Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Γενναιόδωρες ρυθμίσεις από τις τράπεζες σε δάνεια 15 δισ. ευρώ!

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Γενναιόδωρες ρυθμίσεις από τις τράπεζες σε δάνεια 15 δισ. ευρώ!

Νέο κύμα ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια, ετοιμάζουν οι τράπεζες! Θέλουν να μετατρέψουν κόκκινα δάνεια, ύψους 10 – 15 δισεκατομμυρίων ευρώ σε «πράσινα» και με την νέα γενιά ρυθμίσεων, αναμένεται να σωθούν χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες!
Οι νέες ρυθμίσεις, αναμένεται πως θα έρθουν με πολλές διευκολύνσεις, ενώ τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν, να προβλέπεται και «κούρεμα» μέρους της οφειλής. 
Ο λόγος που οι νέες ρυθμίσεις θα είναι πιο γενναιόδωρες από προηγούμενες φορές, είναι ότι οι τράπεζες θέλουν ρυθμίζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από τα οποία δεν έχουν έσοδα, να τα κάνουν εξυπηρετούμενα, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους και να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σήμερα, τέσσερα στα δέκα δάνεια που ρυθμίζονται, «κοκκινίζουν» μέσα σε μερικούς μήνες και τα οφέλη εξανεμίζονται αμέσως.
Οι συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και τον Εποπτικό μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων κατά 40% μέχρι το 2019. Δηλαδή τα 106 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων, πρέπει να μειωθούν κατά 43 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 2 χρόνια! Αυτό, οι τράπεζες θα το επιτύχουν μέσω ρυθμίσεων, διαγραφών και πώλησης δανείων, που θα γίνουν σε μεγαλύτερη έκταση από ότι έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν!
Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τους επόμενους 12 μήνες οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι θα μειώσουν τα κόκκινα ανοίγματά τους κατά 8,5 δισ. ευρώ.
Στην ΤτΕ, θεωρούν ότι η μείωση των κόκκινων δανείων, θα συμβάλει σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς δίχως αυτό το μεγάλο βάρος, οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στον βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, προϋπόθεση για αυτό είναι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. 
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για την Νομισματική Πολιτική (2016), η μείωση των κόκκινων δανείων, «θα επιδράσει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγικότητα μέσω της αύξησης της προσφοράς τραπεζικών δανείων και της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Οι τραπεζίτες, θέλουν με αυτή την γενιά αναδιαρθρώσεων (του 2017) να ρυθμιστούν δάνεια ύψους 10 - 15 δισ. ευρώ στη λιανική τραπεζική (Στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, κάρτες κ.α.)! 
Οι ρυθμίσεις που έρχονται θα γίνουν με βάση τον νέο κώδικα δεοντολογίας που έχει ανακοινώσει η ΤτΕ και προβλέπει πλήθος εργαλείων ρύθμισης οφειλών. 
Η ρύθμιση των δανείων, από την μία σώζει τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, αλλά από την άλλη βοηθούν πολύ και τις τράπεζες, καθώς βελτιώνονται  οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και απελευθερώνονται πόροι οι οποίοι, «εφόσον διοχετευθούν προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και κλάδους, θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας», όπως αναφέρεται και στον σχεδιασμό της ΤτΕ.
Πώς θα ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια
Τα βασικά εργαλεία που προτιμούν οι τράπεζες, για την ρύθμιση οφειλών, είναι η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και το «σπάσιμο» του δανείου στα δύο. Το ένα μέρος θα ρυθμιστεί και επειδή είναι το μισό ποσό, θα μειωθούν και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων στο μισό, ενώ το άλλο μέρος θα παγώσει. 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστότοπο, enikonomia.gr, σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν και σε οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης τους, ώστε η εναπομένουσα οφειλή να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά από το δανειολήπτη.
Το επικρατέστερο σενάριο, όπως είχε γράψει η kontranews στις 13 Δεκεμβρίου 2016, «προβλέπει “σπάσιμο” του στεγαστικού στα δύο και “κούρεμα” έως 2% στο τμήμα που έχει ανασταλεί η πληρωμή του. Ο λόγος που προκρίνεται αυτή η λύση, είναι γιατί ενώ μειώνει το σύνολο της οφειλής, παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο δανειολήπτης να πληρώνει μικρότερες δόσεις, που να μπορεί να εξυπηρετήσει με τα νέα εισοδηματικά του δεδομένα.
Άρα και ο δανειολήπτης θα είναι ενήμερος και θα γλυτώσει από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) και η τράπεζα θα συνεχίσει να εισπράττει μέρος της οφειλής, αν και σε μικρότερες δόσεις.  Δηλαδή, για στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο οφειλής  100.000 ευρώ, θα μπορούσε να «σπάσει» στα δύο για τα επόμενα 10 χρόνια. 
Το μισό ή οι 50.000 ευρώ, θα συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά με τοκοχρεολυτική δόση. Όμως, επειδή μειώνεται το κεφάλαιο στο μισό, ανάλογα μειώνεται και η δόση!  Το υπόλοιπο 50% του δανείου θα “παγώσει” για 10 χρόνια. Δηλαδή, το “κούρεμα” με τα νούμερα του συγκεκριμένου παραδείγματος, είναι 1.000 ευρώ τον χρόνο, που στο τέλος της δεκαετίας φτάνει τα 10.000 ευρώ!».
Εκτός ρυθμίσεων οι «μπαταχτσήδες»
Μπορεί η οδηγία που δίνεται, στα υποκαταστήματα, να είναι προχωρήστε σε δίκαιες ρυθμίσεις, αλλά την ίδια στιμή, οι τράπεζες αποκλείουν από τις ρυθμίσεις όλους τους μη συνεργάσιμους και μπαταχτσήδες δανειολήπτες, για τους οποίους ετοιμάζουν προγράμματα πλειστηριασμών!
Θέμα ημερών η διάσωση επιχειρήσεων με  «κούρεμα» χρεών!
Παράλληλα, καλά νέα έρχονται και από το υπουργείο Οικονομίας, σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για τις οφειλές των επιχειρήσεων!
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, μέχρι το τέλος του μήνα το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών, θα έχει κατατεθεί στην Βουλή.  Από το υπουργείο εκτιμάται ότι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα ενταχθούν περίπου 3.000 μεγάλες επιχειρήσεις, 100.000 μεσαίες και 300.000 μικρές.
Όπως εξηγεί, στον νέο θεσμό θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι υπερχρεωμένες, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να αποδεικνύεται ότι είναι βιώσιμες. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα «ξεσκαρτάρισμα» της αγοράς.
Όσοι μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση, αποδείξουν ότι αν και έχουν χρέη που τους έχουν φέρει μέχρι το «χείλος του γκρεμού», η επιχείρηση είναι κερδοφόρα και μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, τότε θα ενταχθούν σε μία προνομιακή ρύθμιση, όπου δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στις διαγραφές και τις ρυθμίσεις των χρεών!
Όμως από τις διαγραφές, θα  εξαιρούνται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός στο Έθνος,  «Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα μετατραπεί σε συγχωροχάρτι από επιχειρήσεις-μνημεία κακοδιαχείρισης». Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παπαδημητρίου,  στον νέο μηχανισμό θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις 403.000 επιχειρήσεις.
Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει σημαντικές διαφορές, σε σχέση με μία ρύθμιση οφειλών στις τράπεζες. Πρώτα θα γίνεται η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο, και θα υποβάλλεται μαζί με πρόταση ρύθμισης οφειλών, από τον οφειλέτη και αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης της επιχείρησης. Αίτηση και δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Με τον ορισμό ενός συντονιστή για την διαδικασία, ξεκινά και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση των χρεών. Ο ορισμένος αξιολογητής, που θα επιλεχθεί από την «δεξαμενή» του ειδικού μητρώου,  θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος και ουδέτερος,  ώστε να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση πιστωτών και οφειλέτη.
Δεν διαγράφονται οφειλές προς το Δημόσιο και Εισφορές
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, για τις βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο εξαιρούνται διαγραφής, ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι και τα ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου. Επίσης εκτός διαγραφών, μένουν οι παρακρατούμενες εισφορές εργαζομένων και δεν επηρεάζονται ασφαλιστικά δικαιώματα υπέρ τρίτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: