Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Πεδίο ιδεολογικής σύγκρουσης οι σημαιοφόροι στις μαθητικές παρελάσεις


Μέτωπο «αριστείας» κατά της κυβέρνησης. Τι προμηνύει και τι αντανακλά η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευσης για την παιδεία
Η συνέχεια που δόθηκε, στη σύγκρουση κορυφής εντός της βουλής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,  με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των σημαιοφόρων στις μαθητικές παρελάσεις προμηνύουν πολιτική θύελλα για το φθινόπωρο ενόψει των αλλαγών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη βουλή για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
AdTech Ad
Το ενδιαφέρον πολιτικά γεγονός είναι ότι για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι βρέθηκαν με κοινή γραμμή κατά της κυβέρνησης «πετροβολώντας» το υπουργείο Παιδείας ότι με την απόφασή του να αποσυνδέσει την επιλογή σημαιοφόρου από την επίδοση και τη βαθμολογία των μαθητών επιβραβεύει τη «μετριότητα», «εξισώνει προς τα κάτω» και αντιστρατεύεται την «αριστεία». Ενώ, την ίδια στιγμή ο κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε τη ΝΔ για σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή. Οι δύο αυτές οπτικές δίνουν το περίγραμμα αλλά και το περιεχόμενο της πόλωσης που θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη σύγκρουση των πολιτικών τους σχεδίων.
Πρόθεση της κυβέρνησης άλλωστε είναι να κατατάσσει τη ΝΔ στο χώρο του νεοφιλελευθερισμού σε ότι αφορά την οικονομία, ενώ σε θέματα θεσμικά εγκαλεί την ηγεσία Μητσοτάκη για εγκατάλειψη των αρχών της κεντροδεξιάς «παίζοντας» και με τις εσωτερικές αντιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη μεριά οι όροι και οι συσχετισμοί της πολιτικής αντιπαράθεσης για την παιδεία είναι μέρος του καλέσματος που είχε απευθύνει από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο χαιρετισμό του είχε τονίσει πως «μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» χαρακτηρίζοντας «αναγκαία περισσότερο από ποτέ τη συνεννόηση» μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο ένα κοινό μέτωπο κατά της κυβέρνησης με τελικό σκοπό την πτώση του κ. Τσίπρα.
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι γεγονός ότι έχουν συντελεστεί σοβαρά βήματα. Είναι ενδεικτική της σύμπτωσης των απόψεων ότι η κλήρωση για την επιλογή σημαιοφόρου στις μαθητικές παρελάσεις χαρακτηρίστηκε «λοταρία» ταυτόχρονα από βουλευτές της ΝΔ όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με σχόλια που ανήρτησαν στα social media. Πάντως το θέμα της επιλογής σημαιοφόρων είναι ένα από τα πολλά επεισόδια που καταγράφεται η σύμπλευση της ΝΔ με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς έχουν προηγηθεί τα ζητήματα της οικονομίας, των εξεταστικών επιτροπών για Βαρουφάκη και Καμμένο, τα θέματα δικαιοσύνης κλπ.
(Φωτό: Sooc)

Δεν υπάρχουν σχόλια: