Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τα πύθια στους Δελφούς: Αρχαίο αντίστοιχο των σημερινών φεστιβάλ μουσικής

pithia photoΤα Πύθια ήταν η μία από τις τέσσερις μεγάλες Πανελλήνιες γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας. Γίνονται για πρώτη φορά στα 586 π.Χ. και τελούνταν ανά τετραετία χωρίς να συμπίπτουν ποτέ με τη χρονιά τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν γιορτές σεβαστές στο Πανελλήνιο που λάμβαναν χώρα στους Δελφούς προς τιμήν του Απόλλωνα και πλήθος θεατών συνέρρεαν από όλον τον ελληνικό κόσμο για να τους παρακολουθήσουν.

Η ιδιαιτερότητα των Πυθίων σε σχέση με τους άλλους μεγάλους Πανελλήνιους Αγώνες ήταν ότι ενώ στα Ισθμια, στα Νέμεα και στα Ολύμπια το βάρος έπεφτε στους αθλητικούς αγώνες, τα Πύθια είχαν μουσικό κυρίως χαρακτήρα. Δεν έλειπαν βεβαίως κι εδώ τα αγωνίσματα, αλλά ο κύριος κορμός των εκδηλώσεων αφορούσε στο χορό και το τραγούδι. Ηταν το αρχαιοελληνικό αντίστοιχο των σημερινών μεγάλων φεστιβάλ μουσικής, η ευκαιρία των μουσόφιλων να ακούσουν και να δουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες να διαγωνίζονται για δάφνινο στεφάνι ως έπαθλο.


myth-e002Παράλληλα με τον ιερό και καλλιτεχνικό τους χαρακτήρα οι γιορτές ήταν και έντονα ψυχαγωγικές. Μετά την πρώτη ημέρα όπου ιδιαίτερα λαμπρές θυσίες και ιεροπραξίες λάμβαναν χώρα, ακολουθούσε τριήμερο γλέντι και μόνο μετά άρχιζε το διαγωνιστικό μέρος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ πολύ κοινό σε τέτοιους αγώνες ήταν το αγώνισμα τραγουδιού με συνοδεία αυλού, στα Πύθια ήταν απαγορευμένο με το αιτιολογικό ότι τα σχετικά τραγούδια είναι συνήθως θρηνωδίες και μοιρολόγια , άρα πολύ καταθλιπτικά για την περίσταση. Παράλληλα με τους μουσικούς και αθλητικούς αγώνες τις εκδηλώσεις πλαισίωναν εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής καθώς και "Αγορά" δηλαδή εμπορική έκθεση.
Δικαίωμα συμμετοχής είχε κάθε Έλληνας που είχε γεννηθεί ελεύθερος, ενώ οι αλλοεθνείς, όσοι είχαν διαπράξει εγκλήματα, ή είχαν χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα αποκλείονταν από τους αγώνες.Κατά την διάρκεια των εορτών επικρατούσε η ιερή Δελφική εκεχειρία, δηλαδή έπαυαν οι τυχόν πολεμικές διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων.

Το τέλος των Πυθίων ήρθε το 394 μ.Χ., όταν ο Θεοδόσιος Α' τα απαγόρευσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: