Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ


Όπως έγινε γνωστό, σε νομοθετική ρύθμιση για τον σαφή προσδιορισμό των κριτηρίων προχωρά η κυβέρνηση μετά και την απροθυμία των φορέων να αποστείλουν λίστες... με το πλεονάζον προσωπικό που θα ενταχθεί στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Μάλιστα, το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης συζητήθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και σήμερα στο υπουργικό, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες η ηλικία, η εγγύτητα προς τη σύνταξη, οι σπουδές και το αντικείμενο θα είναι μερικές από τις παραμέτρους που εξετάζονται, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές προκειμένου νε επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου τομέα, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο των άμεσων απολύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διέρρεαν στις αρχές της εβδομάδας στελέχη της κυβέρνησης, τα κριτήρια θα είναι τα εξής ακόλουθα 5:

- Οι υπάλληλοι από 60 ετών και άνω, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.
- Οι εργαζόμενοι 50-60 ετών, που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
- Όσοι είναι απόφοιτοι λυκείου και χωρίς πτυχία.
- Όσοι απασχολούνται σε θέσεις διοικητικών καθηκόντων, δεδομένου ότι εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος του πλεονάζοντος προσωπικού καταγράφεται στους διοικητικούς υπαλλήλους.
- Οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Να αναφέρουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση για την εφεδρεία αναμένεται να ψηφιστεί τον Οκτώβριο, ενώ παραμένει σε ισχύ η δέσμευση για την υπαγωγή στο καθεστώς περίπου 30.000 εργαζομένων έως τα τέλη του 2011.
Τέλος, θυμίζουμε ότι ο υπουργός οικονομικών άφησε προχθές ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση προβλημάτων στην εφαρμογή των αποφάσεων της εργασιακής εφεδρείας να υπάρξουν απευθείας απολύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: