Από τον λοιμό του Ιουστινιανού και τον Μαύρο Θάνατο, μέχρι την ισπανική γρίπη, το Aids και τον κορωνοϊό, η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από πανδημίες, με την πρώτη να καταγράφεται το 430 π.Χ, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Οι περισσότερες συνοδεύονταν από σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αφανίζοντας μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι 11 σημαντικότερες πανδημίες, που επηρέασαν τον ρου της Ιστορίας, μεταξύ αυτών και ο κορωνοϊός, τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε σε πανδημία στις 11 Μαρτίου.
Πανώλη του Ιουστινιανού (541-750 μ.Χ.)
Το έτος 541 μ.Χ., μια άγνωστη ασθένεια έκανε την εμφάνισή της στο Μεσογειακό λιμάνι της Αιγύπτου, Πηλούσιο, και εξαπλώθηκε σε όλες τις επαρχίες της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας. Η βουβωνική πανώλη είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Ευρώπη και έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως «Ιουστινιάνεια πανώλη», από το όνομα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Το 542 μ.Χ., η νόσος εμφανίστηκε και στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη και άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά προς τη Δύση φθάνοντας μέχρι τη Βρετανία και την Ιρλανδία.
Στη διάρκεια της πανδημίας υπολογίζεται ότι έχασαν της ζωή τους 30 με 50 εκατ. άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του παγκοσμίου πληθυσμού εκείνης της εποχής.
Εξαιτίας της πανδημίας πάγωσε το εμπόριο και αποδυναμώθηκε η αυτοκρατορία του Βυζαντίου, επιτρέποντας σε άλλους λαούς να κατακτήσουν βυζαντινά εδάφη σε Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική και μέρη της Ασίας. Ο Ιουστινιανός επιχειρούσε την ένωση Ανατολικής και Δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όταν χτύπησε ο λοιμός, στον οποίο αποδίδεται και το τέλος εκείνης της εποχής.
Του λοιμού διαδέχθηκε η εποχή του Μεσαίωνα.
Μαύρος Θάνατος (1347 – 1351)
Από το 1347 έως το 1351 η Ευρώπη χτυπήθηκε ξανά από επιδημία βουβωνικής πανώλης, με τον «φόρο» σε ανθρώπινες ζωές πολύ βαρύ: Η επονομαζόμενη Μαύρη Πανώλη ή Μαύρος Θάνατος στοίχισε τη ζωή 25 εκατ. ανθρώπων. Χρειάσθηκε να περάσουν 200 χρόνια για να επανέλθει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός στα επίπεδα προ του 1347. Ο Μαύρος Θάνατος εκτιμάται ότι προκάλεσε περισσότερους θανάτους στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η διασπορά του.
Ο Μαύρος Θάνατος συνοδεύθηκε και από σταδιακή παρακμή του καθεστώτος δουλοπαροικίας, καθώς είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι και σε αρκετές περιπτώσεις βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση όσων επιβίωσαν.
Από πολιτιστικής άποψης, η επέλαση του Μαύρου Θανάτου συνοδεύθηκε από την ενίσχυση του μυστικισμού και αμφισβήτηση της θρησκευτικής κυριαρχίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι αντιδράσεις στην πανούκλα ενίσχυσαν και τις τάσεις φανατισμού και προκαταλήψεων εναντίον μειονοτικών ομάδων.
Ευλογιά (15ος-17ος αιώνας)
Οι Ευρωπαίοι «εισήγαγαν» διάφορες νέες ασθένειες όταν έφθασαν στις αμερικανικές ηπείρους το 1492. Μια από αυτές ήταν και η ευλογιά, μια μολυσματική ασθένεια με ποσοστά θνησιμότητας περίπου 30%.
Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η ευλογιά στοίχισε τη ζωή σε περίπου 20 εκατ. ανθρώπους, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 90% του τότε πληθυσμού της αμερικανικής ηπείρου. Η πανδημία βοήθησε τους Ευρωπαίους στη δημιουργία αποικιών, αλλάζοντας για πάντα την ιστορία της Αμερικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του «Νέου Κόσμου» -για παράδειγμα ασήμι και χρυσός από τη Λατινική Αμερική- οδήγησε σε εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ισπανική Αυτοκρατορία. Όπως έγραψε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς το 1930, αυτή η «επανάσταση τιμών» αποτέλεσε κρίσιμο σημείο καμπής για τη δημιουργία του σύγχρονου καπιταλισμού.
Χολέρα (1817 - 1823)
Ασθενείς που πάσχουν από χολέρα νοσηλεύνται σε νοσοκομείο της Σαναά στην Υεμένη (Μάιος, 2019)
Η πρώτη πανδημία χολέρας άρχισε στην περιοχή Τζασόρε(στα σημερινά σύνορα μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές) και εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των γειτονικών περιοχών. Επρόκειτο για την πρώτη σε σειρά επτά μεγάλων πανδημιών χολέρας που προκάλεσαν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Βρετανός γιατρός Τζον Σνόου κατάφερε το 1854 να αποτρέψει την εξάπλωση, εντοπίζοντας την πηγή μετάδοσης σε μια συγκεκριμένη αντλία νερού στο Σόχο του Λονδίνου. Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τη χολέρα «ξεχασμένη πανδημία», ενώ το έβδομο κύμα, που άρχισε το 1961, συνεχίζεται έως σήμερα. Η χολέρα μολύνει 1,4 με 4 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, με ετήσιους θανάτους μεταξύ 21.000 και 143.000. Καθώς προκαλείται από την κατάποση φαγητού ή νερού μολυσμένου από συγκεκριμένα βακτήρια, πλήττει κυρίως φτωχές χώρες με έλλειψη κοινωνικών υποδομών.
Η χολέρα συνεχίζει να αλλάξει τον κόσμο, πλήττοντας κυρίως τις αδύναμες περιοχές, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις πλούσιες χώρες.
Ισπανική γρίπη Η1Ν1(1918-1919)
Η ισπανική γρίπη, γνωστή ως πανδημία γρίπης του 1918, προκλήθηκε από την εξάπλωση του ιού Η1Ν1, προσβάλλοντας περίπου 500 εκατ. ανθρώπους ή το ένα τρίτο το παγκόσμιου πληθυσμού στις αρχές του 21ου αιώνα
Η πανδημία προκάλεσε περισσότερους από 50 εκατ.θανάτους παγκοσμίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου