Ο καιρός

Πέντε κούκοι, την φέρνουν την Άνοιξη!

Πέντε κούκοι, την φέρνουν την Άνοιξη!
Μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Ρουμανία 2017: Πώς οι πολίτες νίκησαν τους πολιτικούς και προστάτεψαν ειρηνικά τον νόμο

EPA/ROBERT GHEMENT
Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*

Το μάθημα της Δημοκρατίας θα ξεκινά πάντα από την Ελλάδα και την αρχαία Αθήνα. Όμως στο μέλλον θα κάνει και μία στάση στη Ρουμανία του 2017. Θα εξηγήσει πως μία παντοδύναμη συμμαχική κυβέρνηση που κέρδισε τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2016 με 58% προσπάθησε να περάσει νύχτα υπουργική απόφαση που θα έκλεινε 2.000+ δικαστικές εκκρεμότητες (κυρίως) πολιτικών και θα έβγαζε από τη φυλακή πάσης φύσεως εγκληματίες. Θα περιγράψει πώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας ειρηνικά, επιμένοντας να ακυρωθεί η απόφαση. Θα δείξει φωτογραφίες από χιλιάδες παιδιά (!) να διαδηλώνουν δίνοντας λουλούδια στους αστυνομικούς, που «ανταπέδωσαν» με καραμέλες. Και θα καταλήξει για το πώς την παραμονή της διαδήλωσης που θα έβγαζε στον δρόμο 1.000.000 πολίτες, αυτοί που έλεγαν πως «δεν θα κάνουμε πίσω» ανακοίνωσαν ένας ένας πως «είναι καλύτερα να ακυρώσουμε την απόφαση και να κλείσει το θέμα». Γιατί το 2017 οι Ρουμάνοι πολίτες μας δίδαξαν ένα σπουδαίο μάθημα Δημοκρατίας. 

Η μαλθακότητα της ευημερίας...
Η Ρουμανία έχει στηρίξει τη ραγδαία της ανάπτυξη στο δίπολο «χαμηλοί φόροι / πάταξη της διαφθοράς». Σε μία χώρα που καλπάζει οικονομικά, με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων να βελτιώνονται προς το καλύτερο μήνα με τον μήνα, στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 η προσέλευση στις κάλπες ήταν μόλις 39%. «Γιατί να ψηφίσω; Τι θα αλλάξει; Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την πρόοδο της χώρας» έλεγαν οι πολλοί, επηρεασμένοι από τη μαλθακότητα της ευημερίας. Αυτή ήταν η ευκαιρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να επιστρέψει στην εξουσία με νίκη για πρώτη φορά μετά το 2000 (το 2012 συνεργάστηκε με τους φιλελεύθερους). Το πρόγραμμά του επέμεινε στη μείωση των φόρων και τη βελτίωση της ζωής των πολλών, τηρώντας παράλληλα τον στόχο του χαμηλού ελλείμματος και της μεγάλης ανάπτυξης. Κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους στα θέματα Δικαιοσύνης (δεκάδες βουλευτές / δήμαρχοί του στη φυλακή / εκατοντάδες στελέχη του υπόδικα). Οι πολίτες είτε απήχαν, είτε του έδωσαν την ευκαιρία, μαζί με τους συμμάχους του (μικρό φιλελεύθερο κόμμα και ουγγρική μειονότητα). 

Πρώτο πακέτο μέτρων: Ακόμη χαμηλότεροι φόροι
Μετά τις εκλογές, όλα έτρεξαν γρήγορα. Οι φόροι μειώθηκαν αμέσως και το φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης του κόμματος μπήκε σε εφαρμογή. Ο κόσμος ήταν σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος και όλοι ανέμεναν να δουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Περίπου το 70% των τηλεοπτικών σταθμών με μεγάλη τηλεθέαση ήταν ξεκάθαρα υπέρ.

Το μοιραίο λάθος
Ξαφνικά όμως ένα νέο θέμα προστέθηκε στον δημόσιο διάλογο. (Τυχαία;) τα κανάλια που στήριζαν τη γραμμή της Κυβέρνησης άρχισαν να παρουσιάζουν άπειρα ρεπορτάζ «για τις τραγικές συνθήκες στις φυλακές (100% αληθές) και τον κίνδυνο επιβολής προστίμου στη χώρα μας εξ’ αυτού». Μετά από μερικές μέρες προσεκτικής ανάδειξης του ζητήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρενέβη και είπε πως θα ετοιμάσει νόμο για να αποσυμφορήσει τις φυλακές. Γρήγορα διέρρευσε ότι στον νόμο αυτό «ουσιαστικά προστέθηκαν διατάξεις αμνήστευσης πολιτικών με ποινικούς φακέλους (στη Ρουμανία η διαφθορά πατάσεται ΑΛΥΠΗΤΑ), μείωσης των ποινών για πολλούς καταδικασμένους για διαφθορά, αλλά και η ουσιαστική αμνήστευση της «κακοδιαχείρισης ποσών ως 200.000 Lei (45.000 Ευρώ περίπου)», όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση και ανεξάρτητα ΜΜΕ. 

Η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω και αποφάσισε να περάσει τη διάταξη όχι με νόμο, αλλά με επείγουσα υπουργική απόφαση. Την πρώτη φορά που προσπάθησε να την περάσει κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος της χώρας εμφανίστηκε απρόσκλητος και ζήτησε να προεδρεύσει του συμβουλίου (όπως έχει δικαίωμα), μπλοκάροντας την έγκρισή της. Για να μη συμβεί αυτό ξανά, την Τρίτη 31.01 κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση του προϋπολογισμού, η επείγουσα απόφαση εμφανίστηκε ξανά και ψηφίστηκε περίπου στις 21.00, κρυφά, χωρίς ενημέρωση και ουσιαστικό διάλογο. Την ίδια νύχτα τυπώθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
Τα συμπολιτευόμενα κανάλια είπαν μπράβο, τα (λιγότερα) αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ ούρλιαζαν για κατάλυση της Δημοκρατίας και ακύρωσης της μάχης κατά της διαφθοράς. Η κυβέρνηση απάντησε πως κάνουν λάθος και ότι υπερβάλλουν. Η υπουργική απόφαση θα έμπαινε σε ισχύ σε 10 ημέρες από τη δημοσίευσή της, ακυρώνοντας το γεγονός ότι η Ρουμανία αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο επιτυχίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς. 
Στην Ελλάδα που συνήθως «όλα τα θαύματα διαρκούν 3 μέρες», ίσως κάπου εδώ να τελείωναν όλα. Μία διαδήλωση, κάποιοι αναρχικοί, λίγη φασαρία και «πάμε παρακάτω». Όχι όμως στη Ρουμανία... 

Ο κόσμος στους δρόμους. Το χρονικό των γεγονότων.
31.01. Το βράδυ της Τρίτης, μόλις έγινε γνωστή η ψήφιση της υπουργικής απόφασης, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της Κυβέρνησης, στην Πλατεία της Νίκης (Piata Victoriei, το αντίστοιχο της Πλατείας Συντάγματος) στο Βουκουρέστι. Το Facebook πήρε φωτιά... 
01.02. Την επόμενη ημέρα η κινητοποίηση ενάντια στην απόφαση ήταν πρωτοφανής. Ο Πρόεδρος της χώρας ζήτησε την άμεση απόσυρσή της, όπως και οι φορείς της Δικαιοσύνης. Το βράδυ περισσότεροι από 150.000 (!) πολίτες κατέκλυσαν την Πλατεία, με απόλυτη τάξη. Κάποιοι χουλιγκάνοι παρείσφρυσαν στη συγκέντρωση και προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια με τους αστυνομικούς. Σε 15 λεπτά έφτασαν ενισχύσεις και... «που σε πονεί και που σε σφάζει»... (η αστυνομία στη Ρουμανία δεν αστειεύεται...). Συνολικά στη χώρα διαδήλωσαν 400.000 άνθρωποι, κατά δεκάδες χιλιάδες σε κάθε μεγάλη πόλη, με τη θερμοκρασία στο -10! 
02.02. Την Πέμπτη παρενέβησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση (Γιουνκέρ κ.α.), οι πρεσβευτές 6 μεγάλων χωρών με πρώτες τις ΗΠΑ και δεκάδες άλλοι θεσμικοί στη χώρα και εκτός αυτής. Η κυβέρνηση δήλωσε ανυποχώρητη. Ο υπουργός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ναι, στη Ρουμανία τις φροντίζουν, δεν τις κυνηγούν) παραιτήθηκε. Στο Κοινοβούλιο η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής, όμως όλα αυτά δεν έλυναν το πρόβλημα. Η υπουργός Εσωτερικών απολογήθηκε για το ότι οι χούλιγκαν έφτασαν μέσα στη συγκέντρωση. Δεν επαναλήφθη... το βράδυ 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, με ιδιαίτερη προσοχή στο να μην πειράξουν αστυνομικό. «Δεν έχουμε κάτι μαζί σας, αλλά με την Κυβέρνηση». Στη χώρα πάνω από 300.000 βγήκαν στους δρόμους, παρά το κρύο. 

03.02. Την Παρασκευή η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί εταίροι συνέχισαν να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν γνώμη. Παρά τη σιδηρά πειθαρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, βουλευτές και άλλα στελέχη άρχισαν να παραιτούνται ή να ζητούν απόσυρση της υπουργικής απόφασης... 150.000 στο Βουκουρέστι και άλλοι 250.000 στη χώρα επέμειναν μαχητικά και ειρηνικά. Διαδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν και στη Σόφια, αλλά και το Κισινάου της Μολδαβίας. 
04.02. Το Σάββατο ξεκίνησε με χιλιάδες παιδιά (!) που διαδήλωσαν με τους γονείς τους σε διάφορες πόλεις. Έδωσαν λουλούδια στους αστυνομικούς και αυτοί ανταπέδωσαν με καραμέλες. Στους δημοσιογράφους οι μικροί διαδηλωτές είπαν «η μαμά μου μου έμαθε να μην κλέβω, το ίδιο θέλω και από τους πολιτικούς μου». Το μήνυμα έσπαγε κόκκαλα... Το βράδυ η διαδήλωση στο Βουκουρέστι είχε 170.000+ κόσμο, αφού νωρίτερα 15.000 «περικύκλωσαν συμβολικά το Κοινοβούλιο». Στην Τιμισοάρα, την πατρίδα του Πρωθυπουργού, 35.000 (!) άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του. Νωρίτερα την ίδια μέρα αυξήθηκε ο αριθμός των Σοσιαλιστών που ζητούσαν να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση, ενώ μία σκληροπυρηνική υπουργός (κατηγορούμενη και αυτή για διαφθορά) πρότεινε να οργανωθούν αντιδιαδηλώσεις. Ο Πρόεδρος του κόμματος παρενέβη το απόγευμα, εξήγησε ότι «δε μου επιτρέπει η συνείδησή μου να αφήσω να γίνουν αντιδιαδηλώσεις, θα κτυπηθούν αδέλφια μεταξύ τους» και ουσιαστικά είπε ότι το θέμα θα κλείσει. Λίγο αργότερα, ο Πρωθυπουργός Sorin Grindeanu ανακοίνωνε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Κάποιοι είπαν ότι η υποχώρηση έγινε για να προληφθεί η διαδήλωση του 1.000.000 ανθρώπων που ετοιμαζόταν την Κυριακή... 

Οι πολιτικοί πήγαν να αλλάξουν τον νόμο προς όφελός τους - Οι πολίτες τους σταμάτησαν
Στη Ρουμανία του 2017 μία παντοδύναμη κυβέρνηση ηττήθηκε από τη δύναμη των πολιτών και τις ογκώδεις, καθημερινές, ειρηνικές διαδηλώσεις.
· Δεν άνοιξε μύτη, δεν προκλήθηκε καμία ζημιά
· Όλες οι διαδηλώσεις ήταν φρουρούμενες από την Αστυνομία, χωρίς αυτό φυσικά να εμποδίσει τη μαχητικότητά τους
· Όσοι πολιτικοί ήθελαν την εφαρμογή του νόμου προτίμησαν να υποχωρήσουν απέναντι στην τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια 
Στο παρελθόν οι ίδιοι οι Ρουμάνοι περιέγραφαν τους εαυτούς τους ως απαθείς και αδιάφοροι. Το 2017 απέδειξαν ότι όχι μόνο έχουν άποψη, αλλά και προφύλαξαν την πρόοδο της χώρας τους με μαχητικότητα, διάλεξαν την εφαρμογή της Δικαιοσύνης ως την πρώτη προτεραιότητα για κάθε πολίτη και αγωνίστηκαν με τα μέσα που διαθέτουν για να εμποδίσουν την κυβέρνηση. Αξίζουν τα συγχαρητήριά μας! 

** Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις: Εδώεδώ και εδώ (ούτε ένας με κράνος... ούτε ένας με σκοπό να κάνει κακό)
Πηγή: www.hotnews.ro

ΥΓ.1. Μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του προγράμματός της. Μόνο με ακόμη καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και ακόμη πιο γρήγορη απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων περιμένουν «ο κόσμος να ξεχάσει». Η οικονομία θα συνεχίσει να ανεβαίνει. 

ΥΓ.2. Είχαμε την τύχη μαζί με τον αδερφό μου Γρηγόρη να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και τις διαδηλώσεις από πολύ κοντά, το γραφείο μας απέχει 50 μέτρα από την Πλατεία Νίκης του Βουκουρεστίου. 

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου, Αντιπρόεδρος της «Ρουμανικής ΠΑΣΕΓΕΣ» (ProAgro) και εκλεγμένο μέλος δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Ρουμανία όμως διαθέτει πολύ μικρότερη ποικιλία και μέγεθος πλουτοπαραγωγικών πόρων σε σχέση με την Ελλάδα και τα φιλέτα τα έχουν πάρει ήδη όλα για εκμετάλλευση για τα επόμενα εκατό χρόνια οι αποικιοκράτες «σύμμαχοι». Έτσι έχουν αφήσει τον Ρουμανικό λαό στην δυναμική του να παράγει για να εισπράττουν. Την Ελλάδα μετά το 21 μέχρι σήμερα την άρμεγαν μέχρι αφαίμαξης αλλά για κάποιο λόγο αποφάσισαν να την σφάξουν το 2010 και να την κάνουν μπριζόλες προς διανομή. Οι Έλληνες περισσεύουμε. Τόσα χρόνια στο άρμεγμα-αφαίμαξη όταν κάποιοι πήγαιναν να αντιδράσουν είχαν πάντα έτοιμους τους μπαχαλάκιδες, γνωστούς άγνωστους κ.λ.π.. Λίγοι μιλημένοι μισθωτοί, εκμεταλλευόμενοι το ποσοστό των απηυδισμένων κάθε κίνησης τους μετέτρεπαν εύκολα σε μπαχαλάκιδες μετατρέποντας τις ειρηνικές διαδηλώσεις σε κόλαση υποχρεώνοντας του υπεύθυνους και φιλειρηνικούς πολίτες να μην κατεβαίνουν στους δρόμους. Στην αρχή της κρίσης οι Αγανακτισμένοι αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί μιας και κατέβαιναν στο δρόμο με τα παιδιά στα καροτσάκια. Αιφνιδιαστικά όμως έγιναν μια βραδιά πολύ περισσότεροι από ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ και τότε άρχισε να αποκαλύπτετε και η αλήθεια. Τα δωσίλογα κανάλια της ΤV υποβάθμισαν το πλήθος κάθετα. Το γεγονός αντιμετωπίστηκε χλιαρά όσο δεν έπαιρνε, ναι μεν γεγονός αλλά χαλαρά πάντα. ΟΛΟΙ οι κομματικοί φορείς βουβάθηκαν στιγμιαία μέχρι την απίθανη Παπαρήγα να σπάσει εκ μέρους της γάγγραινας την σιωπή (μόνη της ταυτίστηκε την πιο ίσως κρίσιμη στιγμή της νεότερης ιστορίας) κάνοντας την απερίγραπτη δήλωση σνομπισμού του αυθεντικού λαϊκού κινήματος. Μιλώντας πρώτη εκ μέρους όλων των Ελληνικών κομμάτων για το φαινόμενο, είπε Καλά είναι τα κινήματα των Αγανακτισμένων αλλά δεν έχουν καμία τύχη και κανένα νόημα αν δεν συνταχτούν πίσω από έναν έμπειρο πολιτικό φορέα που ……… , αποκαλύπτοντας συν των άλλων την πλήρη ανεπάρκεια και του τελευταίου καταφυγίου της ελπίδας. Αν έλεγε κάτω οι κομματικές σημαίες , πάνω μόνο η Ελληνική και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα πάταξη της διαφθοράς ,κάθαρση, διαφάνεια, …… και έμπαινε ο κόσμος στην Βουλή και πέταγε με τις κλωτσιές έξω όλα τα παράσιτα που έχουν θρονιάσει εκεί μέσα, θα ήταν (τότε) ούτως ή άλλως η μόνη ισχυρή παράταξη που θα είχε τόσο καθαρό παρελθόν και ούτως ή άλλως σε αυτούς θα ξέπεφτε ο κόσμος για την ανασύνταξη. Ακόμα και αυτή όμως ήθελε πρώτα να πάει ο κόσμος να γραφτεί στο μαγαζάκι (αυτή το καταχώρησε ως τέτοιο με αυτή της την συμπεριφορά) και μετά να στηρίξει την πιο αγνή και γνήσια έκφραση του Ελληνικού λαού από το 1821 και μετά. Και μετά άνοιξαν το στόμα τους όλοι οι άθλιοι, και μετά οργανώθηκαν οι αποικιοκράτες, και μετά με την πρώτη προσπάθεια επανάληψης να το ΠΑΜΕ από εδώ, να ο ΣΥΡΙΖΑ από εκεί, να η Χρυσή Αυγή από την άλλη, να οι κομματικές παραταξιακές και συνδικαλιστικές σημαίες ο καθένας να δείξει ότι έχει το μεγαλύτερο μαντρί από τους άλλους, πρώτα απ’ όλα και πάνω από την Ελληνική η σημαία του μαγαζιού, να και οι μπαχαλάκιδες και η φωτιά στην τράπεζα και οι βολικά ξεχασμένοι τρείς υπάλληλοι και η μία έγκυος, να και οι αβανταδόροι να φωνάζουν (κάψτε τους τούς …….) να το παίρνουν τα κανάλια με άψογα σκηνοθετικό στήσιμο (σαν να το ήξερα ένα πράγμα) και να το δράμα να μετατρέπεται σε τσόντα τις επόμενες βδομάδες και να αφοδεύουν τα κανάλια στον τάφο την εγκύου που τόσο βόλεψε τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους στην συνέχεια (πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια δάνεια πήραν μετά μέσα στην κρίση που τα φόρτωσαν και πάλι στις πλάτες μας) και οι Έλληνες πολίτες δεν ξανακατέβηκαν στο δρόμο τόσο γνήσια, τόσο απλά, τόσο ειρηνικά με τα παιδιά τους στα καροτσάκια. Και η κατοχή καλά κρατεί μέχρι να καταλάβουμε ότι είναι κατοχή.