Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Επανέρχεται το «κούρεμα» του 35% στις συντάξεις του ΟΑΕΕ...


Επανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που «κούρευε» τις συντάξεις στον ΟΑΕΕ μέχρι 35% και η οποία είχε μπει προσωρινά στο συρτάρι, μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει.
Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η ...«τρύπα» που αφήνει πίσω της η «απόσυρση» του...μέτρου προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί «να επανέλθουμε».
Υπενθυμίζεται πως η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που θα επέφερε μείωση μέχρι και 35% στις νέες συντάξεις, είχε προστεθεί την έσχατη ώρα στο πολυνομοσχέδιο.
Όταν όμως έγινε γνωστή η ύπαρξή της, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς προέβλεπε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε έως και το 130% επί του συντάξιμου μισθού, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Το υπουργείο Εργασίας μετά τις αντιδράσεις, και αφού πρώτα είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη της διάταξης στο πολυνομοσχέδιο, αναγκάστηκε να την αποσύρει άρον-άρον.
Σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου, η αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης, αποτελούσε ισοδύναμο μέτρο του τέλους 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που δεν θα επιβληθεί τελικά, ενώ δεν θα οδηγούσε σε μειώσεις μεγαλύτερες του 10%.
Όπως ισχυρίστηκε όμως η ένωση επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), η μείωση απειλούσε το σύνολο των συντάξεων του Οργανισμού και θα έφθανε έως το 35%. Την νύχτα όμως που κατατέθηκε το νομοσχέδιο «σκούπα» στην Βουλή, χωρίς την επίμαχη διάταξη, πληροφορίες «βόμβα» διέρρεαν από το υπουργείο Οικονομικών:
Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου «η τρύπα από το 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις είναι 400 εκατ. ευρώ. Εάν του χρόνου δεν περικοπούν οι συντάξεις του ΤΕΒΕ, τότε χρειαζόμαστε ισοδύναμο μέτρο, όπως άλλωστε μας διεμήνυσε η τρόικα».
Ο ΟΑΕΕ, ο οποίος δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το συνολικό έλλειμμά του έφθανε έως τις 31/12/2012 τα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ από τους περίπου 740 χιλιάδες ασφαλισμένους οι 380 χιλιάδες αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: