Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Δύο χρόνια μετά επιστρέφουν στις ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Επιστροφή στο μοντέλο των ΣΔΙΤ, επιτάσσει το έλλειμμα χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, φέρνοντας την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα μοντέλο που είχε αποκηρύξει το προηγούμενο διάστημα, «παγώνοντας» μεγάλα έργα υποδομών.
Δύο χρόνια μετά επιστρέφουν στις ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Η «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση έργων στερεών αποβλήτων και των προτάσεων των δήμων εμφανίζει απόκλιση άνω των 700 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με αισιόδοξες προβλέψεις, μπορεί να κατέβει στα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως δεν επιλύει τις δυσκολίες.
Έτσι ενώ η κυβέρνηση ενέκρινε τα περιφερειακά σχέδια (ΠΕΣΔΑ) στην εκπνοή του 2016 για να αντιμετωπίσει τα θέματα χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους (αιρεσιμότητα), εκ των υστέρων μπαίνει σε παζάρια με τους δήμους για να κατεβάσει την πήχη των απαιτήσεων. Δεν υπάρχει άλλη λύση, έχουν αρχίσει να παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, από την αναζήτηση πόρων από ιδιώτες, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η χώρα να πάψει να πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ για τις παράνομες χωματερές.
Ακόμη και στην Περιφέρεια Αττικής που τα έργα με απόφαση Δούρου, σχεδιάζεται να βγουν με εθνικούς πόρους, στην αγορά απορριμμάτων υποστηρίζουν ότι η εξίσωση είναι δύσκολο να βγει. Εάν εξαιρεθούν οι υποδομές του Γραμματικού δυναμικότητας 60.000 τόνων που είναι το μόνο ώριμο έργο που θα μπορούσε να προκηρυχθεί ακόμη και μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2017 (διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών όρων) και την αναβάθμιση της μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης του ΕΣΔΝΑ στα Λιόσια, πιθανότατα και τη νέα μονάδα στο Σχιστό, η χρηματοδότηση των υπόλοιπων έργων αναζητείται. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό για την Αττική, προβλέπονται έξι μονάδες, για τις οποίες τόσο η χωροθέτηση όσο και οι πόροι χρηματοδότησης, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.
Τελευταία μάλιστα αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης πλασάρουν ένα διαφοροποιημένο μοντέλο ΣΔΙΤ. Για παράδειγμα σε δημόσιο διάλογο, βγήκε πρόσφατα σε φόρουμ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η ιδέα της συμμετοχής στην εταιρεία ειδικού σκοπού των ΣΔΙΤ και των ΟΤΑ. Πρόκειται για μία πρόταση που μερίδα της αγοράς βλέπει θετικά, θεωρώντας ότι είναι ένα μοντέλο που έχει δοκιμαστεί και στο εξωτερικό και που «μοιράζει» το ρίσκο της αποτυχίας ενός πρότζεκτ.
Ωστόσο, αρμόδιες πηγές που βρίσκονται κοντά στις πηγές χρηματοδότησης θεωρούν ότι ένα αντίστοιχο μοντέλο δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεράσει το σκόπελο της Eurostat που αντιστέκεται στην συμμετοχή του κράτους στις εταιρείες ειδικού σκοπού αλλά και στην χρηματοδότηση των έργων από τις τράπεζες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν την περίπτωση που κάποια έργο ΣΔΙΤ εμφανίσει αποκλίσεις από την σύμβαση και κληθούν οι μέτοχοι να καλύψουν την διαφορά. Όπως υπογραμμίζουν, θα ήταν αδύνατο μια τράπεζα να δεχτεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο και να πειστεί ότι ένας δήμος μπορεί να καλύψει την χρηματοδοτική απόκλιση που τυχόν θα προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: