Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Επενδυτική «έκρηξη» ενισχύει τον τουρισμό

Επενδυτική «έκρηξη» ενισχύει τον τουρισμό



Tου Δημήτρη Μαλλά

Για επενδυτικό ενδιαφέρον μεγαλύτερο των προσδοκιών που υπήρχαν έκανε λόγο χθες η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα πλάνα του υπουργείου για την ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού. Η υπουργός έκανε λόγο για 142 αιτήσεις αδειοδότησης ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία one-stop-shop του υπουργείου ΕΥΠΑΤΕ μέσα στο 2016.
Εξ αυτών, οι 50 αφορούσαν τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και 51 σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις σε υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και δυναμικότητας άνω των 300 κλινών καθώς και στη δημιουργία νέων μονάδων αυτών των κατηγοριών.
Επίσης, μέσα στον τελευταίο χρόνο, υποβλήθηκαν 4 νέες προτάσεις για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σχεδίων για τέτοιου είδους υποδομές στα 16.
Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, την τελευταία διετία υποβλήθηκαν 30 αιτήσεις για εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής για συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, θεματικά πάρκα και τουριστικούς λιμένες, καθώς και για 47 ορειβατικά καταφύγια.
Η κα Κουντουρά υποστήριξε ότι η υλοποίηση των προτάσεων κινείται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, ενώ επεσήμανε ότι οι επενδυτές που έχουν έρθει στο υπουργείο Τουρισμού δείχνουν ευχαριστημένοι για το πλαίσιο και το κλίμα που υπάρχει και εκτιμούν πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στον κλάδο του τουρισμού.
Παράλληλα, ενεργοποιούνται πόροι του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, με την έμφαση να δίνεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξ αυτών, τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν στον προϋπολογισμό του προγράμματος ενίσχυσης της δημιουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται να προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως επισήμανε η κα Κουντουρά.
Μαζί με το πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ οι καθαρές κρατικές ενισχύσεις για τα δύο αυτά προγράμματα.
Κατά συνέπεια, όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, οι παραπάνω ενισχύσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Τζιάλλας αναφέρθηκε και σε μία σειρά από προγράμματα και δράσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού, όπου περιλαμβάνονται έργα για την ανάδειξη κτιρίων, δράσεις ενίσχυσης μορφών θεματικού τουρισμού και δημιουργίας θεματικών πάρκων. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των δράσεων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Τέλος 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κα Κουντουρά σημείωσε επίσης ότι δεν αναμένει τελικώς να επιβληθεί το τέλος διανυκτέρευσης από το 2018, καθώς η λήψη αυτού του μέτρου δεν θα κριθεί τελικώς απαραίτητη.
Επίσης, η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στην πορεία της φετινής σεζόν, σημειώνοντας αρχικά ότι το 2016 επετεύχθη η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ για το θέμα των εσόδων τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα οριστικά στοιχεία καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με την πληροφόρηση που υπάρχει από διάφορες πηγές και τα στοιχεία που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κα Κουντουρά επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο υπολογισμού των εσόδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: