Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΠΟΛΙΣ (Η ΙΤΕΑ) ΕΑΛΩ-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΑ «ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ»


Διαβάστε μια επιστολή αναγνώστη της εφημερίδας
«Ο ΑΓΩΝ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ»

Κύριε Διευθυντά,
    Παρακολούθησα τα άρθρα σας στα υπ’ αριθ. 874και 875/2011 φύλλα της έγκριτης εφημερίδας σας «Ο ΑΓΩΝ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ» και συμμερίστηκα τους πόνους και τους αναστεναγμούς, σχετικά με τη πρόοδο της Ιτέας.
    Μέχρι τώρα παρακολουθήσαμε τον λεγόμενο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» (και τον πρώην «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» με το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια του μοναδικού έξοχου πολίτικου) θεωρητικά και τώρα τον βλέπουμε στη πράξη. Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ήταν ένα σχέδιο που σημείωσε επιτυχία για μερικούς Δήμους, για αρκετούς όμως πρώην Δήμους και τώρα απλές πόλεις όπως η Ιτέα, τις οδήγησε στην αδράνεια, απραξία, αφάνεια και έγιναν «ζητιάνοι» των δημιουργηθέντων Δήμων.
    1) Ως προς τη διόρθωση θα μπορούσε να προβλεφθεί οι ασθενέστεροι Δήμοι με μείον απολογισμό να καταργηθούν και να παραμείνουν οι ευρωστότεροι, όπως η Ιτέα με νοικοκυρεμένο Προσωπικό (Συμβούλιο). Ή τουλάχιστο να γίνει η διάθρωση των νέων Δήμων ορθολογιστικά ώστε να μη καταντήσει η ωραία και υπέροχη Ιτέα «ζητιάνα» επειδή το κανόνισαν μερικοί.
    2) Ως προς την διοίκηση, βλέπω μια ερήμωση του πρώην Δήμου Ιτέας. Τα γραφεία με την ζωντάνια τους έμειναν σχεδόν αδειανά. Ενώ πρώτα διοικούνταν από 15 ή 17μελες Συμβούλιο (τοπικού ενδιαφέροντος), τώρα από 5-6 άτομα, τα οποία όσο φιλότιμα να είναι (και είναι όντως φιλότιμα), είναι αποδυναμωμένα και οικονομικά ανίσχυρα.
    3) Ως προς τα οικονομικά. Έχουμε πληθώρα Αντιδημάρχων αποδυναμωμένοι και αυτοί. Δεν γνωρίζουμε τις απόλαβες των (όλων γενικά) για να εκτιμήσουμε τα λεγόμενα ότι δήθεν ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» πέτυχε. Και αν πέτυχε για μερικούς τυχερούς Δήμους, απέτυχε σε άλλους πρώην Δήμους που αποδυναμώθηκαν και καταδικάστηκαν σε απραξία και οπισθοδρόμηση.
    4) Προηγουμένως έβλεπαν το φως της δημοσιότητας προϋπολογισμοί, σχέδια, αναπτυξιακά, οραματισμοί-προγράμματα, δεδομένου ότι οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί-Σύμβουλοι, ως τοπικοί παράγοντες πονούσαν και φρόντιζαν ιδιαίτερα τα τοπικά και είχαν προπαντός οικονομική επάρκεια και αυτοτέλεια. Μέχρι τώρα δεν είδαμε τίποτα, ίσως στο μέλλον.
    5) Κάποιο οικόπεδο γωνιακό που προορίζεται για Δημοτικό Μέγαρο (και τώρα παρκινγκ αυτοκίνητων), η αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων υδρεύσεως, ο βιολογικός καθαρισμός, το σχέδιο πόλης με τις παρεπόμενες εκκρεμότητες του (διάνοιξη οδών κ.λ.π.) και άλλα μακρόπνοα σχέδια ανήκουν στο παρελθόν, θα μείνουν άραγε μόνο σχέδια;
    Ταλαίπωρη Ιτέα! Θα ξαναβρείς την παλιά σου αίγλη, την υπερηφάνεια σου συνδυασμένη με την Διοικητική-Οικονομική σου αυτοτέλεια; Να πούμε το του λαού μας: «Πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θα ’ναι». Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο που οι αστοχίες και οι αβλεψίες των αρμόδιων την έκαναν έτσι.
    Πάντως δεν είναι καθόλου λογικό η νέα διόρθωση του νομού μας που δεν γνωρίζω ποιοι συνεργάστηκαν, να επιτρέψει τον παραγκωνισμό της Ιτέας. Η Ιτέα της αξίζει να είναι Δήμος. Ελπίζω κάποτε να γίνει.
Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: