Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτοί είναι οι τρεις πόνοι που προμηνύουν ότι έχετε καρκίνο


Ο πόνος είναι η πλέον χαρακτηριστική ένδειξη δυσλειτουργίας ζωτικών οργάνων και αποτελεί ένα "ηχηρό" σύμπτωμα που μας παροτρύνει να λάβουμε άμεση δράση. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι φαινομενικά αθώοι πόνοι, όπως ο πόνος στη μέση ή το χέρι μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη καρκίνου.
Δείτε ποιοι είναι οι πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε και σε ποιο τύπο καρκίνου αντιστοιχούν, σύμφωνα με το δημοφιλή γιατρό, παρουσιαστή και συγγραφέα Δρ Οζ.
1. Πόνος στη μέση – καρκίνος στο πάγκρεας. Ο καρκίνος στο πάγκρεας θεωρείται "αθόρυβος δολοφόνος", καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται με αρκετή καθυστέρηση. Το πάγκρεας παράγει οξέα απαραίτητα για την πέψη και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι, βαθιά στην κοιλιακή χώρα. Για το λόγο αυτό, ο εντοπισμός ενός καρκινικού όγκου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος. Όταν ο όγκος παρεμποδίζει την ομαλή απελευθέρωση των οξέων, αυτά συσσωρεύονται εντός του αδένα και τον διαβρώνουν. Ο επακόλουθος πόνος μπορεί να "ακτινοβολεί" χαμηλά στη μέση. Ο πόνος στη μέση οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην υπερβολική καταπόνηση των μυών, όμως αποτελεί ένδειξη καρκίνου εάν δεν αντιμετωπίζεται με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και/ή συνοδεύεται από αποχρωματισμό της επιδερμίδας (υποκίτρινο χρώμα) και μεταβολές στο χρώμα των κοπράνων (πιο ανοιχτό από το συνηθισμένο).
2. Πόνος στο χέρι – καρκίνος του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα εκδηλώνεται τυπικά με τον επίμονο βήχα και τη δύσπνοια. Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό αλλά αναπάντεχο σύμπτωμα είναι και ο πόνος στο χέρι. Ο πόνος εμφανίζεται στην εσωτερική πλευρά του χεριού και σταδιακά επιδεινώνεται. Όσο ο καρκίνος εξαπλώνεται εσωτερικά στον πνεύμονα, φράζει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί ερεθισμό τοπικά. Αρχικά ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στους ώμους ή την περιοχή του αυχένα και να "ακτινοβολεί" στη συνέχεια κατά μήκος του χεριού.
3. Πόνος στο στομάχι - καρκίνος του στομάχου. Ο καρκίνος του στομάχου είναι ύπουλος γιατί τις περισσότερες φορές αποδίδεται σε δυσπεψία, γαστρίτιδα κλπ. Επίσης ακόμα και μια απλή γαστροσκόπηση μπορεί να ξεγελαστεί αν δεν ληφθούν ιστοί από το εσωτερικό του στομάχου, αφού πολλοί καρκίνοι δεν είναι ορατοί στην επιφάνεια του στομάχου κατά την γαστροσκόπηση, αλλά βρίσκονται στο βλενογόννο στο εσωτερικό του στομάχου. Κάνει πολύ γρήγορα μεταστάσεις και είναι επιθετικός. Αν προληφθεί στα αρχικά στάδια μπορεί να αφαιρεθεί μεγάλο μέρος του στομάχου και να επιβιώσει ο ασθενής. Με μία προσεκτική δίαιτα μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος και με το 10% (!) του στομάχου του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: