Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η ομιλία του Διευθυντή του ΣΕΚ


  Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι.

  Χριστός  Ανέστη  και χρόνια πολλά.

 
  Τα ΣΕΚ (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα) είναι ξεχωριστές σχολικές μονάδες και έχουν  αυτοτελή διοικητική δομή στην λειτουργία τους.

       Ο βασικός στόχος των ΣΕΚ είναι να εξυπηρετούν την  διεξαγωγή  των  εργαστηριακών  μαθημάτων  των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ  και ΙΕΚ.

        Το δικό μας ΣΕΚ,  που λειτουργεί από το σχολικό έτος 1999-2000 συνεργάζεται με το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ  Άμφισσας και διαθέτει 17 εργαστηριακές αίθουσες με εξοπλισμό ικανοποιητικού επιπέδου.  

       Οι δυνατότητές του όμως είναι πολύ μεγαλύτερες και  αξιοποιώντας τες δείχνει  εξωστρέφεια προσφέροντας και κοινωνικό έργο.

        Οι δράσεις του  1ου ΣΕΚ Άμφισσας είναι πάρα πολλές .

      Ενδεικτικά  αναφέρουμε  ότι έχουν περατωθεί περισσότερα από 20 προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων στην Πληροφορική σε συνεργασία με το ΙΔΕΚΕ και το ΚΕΕ. που είναι φορείς του Υπουργείου Παιδείας με συμμετοχή εκπαιδευόμενων από όλο το νομό της Φωκίδας .

     Από τον τομέα Πληροφορικής κατασκευάστηκαν ιστοσελίδες για φορείς της περιοχής μας όπως οι: Φιλαρμονική Δήμου Άμφισσας, Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, Λαογραφικό Μουσείο Γραβιάς, Λαογραφικό Μουσείο Αγόριανης και το Μουσείο Δελφικών Εορτών. Επίσης, δημιούργησε τα ιστολόγια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας και του παραρτήματός της, της Βιβλιοθήκης Γιώργου Γάτου. Ακόμη, ο τομέας Πληροφορικής έχει αναπτύξει το λογισμικό δανεισμού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας, ενώ έχει ψηφιοποιήσει και αρχειακό υλικό με ενδεικτική περίπτωση αυτή του αρχείου Αλέξανδρου Δελμούζου. Ο τομέας Πληροφορικής έχει συνεχή συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας εδώ και μια δεκαετία.

       Επίσης, έχουμε συμμετοχή, τα τελευταία χρόνια, με αρκετές δεκάδες συνεργασιών με ευρωπαϊκά σχολεία από Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία,  Λιθουανία, Πολωνία, FYROM, κλπ. μέσω του προγράμματος  eTwinning προβάλλοντας κατά κύριο λόγω  τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της περιοχής μας.

   Μάλιστα, με στοιχεία που είδαμε μέσω της ιστοσελίδας του eΤwinning το σχολικό έτος 2008-2009, το 1ο Σ.Ε.Κ. Άμφισσας, βρισκόταν στη 2η  θέση πανελλαδικά με βάση τον αριθμό των συνεργασιών.

      Βοηθήσαμε στην οργάνωση, εγκατάσταση και συντήρηση εργαστηρίου Η/Υ στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.  Άμφισσας. Επίσης, στη συντήρηση και αποκατάσταση προβλημάτων στα εργαστήρια Η/Υ των 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Άμφισσας.

      Βοηθήσαμε στην εγκατάσταση και συντήρηση δύο συστημάτων Η/Υ στην έδρα των σκακιστικών συλλόγων της Άμφισσας.

     Σε συνεργασία με το Σύλλογο Αγιοθυμιωτών, ο τομέας Πληροφορικής προχώρησε στην ψηφιοποίηση του βιβλίου: «Η Φωκίδα της επανάστασης» (Τόμος Ι) του Ε.Ν.Σταθόπουλου, ενώ φέτος ψηφιοποιήθηκαν βιβλία του ιστορικού Θανάση Χρήστου.

     Εκτός αυτού, το 1ο ΣΕΚ Άμφισσας έχει προβεί και σε τέσσερις εκδόσεις βιβλίων.

    Ο τομέας Πληροφορικής  σχεδίασε και κατασκεύασε ημερολόγια τοίχου με θέματα: (α) την Άμφισσα και τη Φωκίδα (β) τις συνεργασίες eTwinning 2005-2012 (γ) τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και (δ) με  ντόπιους καλλιτέχνες (Παναγιώτης Καργάκος – Ηλίας Αργυρόπουλος).

     Στα πλαίσια της δράσης «Πάμε Ελλάδα», δημιουργήσαμε πεντάλεπτη ταινία με θέμα: «Μια βόλτα στο Δήμο Δελφών», την οποία «ανεβάσαμε» σε δικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και στη Βικιπέδια. Το ίδιο συνέβη και με την ταινία «Γλυκό του κουταλιού» του Π. Μισερλή του Σ.Δ.Ε. Άμφισσας, της οποίας το μοντάζ έγινε στα εργαστήρια Πληροφορικής του 1ου Σ.Ε.Κ. Άμφισσας.

     O Τομέας Υγείας–Πρόνοιας με τα τμήματα Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκόμων κάνουν κάθε χρόνο επισκέψεις στους παιδικούς σταθμούς και στα γηροκομεία Άμφισσας και Ιτέας και προσφέρουν εθελοντική εργασία.

    Γενικά, προσφέρουμε τεχνική υποστήριξη σε διάφορες εκδηλώσεις.

    Επίσης και οι άλλοι τομείς  προσφέρουν εργασία όπου χρειάζεται. 

    Αυτές είναι  μερικές από τις δραστηριότητες μας που αφορούν το κοινωνικό μας έργο. Όμως οι δραστηριότητες μας δεν τελειώνουν εδώ .

    Έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος προγραμμάτων είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με πανεπιστήμια για εκπαίδευση ή επιμόρφωση εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, τα τελευταία δυο χρόνια είναι ή επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε εξειδικευμένα προγράμματα διδασκαλίας, όπως η ασύγχρονη εκπαίδευση  μέσω της μαθησιακής πλατφόρμας Moodle, τα ιστολόγια, η ηλεκτρονική τάξη και οι διαδικτυακές υπηρεσίες Web 2.

    Επίσης, έχουμε συμμετάσχει  με έργα στα προγράμματα  ΔΑΙΔΑΛΟΣ της τεχνικής εκπαίδευσης με αρκετές διακρίσεις από τους τομείς Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Κατασκευών και Πληροφορικής. Ενώ διοργανώσαμε, τα τελευταία χρόνια, και δυο διαγωνισμούς φωτογραφίας μέσω διαδικτύου.

 

                      Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: