Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

«Έσπασαν κοντέρ» τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία τον Αύγουστο


Απλήρωτους φόρους 1,41 δισ. ευρώ άφησαν οι φορολογούμενοι τον Αύγουστο. Στα 8,65 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από την αρχή του έτους, πάνω από 70 δισ. το σύνολο. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για εισπράξεις, διαγραφές, ελέγχους.                                
Μπουμ ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών σημειώθηκε τον Αύγουστο όταν, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 1,417 δισ. ευρώ.

Με νωπές τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για είσπραξη 3 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εισπράξει από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων 2,384 δισ. ευρώ.
 
Η δεξαμενή βέβαια είναι τεράστια και εκτιμάται πως ήδη έχει ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ.
Έως το τέλος Αυγούστου τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του έτους έφταναν τα 8,654 δισ. ευρώ και συνολικά μαζί με τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη, το άθροισμα δίνει 69,239 δισ. ευρώ.
 
Αναλυτικά τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν:
 
Ληξιπρόθεσμα: Από 7,237 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν στα 8,654 δισ. ευρώ.
 
 Εισπράξεις: Στο οκτάμηνο εισπράχθηκε, μέσω ρυθμίσεων, απειλών κατασχέσεων ή κατασχέσεων 1,238 δισ. ευρώ από τα «παλιά» ληξιπρόθεσμα και επιπλέον 1,146 δισ. ευρώ από τα φρέσκα.
 
 Διαγραφές: Ως ανεπίδεκτα είσπραξης διεγράφησαν -με αυστηρές διαδικασίες οι οποίες περιγράφονται στον σχετικό νόμο- ληξιπρόθεσμες οφειλές 705 εκατ. ευρώ από τα παλιά και 98 εκατ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα.
 
 Έλεγχοι μεγάλου πλούτου: Σε εξέλιξη βρίσκονται 1.066 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου (λίστα Λαγκάρντ, εμβάσματα, offshore και άλλες υποθέσεις ιδιαίτερα μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος). Στο τέλος Αυγούστου είχαν ολοκληρωθεί 479 έλεγχοι. Συνολικά βεβαιώθηκαν 184,1 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν φόροι και πρόστιμα 46,8 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,4%).
 
 Έλεγχοι πόθεν έσχες ελεγκτών: Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εσωτερικών ελέγχων πόθεν έσχες για διευθυντές, ελεγκτές και επόπτες. Έχουν ολοκληρωθεί από τις αρχές του έτους 49 έλεγχοι πόθεν έσχες για διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες και επιπλέον 35 έλεγχοι για τους ίδιους τους ελεγκτές.
 
 Ξέπλυμα: Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν αποστείλει στο οκτάμηνο 195 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και επιπλέον 119 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.
 
WWW.EURO2DAY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: