Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΖΗΤΑ Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΟΝΙΑΚΟΣ


Τριαντάφυλλος Κονιάκος: να γίνει Εισαγγελική έρευνα
για τα κληροδοτήματα …

Μετά το δημοσίευμα της εφημερίδος μας με τίτλο: «Γηροκομείο Άμφισσας: ώρα μηδέν ή στο μηδέν;- Όμορφα, αειφόρα,  εφετειακά  κληροδοτήματα, αγγελικά προσφερόμενα…», ο ανηψιός του δωρητή και γνώστης εκ του σύνεγγυς της υπόθεσης αποφασίζει να παρέμβει.

Το αμείλικτο ερώτημα παραμένει: Για ποιο λόγο οι αποφάσεις στρέφονται και εμμένουν στην πώληση των κληροδοτημάτων; Με ποιο δικαίωμα συμπεραίνουν και μεταφράζουν νομικά τις διαθέσεις των διαθετών; Γιατί δεν ακολουθείται το παράδειγμα λειτουργίας του Ιδρύματος της Ιτέας; Γιατί δεν υπάρχει σκέψη για αξιοποίηση της περιουσίας  και  η πρεμούρα αφορά μόνο την πώληση;

Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να απολαύσετε την κατατοπιστική επιστολή του ανεψιού των δωρητών…

Επιστολή Κονιάκου

Εφημερίδα ΄΄ΦΩΚΙΣ΄΄
Κα Ευφροσύνη Τζαμτζή
Άμφισσα

Σχετικά με το άρθρο της Εφημερίδας σας από 12 Σεπτεμβρίου 2011 που αφορά το Γηροκομείο Άμφισσας και το κληροδότημα «Αντωνίου & Λουΐζας Κονιάκου», του εκλιπόντος θείου μου Αντωνίου Κονιάκου, θα επιθυμούσα να δημοσιεύσετε αυτή μου την επιστολή για να γίνει γνωστό επιτέλους το τι ακριβώς έχει συμβεί δεδομένου ότι και ακριβές αντίγραφο της διαθήκης του θείου μου έχω αλλά κι ευθύς εξ αρχής είχα ενεργήσει μαζί με τη θεία μου Λουΐζα και σύζυγο του διαθέτη για να ενεργοποιηθεί το κληροδότημα.

Α. Περιουσιακά στοιχεία του κληροδοτήματος

1ο Το πατρικό σπίτι του Αντ. Κονιάκου μαζί με παρακείμενο γωνιακό οικόπεδο.
2ο  Το περιβόλι απέναντι από το πατρικό (οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο).
3ο 944 ελαιόδεντρα σε διάφορα σημεία στον ελαιώνα της Άμφισσας.
4ο Αποθήκη στη Β πλατεία της πόλεως Στυλίδας εμβαδού 630τ.μ.
5ο Διαμέρισμα εις Χολαργόν (Αττικής) εμβαδού 125τ.μ. με δύο θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ του κτιρίου.
6ο Οικόπεδο εις Χολαργόν (Αττικής) εμβαδού 1.500τ.μ. περίπου (εντός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο).
7ο Μετρητά προερχόμενα από την αποτίμηση κτήματος λόγω διάνοιξης Περιφερειακού δρόμου, το ακριβές ποσό των οποίων  δεν γνωρίζω αλλά πρέπει να είναι εγγεγραμμένο στα κατάστιχα του Δήμου Άμφισσας.

Η αξία όλων των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων με τις σημερινές υποβαθμισμένες τιμές πρέπει να ξεπερνά τα 3.000.000 ΕΥΡΩ στη χειρότερη περίπτωση.

Β. Σκοπός

Σκοπός του κληροδοτήματος ήταν η ανέγερση συγχρόνου κτηρίου καταλλήλου για γηροκομείο στο οικόπεδο της πατρικής οικίας του Αντ. Κονιάκου, μετά βεβαίως την κατεδάφιση του υπάρχοντος πεπαλαιωμένου κτίσματος, με την επωνυμία  « Ίδρυμα Αντωνίου & Λουΐζας Κονιάκου». Για την ανέγερση του κτηρίου και μόνον προβλέπεται η πώληση του υπ’ αριθ. 6 περιουσιακού στοιχείου (οικόπεδο Χολαργού) ρητά απαγορευμένης της εκποίησης των λοιπών ακινήτων του κληροδοτήματος και της αλλαγής του σκοπού του διαθέτη. Τα εισοδήματα από τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του κληροδοτήματος θα έπρεπε να διατεθούν εφ’ όσον παρίστατο ανάγκη για την αποπεράτωση του κτηρίου και στη συνέχεια για τη λειτουργία του Ιδρύματος.
Δικαίωμα διαμονής στο γηροκομείο έχουν κατ’ αρχήν οι άποροι υπερήλικες του Δήμου και κατόπιν εφ’ όσον υπάρχουν θέσεις,  οι εύποροι υπερήλικες επί καταβολή μηνιαίας αποζημιώσεως,  σε περίπτωση που έχουν  εγκαταλειφθεί από τους συγγενείς τους. Τα ανωτέρω υπό την κρίση της διοικούσας επιτροπής.

Γ. Σύνθεση διαχειριστικής επιτροπής

1ο Ένας ευυπόληπτος δημότης Άμφισσας που θα ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
2ο Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Παρνασσίδος ή κάποιος άλλος δικαστικός που θα ορίζεται από αυτόν.
3ο Ένας δικηγόρος Πρωτοδικείου Παρνασσίδος οριζόμενος από το δικηγορικό σύλλογο Παρνασσίδος.
4ο Ένας συγγενής εξ αίματος κάτοικος Άμφισσας. Κατ’ αρχήν ο συμβολαιογράφος Ιωάννης Λακαφώσης και εν συνεχεία μη υπάρχοντος αυτού μέλος της οικογένειάς του.

Και τώρα καλό είναι να γνωρίζουν όλοι τι έγινε στη συνέχεια γιατί αυτή είναι η αλήθεια κι οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι εκ του πονηρού.

Ι) Ευθύς αμέσως κι επί Δημαρχίας Χρηστολιά Καμπεράκη η θεία μου Λουΐζα Κονιάκου κι εγώ επισκεφθήκαμε το Δήμαρχο και του ζητήσαμε να ενεργοποιήσει κατ’ αρχήν τη διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος. Μας αντιμετώπισε με αδιαφορία για να μη πω με εχθρότητα και ουδέν έπραξε.

ΙΙ) Εντωμεταξύ δημοσιεύτηκε Νόμος ο οποίος απαγόρευε τη λειτουργία δύο γηροκομείων στον ίδιο Δήμο. Δεδομένου λοιπόν ότι ήδη είχε δημιουργηθεί ένα γηροκομείο στην Άμφισσα από την Μητρόπολη έπρεπε να βρεθεί τρόπος  ν’ αλλάξει ο σκοπός του διαθέτη με δικαστική απόφαση. Επισκεφθήκαμε λοιπόν πάλι, η Λουΐζα σύζυγος Αντωνίου Κονιάκου κι εγώ τον τότε Δήμαρχο Άμφισσας Ζαφείρη Ζαφειρόπουλο και ζητήσαμε να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να αλλάξει ο σκοπός και να γίνει ένα ορφανοτροφείο, ή στέγη για παιδιά ειδικών αναγκών, σκοπός δηλαδή παρεμφερής με τη βούληση του διαθέτη και προτείναμε μάλιστα να προσυπογράψει και η σύζυγος του διαθέτη η οποία ήταν και η μία εκ των δωρητών και να παραιτηθεί της επικαρπίας που είχε επί ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του κληροδοτήματος για να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση του σκοπού που ήταν βασικά η προσφορά προς την κοινωνία της Άμφισσας. Και σ’ αυτή την περίπτωση αντιμετωπίσαμε αδιαφορία και απραξία. Αλλά το κακό συνεχίστηκε και με τους επόμενους Δημάρχους με αποτέλεσμα η όλη υπόθεση να προκαλεί αηδία.

ΙΙΙ) Στη συνέχεια και ενώ πλέον είχαμε παύσει κι εγώ και η θεία μου Λουΐζα Κονιάκου να παρακολουθούμε την υπόθεση για ευνόητους λόγους η μεν Λουΐζα Κονιάκου πεθαίνει εγώ δε μαθαίνω ότι επιτέλους δημιουργήθηκε κάποιο διοικητικό συμβούλιο του κληροδοτήματος, κατά την άποψή μου παράτυπο αν όχι παράνομο και ότι κατά κάποιο περίεργο τρόπο το κληροδότημα Κονιάκου απορροφήθηκε από το Στάλλειο γηροκομείο οι δε διαθέτες του κληροδοτήματος Κονιάκου πουθενά δεν αναφέρονται.
Και τώρα θέλω να θέσω ορισμένα ζητήματα:
Πρώτον: Το κληροδότημα του θείου μου έχει περιουσία αρκετών εκατομμυρίων ενώ απ’ότι γνωρίζω το Στάλλειο έχει περιορισμένους πόρους και λόγω εγγενών προβλημάτων καρκινοβατεί.
Δεύτερον: Που λοιπόν ακούστηκε ποτέ και με ποια λογική το μικρότερο και προβληματικό κληροδότημα ν’ απορροφά το μεγαλύτερο.
Τρίτον: Επιχειρείται δια δικαστικής αποφάσεως εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του κληροδοτήματος Κονιάκου για να πληρωθούν χρέη του Σταλλείου, πράγμα που είναι κατ’ αρχήν παράνομο γιατί ο Αντώνιος Κονιάκος ρητά απαγορεύει την πώληση της περιουσίας του κληροδοτήματος παρά μόνο για τη δημιουργία αυτοτελούς έργου (δικού του κληροδοτήματος). Με τον τρόπο αυτό δηλαδή εξαφανίζεται το ισχυρό κληροδότημα προς όφελος του άλλου ΄΄αμαρτωλού΄΄ κληροδοτήματος το οποίο με τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να επιζήσει έτσι κι αλλιώς.
Κι όλα τα παραπάνω σημεία που θίγω είναι μόνο τα ορατά, για δε  τις επί μέρους λεπτομέρειες θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να υπάρξει Εισαγγελική έρευνα όπου πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα θα έβλεπαν το φως της ημέρας.
Τελειώνοντας θα ήθελα ν’απευθυνθώ στους δημότες της Άμφισσας και να τους πω ότι όλα τα κληροδοτήματα και οι δωρεές είναι προς όφελος δικό τους και των παιδιών τους και έχουν συνεπώς όλοι έννομο συμφέρον να τα προστατεύουν και να ενδιαφέρονται γι’αυτά.  Κι όταν διαπιστώνονται ενέργειες όπως αυτές που αναφέρω, τότε αυτό αποτελεί  ντροπή για όλους και για τον λόγο  αυτό έχουν όλοι όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επεμβαίνουν.


Ευχαριστώ για την φιλοξενία

                                                                                              Τριαντάφυλλος Κονιάκος

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΦΩΚΙΣ»  




  
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: