Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Λουκέτο τα καταστήματα τις Κυριακές μέχρι νεωτέρας



Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα τις Κυριακές με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση.

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή που έχει κατατεθεί από εμπόρους και η οριστική απόφαση αναμένεται περί τα τέλη του 2014 με αρχές 2015.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» οι καταστηματάρχες, οι έμποροι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Όπως αναφέρεται, οι σύμβουλοι επικαλούνται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση τις Κυριακές αλλά και στατιστικά στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζοντας μη βάσιμους τους ισχυρισμούς που προβάλλονται για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ «η ηθική βλάβη των εμπόρων, ιδιωτικών υπαλλήλων, έγκειται στο δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους, κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας».

Ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών που επικαλείται το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη μπορούν να οριστούν οι περιοχές που θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων υπό τον όρο να μην λειτουργούν ως κατάστημα αλυσίδας και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ή χωριά.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δέκα έμποροι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: