Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη, ενάντια στις εξορύξεις μεγάλης κλίμακας

Κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη, ενάντια στις εξορύξεις μεγάλης κλίμακας

Την Τετάρτη 15 Μαΐου διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, από το Νίκο Χουντή (Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) και την Άννα Μιράντα (Ευρωβουλευτή των Πρασίνων της Ισπανίας), ημερίδα με θέμα “Κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη, ενάντια στις εξορύξεις μεγάλης κλίμακας” Οι διοργανωτές καλωσόρισαν στην ημερίδα αγωνιστές από το κίνημα της Χαλκιδικής και αντίστοιχα κινήματα από την Γαλικία της Ισπανίας, που παλεύουν με το λόμπυ του κεφαλαίου το οποίο προσπαθεί να επιβάλλει στην Ευρώπη, με απολυταρχικό και βίαιο τρόπο, τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Στο καλωσόρισμα των κινημάτων ο Νίκος Χουντής δήλωσε ότι είναι τιμή του να βρίσκεται με τους ανθρώπους της Χαλκιδικής, γιατί πραγματικά αγωνίζονται για την προστασία της υγείας τους, του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.
Η Άννα Μιράντα τόνισε ότι θέλει να είναι πλάι στους πολίτες και στα κινήματα και όχι απλώς να αντιπροσωπεύει ένα γραφειοκρατικό οργανισμό. Σημείωσε ότι οι εξορύξεις χρυσού είναι θέμα οικονομικής στρατηγικής που σκοπό έχει να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη στις επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι οι εξορυκτικές εταιρείες φτάνουν στο σημείο να εξαγοράζουν ανθρώπους και συνειδήσεις, προσφέροντάς τους δουλειά.
Ο γερμανός ευρωβουλευτής Ράινχαρντ Μποτικόφερ, στην τοποθέτησή του έκανε πρόβλεψη για αύξηση των συγκρούσεων στην Ευρώπη εξ’ αιτίας των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Η σημαντικότερη ίσως στιγμή, της ημερίδας ήταν όταν δόθηκε ο λόγος σ’ αυτούς που παλεύουν ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες έχοντας να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις εταιρείες, ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Άνθρωποι από διαφορετικούς τόπους, με διαφορετικές γλώσσες, άγνωστοι μεταξύ τους αλλά με ένα ισχυρό κοινό στοιχείο. Την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου τους και των ζωών τους.
Έγιναν αναφορές στα καταστροφικά σχέδια των μεταλλευτικών εταιρειών, στη μη εφαρμογή των νόμων από τις εταιρείες καθώς και στη δυνατότητα που τους προσφέρεται να επηρεάζουν τους νομοθετικούς μηχανισμούς του κράτους, στην κοινωνική αναταραχή που προκαλούν, στη διαχείριση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τη διαπλοκή τους με αυτά.
Η αντιπροσωπεία από τη Χαλκιδική μίλησε επίσης για την άγρια καταστολή, τις αθρόες προσαγωγές, και τις κατασκευασμένες κατηγορίες που οδήγησαν ανθρώπους στη φυλακή. Έδωσε στους παριστάμενους μια εικόνα για το πως στη Χαλκιδική το Ελληνικό Κράτος υπερασπίζεται τη συγκεκριμένη επένδυση με “κάθε κόστος”. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αλλαγές που γίνονται στις τοπικές κοινωνίες, που συνειδητοποιούν τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας με αφορμή την απειλή που δέχονται από τις εξορυκτικές εταιρείες και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Το κύριο συμπέρασμα αυτής της συνάντησης ήταν ότι οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε τον τόπο μας γιατί χρυσός για τον άνθρωπο είναι η γη, είναι η ζωή, είναι η υγεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προστατεύσει αυτά τα αγαθά και να μην επιτρέψει να θυσιαστεί το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους κάποιων άπληστων εκμεταλλευτών. Οι πολίτες της Ευρώπης θα αντισταθούν μαζικά και κινηματικά για τα αυτονόητα, ζητώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δίκαιο αγώνα τους για το ΔΑΣΟΣ-ΤΟ ΝΕΡΟ-ΤΗ ΖΩΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: