Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι καταθέτες θα πληρώνουν τη χρεοκοπία των τραπεζών

Δημόσιοι υπάλληλοι με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ!

Η εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου δεν διαφαίνεται να είναι τελικώς «μεμονωμένη» επιλογή. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Michel Barnier, προαναγγέλλει  με συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», πως ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα παρεμβαίνει για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές.
Παρότι οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό δεν έχουν ληφθεί, όπως προκύπτει  από τα λεγόμενα του Ευρωπαίου επιτρόπου, το «Κυπριακό μοντέλο» αναμένεται να παγιωθεί παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στους κόλπους της ζώνης του ευρώ. Παρόλα αυτά, ο κ.Barnier  θεωρεί δεδομένο ότι η τραπεζική ενοποίηση θα θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, καθιστώντας το ενδεχόμενο πλήγματος στις καταθέσεις ακραίο σενάριο. Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
Ο  επίτροπος μάλιστα διατυπώνει τη διαφωνία του με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schauble  προς αυτό το ζήτημα, εκτιμώντας ότι η τραπεζική ενοποίηση δεν απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ερωτηθείς πάντως για την Κύπρο και την Ελλάδα, απαντά, ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις ήταν σε γενικές γραμμές σωστές και εμφανίζεται βέβαιος ότι οι δυο χώρες θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση με τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: