Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ


Στην κυβερνητική επιτροπή οι αποφάσεις για μισθούς, συντάξεις και φόρους
Με νέα μέτρα ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ τα οποία θα αποφασιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα συμπληρωθεί το μεσοπρόθεσμο για τα έτη 2011-2014. Οι τεχνικές ομάδες της τρόικας θα συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Το πλέον σίγουρο είναι ότι έρχονται νέες ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις, φορολογία, ενώ κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι διαβουλεύσεις για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά και από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικα «υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος» στα βασικά σημεία. Ωστόσο οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων, όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.
Τα μέτρα και οι στόχοι του νέου μεσοπρόθεσμου θα συζητηθούν στην κυβερνητική επιτροπή που θα συνεδριάσει το μεσημέρι στις 11.30. Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες στις ΗΠΑ. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα σενάρια για τις συντάξεις

1. Αυξάνεται ο ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, που με βάση το Μεσοπρόθεσμο ήταν 6% - 14%. Υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι θα μειωθεί το κατώτατο όριο επιβολής του ΛΑΦΚΑ από τα 1400 στα 1200 ή ακόμα και στα 1000 ευρώ. Ταυτόχρονα το πλαφόν στις συντάξεις υποχωρεί από τα 2.773,4 ευρώ, στα 2.500 ευρώ.

2. Το μαχαίρι στις επικουρικές θα φτάσει το 50%, ενώ οι περικοπές θα ισχύσουν άμεσα από την καταβολή της επόμενης σύνταξης, που είναι αυτή του Νοεμβρίου και όχι από 1.1.2012, όπως διαβεβαίωνε όλο το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας.

3. Θα υπάρξει περαιτέρω περικοπή στο εφάπαξ, που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

4. Θα συνεχιστεί η καθυστέρηση στην καταβολή εφάπαξ και νέων συντάξεων, που σήμερα σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης φτάνει έως και τα τρία χρόνια. Έτσι, πάλι λογιστικά, το δημόσιο εξοικονομεί δαπάνες.

Τα σενάρια για μισθούς-φόρους

Για το Δημόσιο, στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και το σενάριο για απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου, διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας, περικοπές έως και 100% σε επιδόματα, καθώς και ετεροχρονισμός της καταβολής μισθών και του Δώρου Χριστουγέννων.
Για τα φορολογικά, στα σενάρια που συζητούνται είναι η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου στις 4.000 ευρώ, κάτι που θα επιβαρύνει 1 εκατ. 400 χιλιάδες φορολογούμενους, όπως και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, με επιβάρυνση 38 λεπτών το λίτρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: