Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΑ Ή ... ΛΟΥΚΕΤΟ


 


Σε απογευματινή λειτουργία τα φαρμακεία
από την 1η Νοεμβρίου
Αντίθετος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Φωκίδας με τις νέες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης
«Το ελληνικό φαρμακείο δεν είναι για πούλημα στα χέρια στυγνών επιχειρηματιών», σχολιάζει ο κ. Κατσαγούνος

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Νοεμβρίου το νέο ωράριο απογευματινής λειτουργίας των φαρμακείων σε ολόκληρη τη χώρα. Έτσι με εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, θα εφημερεύει υποχρεωτικά το 30% των φαρμακείων κάθε περιοχής τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Φωκίδας τάσσεται ενάντια στις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως το ελληνικό φαρμακείο δεν είναι για πούλημα στα χέρια στυγνών επιχειρηματιών που βλέπουν την υγεία ως μέσο πλουτισμού.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί δεν εφαρμόσουν το νέο ωράριο θα προχωρήσει σε αφαίρεση αδειών για ένα μήνα, ενώ σε περίπτωση γενικευμένης αντίδρασης το υπουργείο θα υποχρεώσει τα φαρμακεία να είναι ανοιχτά όλα τα απογεύματα.
«Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου θα βγουν στον δρόμο για να διαπιστώσουν αν τηρούνται αυτά που έχουν συμφωνηθεί» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος και κατέληξε: «Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, από την 1η Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου». Όσον αφορά στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε πως από την ημέρα εφαρμογής του νόμου έχουν ήδη δοθεί 800 νέες άδειες πανελλαδικά.
Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου το ενδιαφέρον ήταν μικρότερο από την προσφορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για 44 νέες θέσεις φαρμακείων υπήρξαν 41 αιτήσεις. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι 300 φαρμακοποιοί έχουν ήδη περάσει στη σύσταση εταιρειών και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει η ρύθμιση για την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία.

«Το ελληνικό φαρμακείο δεν είναι για πούλημα στα χέρια στυγνών επιχειρηματιών», σχολιάζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Φωκίδας

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Φωκίδας ωστόσο τάσσεται ενάντια στις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως το φαρμακευτικό επάγγελμα είναι ανοικτό και τονίζοντας παράλληλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων.
Αναλυτικότερα ο σχολιασμός του Φαρμακευτικού Συλλόγου έχουν ως εξής:

1. Το Φαρμακευτικό επάγγελμα είναι ανοικτό. Το πλέον ανοικτό σε όλη την Ευρώπη. Υπόκειται σε κανόνες για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.
2. Πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας κατοχυρώνουν τον ειδικό ρόλο του φαρμακοποιού, επιβάλλουν κριτήρια ίδρυσης και δίνουν προβάδισμα στα θέματα Δημόσιας Υγείας έναντι των ακραίων πιέσεων οικονομικών συμφερόντων.
3. όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο και νομοθετήθηκαν με τον Ν. 3918/11 υλοποιούνται.
- Πάνω από 800 άδειες φαρμακείων έχουν χορηγηθεί ή είναι σε φάση ολοκλήρωσης.
- Νομοθετήθηκαν και υλοποιούνται συστεγάσεις (άνω των 200)
- Υλοποιείται ήδη παροχή έκπτωσης προς τα ταμεία.
- Υπουργική Απόφαση για το ωράριο Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου δημοσιοποιήθηκε.
4. Σε ότι αφορά το κέρδος, τονίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω μείωσης. (Σήμερα το μεικτό ποσοστό κέρδους είναι 18,5%).
Θυμίζουμε ότι:
- Έχουμε υποστεί μεγάλη μείωση του τζίρου.
- Έχουμε ταλαιπωρηθεί από την παράνομη καθυστέρηση πληρωμών των ταμείων.
- Έχουμε αντιμετωπίσει την παράλογη αύξηση του αριθμού των φαρμάκων υψηλού κόστους με εξαιρετικά χαμηλό κέρδος 3-4%.
- Εφαρμόζουμε την έκπτωση προς τα ταμεία (μεσοσταθμικά 4%).
- Έχουμε πληρώσει τη μείωση τιμών των φαρμάκων χωρίς να μας το αναγνωρίσουν.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε δραστική μείωση εισοδήματος άνω του 35%.
Άρα: Δεν υπάρχουν περιθώρια περεταίρω μείωσης.
5. Ας το καταλάβουν όλοι:
Το Ελληνικό φαρμακείο θα μείνει στα χέρια του Έλληνα φαρμακοποιού στην υπηρεσία των εκατομμυρίων ασφαλισμένων, αναπόσπαστο τμήμα της Δημόσιας Περίθαλψης.
Δεν είναι για πούλημα στα χέρια στυγνών επιχειρηματιών που βλέπουν την υγεία ως μέσο πλουτισμού.

Δεν θα εφαρμόσει το νέο ωράριο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Με στοχευμένες κινητοποιήσεις πρόκειται να απαντήσουν οι φαρμακοποιοί στο νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων όλης της χώρας που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, χαρακτηρίζει υπερβολικά πολλά το 30% των φαρμακείων που καλούνται να εφημερεύουν τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου.
«Το 30% των φαρμακείων σημαίνει 1.300 φαρμακεία στην Αττική. Ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα δεν θα βγάζουν, ενώ εκείνες τις ημέρες και ώρες δεν θα είναι ανοιχτά ούτε τα κέντρα συνταγογράφησης».Και πρόσθεσε: «Δεν θα προχωρήσουμε σε απεργία, αλλά σε στοχευμένες κινητοποιήσεις, όπως για παράδειγμα Δευτέρες, Τετάρτες και Σάββατα να μείνει η πρωτεύουσα χωρίς διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία».

ΠΗΓΗ: www.orafok.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λουκέτο! Όλοι πλούσιοι είστε. Έχετε τα προς το ζην. Εμείς σε λίγο δεν θα έχουμε ανάγκη απο φάρμακα.