Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Σαρωτικές αλλαγές σε λαϊκές αγορές και πλανόδιο εμπόδιο



Τον… ύπνο τους αναμένεται να χάσουν οι παραγωγοί από τις αλλαγές που φέρνει στο υπαίθριο εμπόριο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η αδειοδότηση των πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών), η ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τα τέλη και τα πρόστιμα είναι τα 5 πεδία στα οποία επέρχονται αλλαγές, όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου.

Οι παραγωγοί εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους πριν το νομοσχέδιο βγει σε δημόσια διαβούλευση ή έστω πριν πάρει το… δρόμο της ψήφισης στη Βουλή. Ενδεικτικά αναφέρεται πως είχαν ζητήσει επιείκεια στην επιβολή των προστίμων, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. 

Αντ’ αυτού, βάσει του σχεδίου νόμου οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα, ύψους ακόμη και 2.000 ευρώ. Οσο δε αφορά στο ημερήσιο τέλος, προβλέπεται η καταβολή του από τους αδειούχους πωλητές ημερολογιακά και όχι κατά προσέλευση, όπως προτάθηκε από τους παραγωγούς.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο προέκυψε έπειτα από ένα τρίμηνο περίπου διαβουλεύσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου) με πλήθος φορέων και συνδικαλιστικών οργάνων.

Η διαδικασία, το κόστος και ο… χαρτοπόλεμος

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του υπαίθριου εμπορίου, η άδεια παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, γυναικείους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών, αποκλειστικά για τη διάθεση προϊόντων των μελών τους, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα καλλιτέχνες, χειροτέχνες, οι οποίοι παράγουν είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καλλιτεχνήματα και λοιπά έργα αποκλειστικά δικής τους δημιουργίας.

Οι επαγγελματίες αγρότες μπορούν να δραστηριοποιούνται σε πάσης μορφής υπαίθριες αγορές πλην αγορών καταναλωτών, καθώς και στο στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών μπορούν να δραστηριοποιούνται μόνο σε οργανωμένες αγορές, όπως λαϊκές αγορές, αγορές καταναλωτών, καθώς και σε ειδικές αγορές που τυχόν διοργανώνονται από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη των προϊόντων τοπικής παραγωγής. Οι δε παραγωγοί χειροτέχνες ειδών λαϊκής τέχνης και καλλιτεχνημάτων μόνο στο στάσιμο ή πλανόδιο εμπόριο και σε κάθε μορφής οργανωμένη αγορά πλην λαϊκών αγορών.

Τα είδη εμπορίας

Στα είδη εμπορίας παραγωγικών αδειών συμπεριλαμβάνονται τα εξής: οπωροκηπευτικά, αβγά, ελαιόλαδο συσκευασμένο, οίνος εμφιαλωμένος, μέλι τυποποιημένο, πουλερικά και κουνέλια, νωπά αλιευτικά προϊόντα, προϊόντα απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), άνθη, φυτά και κηπευτικό χώμα, αλλαντικά κ.λπ.

 Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: