑΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση άδεια λειτουργίας για τα καταστήματα του Χιονοδρομικού Κέντρου. Η εταιρεία καταθέτει τις αιτήσεις στο Δήμο Δελφών και τελικά παίρνει άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, από την αντιδήμαρχο Δήμου Δελφών Τριανταφυλλιά Πιλάλα.
Δείτε εδώ: 6Δ9ΞΩ9Θ-ΥΙΒ και ΨΗΦΡΩ9Θ-ΤΒΟ

Το «λάθος» που έχει συμβεί με τις οικοδομικές άδειες αντιλήφθηκε η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Δελφών, κατά την διαδικασία κοινοποίησης των διαφόρων εγγράφων.
Χωρίς να γνωρίζουμε πλέον λεπτομέρειες, αναφέρουμε ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Δελφών έχει ήδη αντιδράσει εγγράφως στο όλο θέμα και αναμένονται εξελίξεις.

Πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι οι προαναφερεθείσες οικοδομικές άδειες, από την στιγμή που εκδόθηκαν από αναρμόδια αρχή μπορούν να θεωρηθούν εν δυνάμει προς ανάκληση, κάτι που θα μετατρέψει τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου σε αυθαίρετες.
Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι αυτό, αλλά να αποκατασταθεί η τάξη και να διορθωθεί η όποια παρεκτροπή έχει συμβεί ώστε το χιονοδρομικό κέντρο να είναι ως κτιριακή δομή αλλά κι ως επιχείρηση απολύτως νόμιμο!

Τι γίνεται τώρα

Μετά την ντροπιαστική εικόνα που είχε το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού κατά την λειτουργία του στα μέσα Ιανουαρίου (Τεράστιες ουρές και τσακωμοί σήμερα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (φωτογραφίες - video)) το «παιχνίδι» πέρασε και σε πολιτικό επίπεδο καθώς η προκληθείσα συνάντηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη με φορείς για το θέμα της δυσλειτουργίας του χιονοδρομικού έγινε στην Αράχωβα!
Συγκεκριμένα τη συζήτηση διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αράχωβας και συμμετείχαν σε αυτήν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Νίκος Θηβαίος, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας κ. Γιάννης Γεωργακός, φορείς της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Είναι τουλάχιστον απορίας άξιο –αν όχι απλά αστείο- πώς η συνάντηση δεν έγινε στο Δήμο Δελφών, στον οποίο διοικητικά ανήκει το χιονοδρομικό, ενώ δεν κλήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Βαγγέλης Κατσαγούνος και ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος.
Θα λέγαμε χαριτολογώντας ότι οι ξενοδόχοι της Αράχωβας «λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο»…!!!

Μετά και την πρόταση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη να δοθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλό θα ήταν να ενημερωθούν πλέον επισήμως για μια ακόμη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Θα έπρεπε αυτό το δελτίο τύπου να έχει εκδοθεί από το Δήμο Δελφών! (Διαβάστε εδώ)

Τελικά τι μένει;

Είναι καιρός η «τράπουλα» να ξαναμοιραστεί... Δίκαια αυτή τη φορά!
Να αναλάβει ισχυρές πρωτοβουλίες τόσο ο Δήμος Δελφών (ειδικά ο δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος αλλά κι ο αντιδήμαρχος Παρνασσού και Υπηρεσίας Δόμησης Νίκος Μολιώτης), όσο και η Π.Ε.Φωκίδας (ο Κώστας Μπακογιάννης ως περιφερειάρχης κι ο Βαγγέλης Κατσαγούνος ως αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας), ώστε το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού να λειτουργεί νομιμα και προς όφελος όλων των παραπαρνάσσιων δήμων!
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού ανήκει ξεκάθαρα στη Φωκίδα και κάθε πολιτικό τερτίπι μπορεί να προκαλέσει μόνο κακό για όλους!

2 σχόλια:

Μ είπε...

Κι εμείς καθόμαστε και τους βλέπουμε χωρίς να κάνουμε κάτι ούτε να διαμαρτυρηθούμε... Νύχτα θα μας το "πάρουν"...

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ ΠΑΛΙΑΤΖΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΕΙ

ΚΑΙ ΝΑΧΕ ΨΟΦΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΛΟΥΤΟ. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΗΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ; ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ; Ή ΑΠΛΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΣΕΙΡΆ;