Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΕΣΠΑ: Απλοποίηση, διαφάνεια και ανοιχτή πρόσβαση στη ρευστότητα οι στόχοι της νέας στρατηγικής του υπουργείου Οικονομίας

Όλες οι υποβαλλόμενες προτάσεις αξιολογούνται επί της ουσίας. Εισάγονται νέα κριτήρια, ώστε η αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου να είναι ουσιαστική, βασιζόμενη σε κριτήρια, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά


Το θέμα της απόλυτης διαφάνειας και της ανοικτής πρόσβασης όλων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και η μεγιστοποίηση της αξιοκρατίας στις διαδικασίες υποβολής προτάσεων και αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων είναι εξίσου σημαντικά με το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και το νέο αναπτυξιακό όραμα στη νέα στρατηγική που χαράσσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας.
● Σε αντίθεση με τις παθογένειες του παρελθόντος, δημιουργείται ένα ΕΣΠΑ ανοιχτό στην κοινωνία, το οποίο χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και θα αφήσει πίσω του κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.
● Σχεδιάζεται από το υπουργείο με τη ματιά στην κοινωνία και εμπλέκοντας στη διαδικασία αυτή το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων. Πριν από την έκδοση των προσκλήσεων υπήρξε συστηματική διαβούλευση με την κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους φορείς για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνητικών δικαιούχων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Πέρα από τις αλλαγές στο περιεχόμενο και τη λογική εκπόνησης των νέων προσκλήσεων, εξίσου σημαντικές είναι οι καινοτομίες που εισάγονται στις ίδιες τις διαδικασίες και τη λειτουργία του συστήματος ΕΣΠΑ.
1. Διαφάνεια στη φάση υποβολής και αξιολόγησης
Σε αυτή την κατεύθυνση εισήχθησαν αλλαγές στη φάση υποβολής επενδυτικών προτάσεων, αλλά και στη φάση αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων με σκοπό την απόλυτη διαφάνεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους και του χρόνου αξιολόγησης, ενώ δίνεται έμφαση στην κατά το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση της ποιότητας του επενδυτικού σχεδίου.
2. Μείωση του χρόνου και του κόστους υποβολής πρότασης από τους επενδυτές
Η πρόταση υποβάλλεται μόνον ηλεκτρονικά (www.ependyseis.gr) και δεν κατατίθεται φυσικός φάκελος με τεκμηρίωση (δικαιολογητικά) κατά τη φάση της υποβολής. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μετά την αξιολόγηση και τη βαθμολογική κατάταξη και μόνον για τις δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια. Αυτό μειώνει κατά πολύ τον χρόνο και το κόστος προετοιμασίας και υποβολής μιας πρότασης.
3. Μείωση του χρόνου και του κόστους αξιολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων
Η αξιολόγηση όλων των επενδυτικών σχεδίων βασίζεται στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη πρόταση. Δεν γίνεται έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών για όλα τα υποβαλλόμενα σχέδια πριν από την αξιολόγηση. Τώρα τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται και θα ελέγχονται μόνο για τις δυνητικά εντασσόμενες, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν πριν από την αξιολόγηση γινόταν ο έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών για το σύνολο των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων.
4. Ουσιαστική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια
Αξιολογούνται όλες οι υποβαλλόμενες προτάσεις επί της ουσίας. Εισάγονται νέα κριτήρια, ώστε η αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου να είναι ουσιαστική, βασιζόμενη σε κριτήρια, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Για παράδειγμα η καινοτομία αξιολογείται με βάση τεκμήρια αξιολόγησης αυτής από εξειδικευμένους φορείς (ύπαρξη πατέντας, βραβεία καινοτομίας, έγκριση ιδέας από θερμοκοιτίδες, φορείς εκκόλαψης κ.ά.).
5. Μεγαλύτερη διαφάνεια κατά την αξιολόγηση
Η αξιολόγηση βασίζεται στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη πρόταση. Κάθε πρόταση αξιολογείται από δύο τουλάχιστον αξιολογητές και η επιλογή τους γίνεται ηλεκτρονικά κατά τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών. Για πρώτη φορά αξιολογητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο για μια Περιφέρεια αποκλείονται από την κλήρωση για την αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούν τη συγκεκριμένη Περιφέρεια.
Οι αξιολογητές δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών, αλλά ούτε και στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης, πράγμα που γίνεται πρώτη φορά. Πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών δεν έχει ούτε η Γνωμοδοτική Επιτροπή.
6. Ένταξη μετά τη βαθμολογική κατάταξη και τον έλεγχο της τεκμηρίωσης
Η ένταξη για πρώτη φορά θα γίνει μετά την ταυτοποίηση των ηλεκτρονικά υποβληθέντων στοιχείων. Στο παρελθόν οι προτάσεις εντάχθηκαν με βάση τη βαθμολογική κατάταξη και πριν τον έλεγχο και την ταυτοποίηση των στοιχείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν απεντάξεις προτάσεων.
7. Escrow account
Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στη σύσταση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (escrow account). Ο λογαριασμός αυτός είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο οι προκαταβολές θα τεθούν στη διάθεση των επενδυτών χωρίς την προσκόμιση εγγυητικών.
Ταμείο Υποδομών
ορθολογικός σχεδιασμός των έργων υποδομής με έμφαση στις μεταφορές, την ενέργεια και το περιβάλλον είναι ένα από τα στοιχεία που θα οδηγήσουν τελικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων
Η δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών, η εκτιμώμενη ημερομηνία σύστασής του τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο, το οποίο θα εστιάζει σε συνέργειες δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, είναι ένα επιπλέον μέσο για τη μέγιστη και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ιδιαίτερα σήμερα που η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί την κύρια τροχοπέδη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομών. Το ταμείο θα συσταθεί με διαχειριστή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Το αρχικό κεφάλαιο θα αποτελείται από συγχρηματοδοτούμενους πόρους των Ε.Π. με την συνδρομή των διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. και θα ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω μέσω της μόχλευσης θα προσελκυσθούν πρόσθετοι δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι ώστε καταρχήν να διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ένα ικανοποιητικό αρχικό κεφάλαιο για παρεμβάσεις στους τομείς που αφορά.
Ταμείο Μικροπιστώσεων (microfinance)
Το συγκεκριμένο αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις ή κοινωνικές επιχειρήσεις που σε κανονικές συνθήκες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές και συναφείς υπηρεσίες. Το ταμείο, ανάλογα με τον τελικό σχεδιασμό του, θα μπορεί να χορηγεί μικρά ποσά για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ ή εγγυήσεις μέχρι ποσοστού 80% για δάνεια για τις επιχειρήσεις που αφορά. Ταυτόχρονα θα παρέχονται υπηρεσίες mentoring και coaching, πρόβλεψη η οποία διαφοροποιεί σημαντικά το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: