Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση

metra_ar

- Αυστηροποίηση των ελέγχων από την αστυνομία και την τροχαία 

- Ισχυρή πιθανότητα αύξησης του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση, ιδίως αν οι παραβάτες εντοπιστούν σε εθνικές οδούς - Η Κυριακή των Βαϊων βαρόμετρο για τα μέτρα σε εκκλησίες

«Να μείνουμε στο σπίτι. Αυτό είναι το στοίχημα, αυτό είναι το νόημα. Όλη η άλλη παραφιλολογία που υπάρχει και καθημερινά τη βλέπουμε να εξελίσσεται, αφορά στο τι μέτρα θα μπορούσαμε να πάρουμε. Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι. Όμως το στοίχημα που έχουμε καθημερινά να κερδίσουμε είναι ένα: τα ήδη αυστηρά αυτά μέτρα να τα εφαρμόσουμε, να τα εφαρμόσουμε με συνέπεια. Εφόσον τα εφαρμόσουμε δεν υπάρχει κάποιος λόγος για περαιτέρω μέτρα», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τα συναρμόδια στελέχη με σκοπό να σχεδιάσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο 15ήμερο μέχρι το Πάσχα.

Η απόφαση που ελήφθη είναι ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχουν λόγοι για λήψη μέτρων γενικής ισχύος για όλη την επικράτεια.

Αποφασίστηκε ωστόσο ότι θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν σήμερα. Κυρίως, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εθνικές οδούς αλλά και στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς την επαρχία με σκοπό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για ελιγμούς και... ντρίμπλες που θα επιτρέψουν σε τυχόν άτακτους να παρακάμψουν τους περιορισμούς και να φύγουν από τις πόλεις για διακοπές λόγω Πάσχα.

Μάλιστα είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί πολλαπλάσιο από το σημερινό πρόστιμο των 150 ευρώ για όσους εντοπιστούν να βρίσκονται χωρίς λόγο σε εθνικές οδούς, επαρχιακές δρόμους ή μακράν της κατοικίας τους και εφ' όσον πιστοποιηθεί ότι βρίσκονται καθ΄ οδόν για τα εξοχικά τους αδιαφορώντας για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, εδώ και δύο εβδομάδες αστυνομικοί της τροχαίας εθνικών οδών περιπολούν στα διόδια και σταματούν όσους απομακρύνονται από τα αστικά κέντρα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση ή τα φορολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

«Η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών με τίτλο: "Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού" παρατείνεται μέχρι και τις 27 Απριλίου και ώρα 6:00 το πρωί. Άλλες τρεις βδομάδες μπροστά μας, σκληρής προσπάθειας και επιμονής στο δόγμα-στόχο "Μένουμε Σπίτι"» ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Δύο αποφάσεις των τελευταίων ωρών αποδεικνύουν πως παρ' ότι η γενική απόφαση είναι ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος για λήψη νέων, δρακόντειων μέτρων, οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης αγρυπνούν και αξιολογούν τα στοιχεία ώρα με την ώρα:

1. Αποφασίστηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόπο.

2. Διευκρινίστηκε ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν συμπολίτες μας με σοβαρά προβλήματα υγείας -όπως ο αυτισμός, ή η σκλήρυνση κατά πλάκας- οι οποίοι έχουν ανάγκη σωματικής άσκησης, είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών, όπως το κολύμπι.

«Βεβαίως, όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε στο protothema.gr ότι η κλιμάκωση των μέτρων που στοχεύουν στην προστασία της υγείας των πολιτών από την πανδημία του κορωνοϊού θα εξαρτηθεί και από πιθανή προσέλευση έξω από εκκλησίες. Η Κυριακή των Βαϊων, σε επτά ημέρες από σήμερα, θα αποτελέσει βαρόμετρο για πιθανή επέκταση των μέτρων αφού θα φανεί αν οι πιστοί ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις να μείνουν σπίτι παρακολουθώντας τις λειτουργίες για την Μεγάλη Εβδομάδα από την τηλεόραση τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και πάντως, για την Κυριακή του Πάσχα ισχύει ο περιορισμός που έχει επιβληθεί για τις συναθροίσεις. Συνδυαστικά με το ότι δεν προβλέπεται αιτιολόγηση για συγκέντρωση πολυμελούς παρέας στις υφιστάμενες αιτιολογήσεις για μετάβαση σε καταστήματα, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ ή άσκηση σε εξωτερικό χώρο, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι οι πολίτες θα περιφρουρήσουν την προσπάθεια και δεν εφησυχάσουν ανοίγοντας την κερκόπορτα στον κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: