Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ο πειρασμός των τριπλών εκλογών του 2014. Τα σενάρια που μελετούν σε Μαξίμου και Ιπποκράτους.


ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Το σενάριο κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, στις επικείμενες διπλές εκλογές του επόμενου Μαΐου, αναγκάζει το Μαξίμου να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών (και εθνικές εκλογές, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές τον Ιούνιο του 2014).
 Συνεργάτες του Α. Σαμαρά αρνούνται να μπουν σε αυτή τη συζήτηση και υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός σχεδιασμός είναι κάτι που δεν τους απασχολεί σε αυτή τη φάση, παραδέχονται ωστόσο ότι η σταθερά δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά της ΔΗΜΑΡ αλλά και την αδυναμία της Ν.Δ. να «πάρει» κεφάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι στοιχεία που, εφ' όσον παγιωθούν, θα φέρουν την τρικομματική κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Υπάρχουν μάλιστα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου που μιλούν για στρατηγική πρόληψης που πρέπει να χαραχθεί, χωρίς να αποκλείουν:
* Στις αυτοδιοικητικές εκλογές να υπάρξει κεντρική γραμμή συνεργασίας από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ στις περιφέρειες και τους κρίσιμους δήμους, ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη ότι αναμετρώνται η πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
* Αν αυτό δεν επιτευχθεί, να αποφασιστούν τριπλές εκλογές, δηλαδή ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών, αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών, έτσι ώστε η αντίδραση και η αγανάκτηση να κατευθυνθούν στις τοπικές κάλπες και στις ευρωκάλπες και όχι στις κάλπες των εθνικών εκλογών.
Η χαλαρή ψήφος
Ο συνδυασμός της χαλαρής ψήφου των ευρωεκλογών και του χαρακτήρα των τοπικών εκλογών, που ευνοεί -αν δεν επιβάλλει- τις επιλογές προσώπων και την ανυπακοή των ψηφοφόρων στις κομματικές γραμμές, αφ' ενός δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό να προσβλέπει σε ενίσχυση της Ν.Δ., αφ' ετέρου φέρνει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο ενδεχόμενο να επιβεβαιώσει στην κάλπη τα δημοσκοπικά ποσοστά του, γεγονός που δεν θα προκαλέσει μόνο σεισμό στην Ιπποκράτους, αλλά θα αποσταθεροποιήσει και την κυβέρνηση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι οι ευρωεκλογές. Στον αέρα που κυριαρχεί στην Ευρώπη, όπου μειώνονται ραγδαία τα ποσοστά της Σοσιαλδημοκρατίας και ανεβαίνουν με τον ίδιο ρυθμό τα ποσοστά της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, προστίθεται η πορεία πολιτικής απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα είναι πιθανό να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, ενώ αν μειωθεί και άλλο το ποσοστό του, να μην καταφέρει καν να μπει στην Ευρωβουλή, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για το πολιτικό του μέλλον
Στο πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα για τον Ευ. Βενιζέλο.
Στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι οι επιδόσεις του 2010, τόσο σε περιφέρειες όσο και σε δήμους, δεν μπορούν να επαναληφθούν με τους σημερινούς συσχετισμούς. Ο λόγος που ο Ευ. Βενιζέλος πιέζει τη ΔΗΜΑΡ για συνεργασία, είναι επειδή γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ αυτόνομα δεν θα καταφέρει να εκλέξει κανέναν περιφερειάρχη αλλά και δήμαρχο στους πολιτικά κρίσιμους δήμους. Ακόμα και αν σε κάποιες περιπτώσεις οι τοπικές κοινωνίες και τα πρόσωπα των υποψηφίων επιβάλλουν κομματικές συνεργασίες, αν δεν υπάρξει κεντρική συμφωνία τότε το ΠΑΣΟΚ θα εξελιχθεί σε κομπάρσο όπου υπάρξουν νίκες και σε υπαίτιο όπου υπάρξουν ήττες.
Η ζοφερή αυτή πολιτική πραγματικότητα, που δύναται να πλήξει όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ όπως και τη Ν.Δ., έχει φέρει -ατύπως αλλά επί της ουσίας- τη συζήτηση περί τριπλών εκλογών τον επόμενο Μάιο στα πολιτικά και κομματικά γραφεία.
Αν κινδυνεύσει
«Είναι δύσκολο. Η Ελλάδα θα έχει την ευρωπαϊκή προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014. Δεν μπορούν να προετοιμαστούν και να γίνουν εθνικές εκλογές μέσα στην προεδρία», είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιούν όχι μόνο στο Μαξίμου, αλλά και στην Ιπποκράτους, συμμετέχοντας στη συζήτηση.
«Αν θεωρηθεί ότι κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης, άρα και η πολιτική σταθερότητα, δεν θα σταθεί η προεδρία της Ε.Ε. εμπόδιο», αντιτείνουν οι ρεαλιστές, ενώ ήδη -όπως σημείωνε η «Ε» το περασμένο Σάββατο- η συζήτηση περί τριπλών εκλογών ξεπροβάλλει από το παρασκήνιο στο προσκήνιο.
Ο επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος, στέλνοντας εμμέσως και ένα μήνυμα προς το Μαξίμου θέτοντας ευθέως το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της τρικομματικής κυβέρνησης στις διπλές εκλογές, σε πρόσφατο άρθρο του στο real.gr, με τίτλο «Μονές, διπλές ή τριπλές;», σημείωνε: «Στις ευρωεκλογές / δημοτικές εκλογές πιθανόν το εκλογικό σώμα να εκτονώσει τον ήδη υποβόσκοντα θυμό του απέναντι στις εξουσίες, ενώ δημιουργείται και το εξής ερώτημα: τι θα γίνει με τα ποσοστά π.χ. της Χρυσής Αυγής ή του ΠΑΣΟΚ; Και αν τα αποτελέσματα απέχουν πολύ από τους συσχετισμούς των κομμάτων στη Βουλή; Και πώς θα αντιδράσουν τότε οι ευνοημένοι;
"Ο πειρασμός να γίνουν τριπλές εκλογές, ώστε και να εκτονωθούν οι ψηφοφόροι και να παραμείνουν "ασφαλείς", είναι μεγάλος. Αλλά εκλογές προκηρύσσει συνήθως το κυβερνών κόμμα. Όμως σε ποια κατάσταση θα είναι τότε τα κυβερνώντα κόμματα; Γρίφος!".

Δεν υπάρχουν σχόλια: