Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Bανδαλισμός της εντυπωσιακής «κουκουβάγιας» της Αθήνας

Bανδαλισμός της εντυπωσιακής «κουκουβάγιας» της Αθήνας
Mε ροζ σπρέι βάφτηκε η κουκουβάγια της συμβολής των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο  
Τη βία της έλλειψης σεβασμού στην έκφραση υπέστη ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά γκράφιτι της Αθήνας. Με ροζ σπρέι «τραυματίστηκε» η χαρακτηριστική κουκουβάγια της συμβολής των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο, που είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα του ελληνικού και ξένου Τύπου.

Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο του φεστιβάλ Το μικρό Παρίσι των Αθηνών προσδίδοντας αέρα ανανέωσης σε ένα ξεχασμένο κτίριο, σε μια παραμελημένη γωνία.

 

«Σήμερα η Ελλάδα, και όχι μόνο, βιώνει μια πραγματικά σκοτεινή φάση και νομίζω ότι είναι καιρός να θυμηθούμε όλοι τη σοφία αυτού του πλάσματος», είχε δηλώσει το Νοέμβριο στο in.gr ο δημιουργός της κουκουβάγιας, WD (Wild Drawing), μιλώντας μέσα από τη δική του αλληγορία για το ρόλο της σοφίας σε σκοτεινές περιόδους. Τραγική ειρωνεία που λίγους μήνες μετά το σκοτάδι στο οποίο αναφέρθηκε, ο βανδαλισμός επιχείρησε να επισκιάσει τη δημιουργία του.

Η δράση του WD στο δρόμο ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, το 2000. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις για τη street art. Γεννήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, αλλά τον απορρόφησε το «παράξενο χάος» της Αθήνας.

«Η κουκουβάγια είναι σύμβολο της σοφίας και σύμβολο της θεάς Αθηνάς που έδωσε και το όνομά της στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, η κουκουβάγια είναι διάσημη για την εξαιρετικά καλή μακρινή της όραση ιδιαίτερα στο βαθύ σκοτάδι», είχε δηλώσει ο καλλιτέχνης που επιλέγει να μην στέκεται αδιάφορος απέναντι στα θύματα μιας κοινωνίας του μνημονίου. Μέσα από τοιχογραφίες που προβληματίζουν, έχει δώσει φωνή σε ευπαθείς ομάδες.

Η Αθήνα για τον WD είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Και είναι ιδιαίτερη γιατί «τα πράγματα είναι ακόμη αυθόρμητα και ζωντανά, με μια δυναμική street art σκηνή. Βγαίνεις στο δρόμο κι από τους τοίχους μπορείς να νιώσεις λίγο-πολύ τι συμβαίνει. Οι ευρωπαϊκές πόλεις αντίθετα, είναι αποστειρωμένες από street art κι αυτό που συναντάς πια είναι μεγάλες εντυπωσιακές κατά παραγγελία τοιχογραφίες ή ένα - δυο σημεία που μπορείς να βάψεις. Για παράδειγμα, έχει συμβεί στο Βερολίνο να βάφουμε, κι άλλοι καλλιτέχνες να μας περιμένουν να τελειώσουμε για να βάψουν κι αυτοί τον ίδιο τοίχο. Εννοείται πως το κομμάτι αυτό δεν πρόλαβε να το δει κανείς, ευτυχώς όμως το έχω κρατήσει σε φωτογραφία».

Κατεστραμμένα ή εγκαταλελειμμένα σημεία επιλέγει ο WD για να εκφραστεί. Σε όσους υιοθετούν καταγγελτικό λόγο ή δεν σέβονται την ανάγκη εξωτερίκευσης συναισθημάτων μέσω γκράφιτι, ο καλλιτέχνης έχει ήδη απαντήσει:

«Παντού στον κόσμο η τέχνη του δρόμου είναι παράνομη. Από κει και πέρα, οι απλοί άνθρωποι είναι χαρούμενοι όταν ένα τέτοιο έργο βρεθεί στη γειτονιά τους».

Ελισάβετ Σταμοπούλου
Newsroom ΔΟΛ


ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ) ....


Δεν υπάρχουν σχόλια: