Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΕΙΟΥ- ΓΑΤΕΙΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ


Είναι γεγονός ότι ο Αντώνιος και η Λουΐζα Κονιάκου υπήρξαν εκ των μεγάλων ευεργετών της πόλεως Αμφίσσης και η θέλησή τους ήταν, η περιουσία τους να αξιοποιηθεί για την λειτουργία γηροκομείο της πόλεως.

Το κληροδότημα Αντωνίου και Λουΐζας Κονιάκου από μόνο του δεν ήταν δυνατό να δημιουργήσει, να εξοπλίσει και να συντηρήσει γηροκομείο.

Η μοναδική περίπτωση για να πραγματοποιηθεί η βούληση των ευεργετών για δημιουργία Γηροκομείου ήταν η συνένωση με τα υπόλοιπα κληροδοτήματα της πόλεως της Άμφισσας που είχαν συναφές σκοπό.



Συνεπώς όλες οι Διαχειριστικές Επιτροπές των Κληροδοτημάτων έπραξαν το καλύτερο δυνατό τόσο για την εκπλήρωση της βουλήσεως των ευεργετών όσο και για το καλό της πόλεως συμφωνώντας και ενεργώντας για την συνένωσή τους.

Όσον αφορά, τελευταία δημοσιεύματα της εφημερίδας ΦΩΚΙΣ καθώς και της δημοσίευσης στην ίδια εφημερίδα επιστολής του κ. Τριαντάφυλλου Κονιάκου τα οποία και αναδημοσιεύθηκαν από τοπικά site ενημέρωσης, θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Φωκίδας για τα παρακάτω:

Το Στάλλειο-Γάτειο Γηροκομείο και Χρόνιων Παθήσεων, ως ΝΠΙΔ κοινωφελές Ίδρυμα, υπόκειται στον Νόμο και της Διατάξεις του Α.Ν. 2039/39 περί Εθνικών Κληροδοτημάτων.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Δ/νση Εθνικών Κληροδοτημάτων. Με παλαιότερη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και χωρίς να απεμπολείται το δικαίωμα παρέμβασης, εποπτείας και ελέγχου, παραχώρησε τις αρμοδιότητες εποπτείας στις κατά τόπους Περιφέρειες και σήμερα μετά την νέα Διοικητική δομή εποπτεύεται από την 7η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Αν. Στερεάς (έδρα Λάρισα) δια της οικίας Περιφερειακής Δ/νσης Εθνικών Κληροδοτημάτων και του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων.



Η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος μετά του Προέδρου της Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φωκίδας κκ Αθηναγόρα σε ουδεμία ενέργεια ή απόφαση μπορεί να προβεί για την αξιοποίηση ή εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος χωρίς την έγκριση της Εποπτεύουσας Αρχής και με την προϋπόθεση όλων των κατά Νόμο ενεργειών όπως αυτές περιγράφονται στον Α.Ν.2039/39. Παράλληλα όταν πρόκειται για εκποίηση ή αντιπαροχή ακινήτων ή συνένωση Κληροδοτημάτων και αυτό δεν περιγράφεται στην διαθήκη ως βούληση(θέληση) του διαθέτη(δωρητή) απαιτείται Εφετειακή Απόφαση κατόπιν αιτιολογημένης αιτήσεως.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι για το σύνολο των μέχρι τώρα ενεργειών και αποφάσεων μας ως Δ.Ε. του Ιδρύματος έχουν τηρηθεί απαρέγκλιτα τα κατά Νόμον προβλεπόμενα.

Προφανώς αν των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων είχε προηγηθεί η αναζήτηση στοιχείων από τις Υπηρεσίες του Ιδρύματος ίσως είχε αποφευχθεί η δημοσιοποίηση εκτιμήσεων που δημιουργούν παρερμηνείες και δεν συμβάλλουν στην προστασία του Ιδρύματος και του σκοπού που επιτελεί επ ωφελεία της Τοπικής Κοινωνίας και σύμφωνα με την βούληση ευεργετών και δωρητών.

Ειδικότερα για τα αναγραφόμενα σχετικά με την δωρεά του Αντωνίου και Λουΐζας Κονιάκου τόσο στην επιστολή του κ Τριαντάφυλλου Κονιάκου όσο και στις θέσεις της εκδότριας της εφημ. ΦΩΚΙΣ σας γνωρίζουμε ότι :

1. Στην ιδιόγραφη διαθήκη του (7-6-1978) ο αείμνηστος Αντώνιος Κονιάκος αναφέρει μεταξύ άλλων «…3)το οικόπεδον εις Χολαργόν Ατικκής και επί της οδού Αριστοτέλους εκτάσεως 1500τμ περίπου…….το οποίο ορίζω να εκποιηθεί και το τίμημα να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του γηροκομείου….». Για την υπόλοιπη περιουσία που δωρίζει εκφράζει την βούληση τα εισοδήματα που θα απορρέουν να χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της ανέγερσης και εν συνεχεία για τα λειτουργικά του έξοδα ή όπως καθορίσει η Διαχειριστική Επιτροπή.

2. Με την υπ. Αριθ. 709/2006 απόφαση του Εφετείου Αθηνών γίνεται δεκτή η αίτηση για συνένωση των Κληροδοτημάτων με συναφές σκοπό ως «…βάσιμη και κατ΄ουσίαν…» όπως αναφέρεται στην Εφετειακή απόφαση και «…βεβαιώνει ότι η θέληση του διαθέτη Αντώνιου Τριαντ. Κονιάκου όπως αυτή διατυπώθηκε στην από 7-6-1978 ιδιόγραφη διαθήκη του για την ίδρυση αυτοτελούς Γηροκομείου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί…». Η απόφαση αυτή του Εφετείου Αθηνών έχει κριθεί τελεσίδικη και ουδέποτε είχε ασκηθεί προσφυγή για την ακύρωσή της.

3. Με δεδομένο λοιπόν ότι το Στάλλειο-Γάτειο Γηροκομείο και Χρόνιων Παθήσεων κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του Ελληνικού Κράτους αλλά και με χρήματα του Ιδρύματος από έσοδα των υπόλοιπων περιουσιακών του στοιχείων τα οποία προορίζονταν για τα λειτουργικά του έξοδα μετά την λειτουργία του, η Δ.Ε. του Ιδρύματος ξεκίνησε τις κατά Νόμο διαδικασίες για την εκποίηση του ακίνητου στο Χολαργό ώστε και την βούληση του διαθέτη να εκπληρώσει και τα αποθεματικά του Ιδρύματος για τα λειτουργικά του έξοδα να αναπληρώσει μιας και είχαν δαπανηθεί για την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

4. Στις αρχές της φετινής χρονιάς και με δεδομένο τα οικονομικά προβλήματα του Ιδρύματος και πάντα σε συνεννόηση με την εποπτεύουσα Αρχή, η Δ.Ε. αποφάσισε να κάνει αίτηση στο Εφετείο Αθηνών ώστε να τροποποιηθεί η υπ. Αριθμ 4582/2007 απόφαση του ίδιου εφετείου που ήδη είχε εκδοθεί και ενέκρινε την αξιοποίηση των ακινήτων α) στην Στυλίδα β) οικόπεδο έναντι της οικίας στην Άμφισσα και γ) του ακινήτου στον Χολαργό, αίτηση η οποία να ζητάει την τροποποίηση της εφετειακής μόνο για το ακίνητο του Χολαργού. Η αίτηση κατατέθηκε στις 20-6-2011 στο Εφετείο και η απόφαση αναμένεται στο τέλος του 2011.

5. Στο σκεπτικό της αποφάσεως της Δ.Ε. και εν συνεχεία στην αίτηση που κατατέθηκε για την τροποποίηση της Εφετειακής Απόφασης αναφέρεται ρητά ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 1.760.000 ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (υπάρχει η σχετική έκθεση όπως προβλέπεται από τον 2039/39) και το ποσό αυτό θα αποτελέσει την τιμή εκκίνησης της διαδικασίας εκποίησης. Επίσης στο σκεπτικό της αιτήσεως αναφέρεται ρητά ότι για τα λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος θα διατεθούν μετά την εκποίηση το 40% και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ ώστε να αναπληρωθούν τα αποθεματικά του Ιδρύματος που δαπανήθηκαν για την ολοκλήρωση της κατασκευής και το υπόλοιπο 60% δηλαδή τουλάχιστον 1.260.000 ευρώ θα αξιοποιηθεί τοκοφόρα πάντα με την επωφελέστερη προσφορά με minimum 5% ώστε να προέλθουν εισοδήματα νέα για το Ίδρυμα.

6. Σε κάθε περίπτωση και με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έκδοση της Εφετειακής Απόφασης η διακήρυξη του Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού καθώς και τα Πρακτικά της διαδικασίας Δ.Π.Δ. θα έχουν την έγκριση τόσο της Δ.Ε του Ιδρύματος όσο και της Εποπτεύουσας Αρχής του Περιφερειακού Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων ώστε να διασφαλίζεται και η νομιμότητα και το καλύτερο δυνατό συμφέρον της πράξεως.

7. Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της δωρεάς του Αντωνίου Κονιάκου δεδομένης της οικονομικής κρίσης και του οικονομικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί για τα ακίνητα και τις χρήσεις τους και πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας η Δ.Ε θα κρίνει τον τρόπο και τον χρόνο αξιοποίησης.

8. Η Δ.Ε του Ιδρύματος θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο ευεργέτη του Ιδρύματος Αντώνιο Κονιάκο με την υπ. Αριθμ 5/12.7.2007 απόφασή της ζήτησε την αλλαγή της επωνυμίας του Ιδρύματος ώστε να συμπεριληφθεί και η λέξη Κονιάκειο στην επωνυμία. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη από την Δ/νση Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπ. Εθνικής Οικονομίας για την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Στην ίδια απόφαση συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής με την συμμετοχή του κ. Ιωάννη Λακαφώση ως εκπροσώπου της δωρεάς Κονιάκου έτσι όπως προβλέπει και ο Αντώνιος Κονιάκος στην διαθήκη του,

9. Η παραπάνω απόφαση επικαιροποιήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο της Δ.Ε στις 13-9-2011 με την προσθήκη της άτυπης συμμετοχής με δικαίωμα λόγου του κ. Λακαφώση Ιωάννη στις επόμενες συνεδριάσεις της Δ.Ε. εως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ.

Αντιλαμβανόμεθα το ενδιαφέρον των συγγενών των αείμνηστων ευεργετών, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες τους και είμαστε πρόθυμοι και ανοικτοί να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις για κάθε ενέργειά μας καθώς και να δεχθούμε κάθε πρόταση προς όφελος του Ιδρύματος.

Πρέπει όμως, όλοι μαζί να προασπίσουμε και να διαφυλάξουμε την φήμη του Ιδρύματος που ιδρύθηκε και λειτουργεί και αποτελούσε το όνειρο των ευεργετών και της τοπικής κοινωνίας για εκατό χρόνια και πλέον, από το 1901 που δημοσιεύθηκε η πρώτη διαθήκη για την ανέγερση γηροκομείου.

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Χώρας και τις επιπτώσεις της σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το Ίδρυμά μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση όταν μάλιστα βρίσκεται στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.



Για τον λόγο αυτό κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες της Φωκίδας να το αγκαλιάσουν στηρίζοντας ηθικά και υλικά τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Δεχόμαστε την καλόπιστη κριτική και τον έλεγχο των ενεργειών μας ως Διαχειριστική Επιτροπή και σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση όλων των συμπολιτών μας και πρωτίστως των συγγενών των ευεργετών για επιμέρους διευκρινήσεις.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την επιβίωση και μακροβιότητα του Ιδρύματος τηρώντας κατά γράμμα την Νομιμότητα στις ενέργειές μας.



Η Διαχειριστική Επιτροπή





Δεν υπάρχουν σχόλια: