Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΑΜΦΙΣΣΑ... ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ


Η συνδρομή της αστυνομίας, τα προβλήματα και η θέση Ταγκαλή.

Η εκ νέου έξαρση της παραβατικότητας και η κατάσταση που δημιουργήθηκε και εξανάγκασε τους καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης να αυτοοργανωθούν ως έσχατο μέσο για την προστασία των επιχειρήσεών τους φέρνει αναπότρεπτα και νομοτελειακά στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά το ζήτημα της μεταφοράς του καταυλισμού των Ρομά. 
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημαρχείο Άμφισσας μεταξύ δημοτικής Αρχής και εκπροσώπων των επιχειρηματιών του κέντρου της πόλης τέθηκε από πλευράς τελευταίων και η απομάκρυνση του καταυλισμού από το σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η μεταφορά του στο χωροθετημένο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χώρο πίσω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΕΠΣ Φωκίδας. 
Για το λόγο αυτό στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ανάμεσα στις αποφάσεις της σύσκεψης για τα ζητήματα που θα ετίθεντο στη σύσκεψη της Τρίτης με την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας: “Να διερευνηθεί η δυνατότητα καθοριστικής συμβολής των δυνάμεων της Α.Δ. Φωκίδας στην μεταφορά του καταυλισμού στο νόμιμα χωροθετημένο σημείο στο Γ.Π.Σ. Άμφισσας, εφόσον μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη αστυνόμευση του χώρου στην εν λόγω τοποθεσία”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Εν Δελφοίς, στη σύσκεψη της Τρίτης δεν άνοιξε τέτοιο ζήτημα εν τέλει, ενώ και η πρόθεση της Α.Δ. Φωκίδας είναι απλώς η συνδρομή στη διαδικασία της μετεγκατάστασης του οικισμού, καθώς η όλη διαδικασία είναι αρμοδιότητα του Δήμου Δελφών και όχι της αστυνομίας. Ταυτόχρονα, η μεταφορά αυτή συναντάει σημαντικές δυσκολίες -ανάμεσα στις οποίες και ο διχασμός στις τάξεις των ίδιων των Ρομά της πόλης, καθώς ορισμένοι είναι αδύνατο να συμβιώσουν με ορισμένους άλλους- οι οποίες οδήγησαν και στη ματαίωση της τελευταίας τέτοιας πρωτοβουλίας που είχε προσπαθήσει να λάβει η προηγούμενη δημοτική Αρχή πέρσι το καλοκαίρι. 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δελφών θεωρεί πως το επιλεγέν στο ΓΠΣ Άμφισσας σημείο πίσω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ένας χώρος ο οποίος δεν έχει καμία συναίνεση από την τοπική κοινωνία της πόλης. Κάτι που το βασίζει και στα αποτελέσματα της ανοιχτής διαβούλευσης που είχε πραγματοποιηθεί στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο το καλοκαίρι του 2018. Ο Παναγιώτης Ταγκαλής, σύμφωνα με  όσα είναι σε γνώση της Εν Δελφοίς, τοποθετείται υπερ της προσωρινής μόνον μεταφοράς στο χωροθετημένο από το ΓΠΣ σημείο κάτω από δύο προϋποθέσεις. Αφενός να παρασχεθεί η αναγκαία συνδρομή από πλευράς αστυνομίας και αφετέρου να προχωρήσει το ζήτημα της κατασκευής του χώρου στάθμευσης βαρέων οχημάτων, που έχει κολλήσει μέχρι αυτή τη στιγμή εξαιτίας πρόσφατης αλλαγής και αυστηροποίησης της σχετικής κείμενης νομοθεσίας. 
Εν τούτοις, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερο ρεπορτάζ μας, η δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση να ανοίξει το ζήτημα αυτό σε χρόνο εύθετο, για το οποίο έχει προβεί σε προκαταρκτικές διαδικασίες σε διάφορα επίπεδα. Βέβαια, η όλη συγκυρία με την επέλευση της πανδημίας το κορονοϊού έχει πάει πολύ πίσω τη λειτουργία του Δήμου, κάτι που κατά το μάλλον ή ήττον συμβαίνει σε όλη ανεξαιρέτως την επικράτεια, με αποτέλεσμα να μην είναι αυτή τη στιγμή προσδιορίσιμο πότε θα αναληφθούν οι πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το μείζον για την περιοχή ζήτημα. 
Σε  κάθε περίπτωση, ωστόσο, η πολύπτυχη υπόθεση των Ρομά που διαβιούν στον καταυλισμό, η παραβατικότητα που συνδέεται με τη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού και σειρά άλλων σχετικών ζητημάτων  είναι τελείως αδύνατο να βρει οριστική λύση κι εκείνο που αποτελεί στόχο όλων των θεσμικών φορέων είναι η βιώσιμη κατά το δυνατόν διαχείρισή του. Κάτι που επιβάλλεται να γίνει κατανοητό και από την τοπική κοινωνία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Δημαρχία πρέπει να βρεί λύση και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να πάνε σε άλλο χώρο είτε τους αρέσει είτε όχι, αλλά η αναποφασιστικότητα Όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών μάλλον θα συνεχιστεί.