Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ. ΔΕΛΦΩΝ... Διαξιφισμοί επί των οικονομικών και stop στην επέκταση της ιχθυοκαλλιέργειας στους Ποταμούς

Αυτά τα ζητήματα, πλην του ΕΝΦΙΑ για τον οποίο αναφερόμαστε αναλυτικά σε άλλο ρεπορτάζ μας, ήταν εκείνα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον στο πρώτο -κατ' ουσίαν- Δημοτικό Συμβούλιο για τον Δήμο Δελφών που διενεργήθηκε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου Άμφισσας (για πόσο ακόμα;) χθες Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014. Παράλληλα, προέκυψαν και μερικές άλλες ειδήσεις.
Κατ' αρχάς, προαναγγέλθηκε ότι στο εξής θα υπάρχει τακτή ημέρα διεξαγωγής των συμβουλίων, για ευχερέστερη παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές τους ασχολίες. Η εξέλιξη προέκυψε κατόπιν αιτήματος Ιωσηφίδη και σχετική προσυνεννόησή του με τον Δήμαρχο Δελφών, όπως αποκάλυψαν και οι δύο άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος πρότεινε οι συνεδριάσεις να διεξάγονται το απόγευμα του πρώτου Σαββάτου κάθε μήνα, εκτός των περιπτώσεων που θα χρειάζονται και εμβόλιμες συνεδριάσεις του Σώματος. Πρόταση που αποδέχτηκαν και οι Ταγκαλής-Μέγκος και, κατά συνέπεια, βαίνει προς καθιέρωση.
Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Δελφών ενημέρωσε ότι θα παραχωρηθεί χώρος σε κάθε παράταξη για τη διεξαγωγή των προσυμβουλίων τους και της διατήρησης γραφείου για λογαριασμό τους. Αυτό θα συμβεί αμέσως μετά τη διευθέτηση της οριστικής τακτοποίησης των υπηρεσιών του δήμου και, σε κάθε περίπτωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού
Ήταν το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και αφορούσε κονδύλια και προσθαφαιρέσεις ποσών σε κωδικούς του τομέα Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που πηγάζουν από τις προτεραιότητες που θέλει να δώσει ο επικεφαλής της νέας δημοτικής αρχής, όπως δήλωσε ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος. Το ενδιαφέρον όμως προήλθε όχι από το ίδιο το θέμα, όσο από όσα προέκυψαν με αφορμή αυτό.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Ταγκαλής, διατύπωσε ενστάσεις επί της διαδικασίας, καθώς ζήτησε από τον Δήμαρχο να υπάρχει σε τέτοια θέματα τουλάχιστον προφορική συνεννόηση, θεωρώντας ότι το Σώμα ήταν πλημμελώς ενημερωμένο επί της εισήγησης και εν γένει του θέματος, μην έχοντας ενδεικτικά ενημέρωση επί των κωδικών από τους οποίους πρόκειται να αφαιρεθούν κονδύλια. Σε απάντηση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος οικονομικών, Λουκάς Αναγνωστόπουλος, τον μέμφθηκε ότι ήταν σημαίνον στέλεχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, της οποίας οι ενέργειες οδήγησαν στην ανάγκη αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, παραβλέποντας, βέβαια, ότι τέτοια επίσης ήταν και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής του.
Ανάλογη με την τοποθέτηση Ταγκαλή ήταν και αυτή του Παν. Μέγκου, ο οποίος επίσης έθεσε θέμα ελλιπούς ενημέρωσης και διαδικασιών, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι η παράταξή του προτίθεται να φέρει σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο θέμα διαχειριστικού ελέγχου αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου. Πρόταση που προεξέτεινε ο νέος Δήμαρχος Δελφών, επισημαίνοντας πως προτίθεται να προχωρήσει σε "μέτρημα" της οικονομικής κατάστασης που παρέλαβε και να τη γνωστοποιήσει, εν συνεχεία, στους δημότες, επαναλαμβάνοντας έτσι την τοποθέτηση που είχε κάνει σε σχετική ερώτηση στην πρόσφατη συνέντευξή που παραχώρησε στο Amfissaface.
Το θέμα της επέκτασης της ιχθυοκαλλιέργειας στους "Ποταμούς" Δεσφίνας
Αρνητική, όπως αναμενόταν, ήταν η γνωμοδοτικού χαρακτήρα πολιτική απόφαση του Σώματος στην επέκταση από 10 σε 40 στρέμματα της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή "Ποταμοί" παραλιακά της Δεσφίνας. Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την ομόφωνη σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Δεσφίνας (διαβάστε σχετικά με το θέμα εδώ) που ζητούσε να μην παραχωρηθεί επιπλέον έκταση στην εταιρεία, μιας και αυτή δραστηριοποιείται εντός οικιστικής περιοχής -ύπαρξη οικισμών με παραθεριστικές κατοικίες- μιας και πιθανή τέτοια εξέλιξη θα υποβαθμίσει δραματικά τις περιουσίες τους, θα υποθηκεύσει την περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής ως μελλοντικού ευρύτερου παραθεριστικού προορισμού, τη στιγμή που παράλληλα θα προξενήσει σοβαρές περιβαλλοντικές παρενέργειες. Το σχετικό ψήφισμα, καθώς και τις θέσεις των συλλόγων και των φορέων της περιοχής ανέπτυξαν εκπρόσωποι και κάτοικοι που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.
Εναντίον της παραχώρησης του χώρου στην εταιρεία τοποθετήθηκε όλο το Συμβούλιο, πλην της παράταξης Ταγκαλή. Ο επικεφαλής της ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του θέματος, βασιζόμενος στη μη μέχρι τώρα σχετική γνωμοδότηση του αρμόδιου υπουργείου, χωρίς, ωστοσο, να συνηγορήσει η πλειοψηφία. Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας, Θανάσης Σανιδάς, αμφισβήτησε έντονα τη διαδικασία λήψης της απόφασης και το παράγωγο σχετικό ψήφισμα, ισχυριζόμενος ότι κατ' ουσίαν πρόκειται για προσωπικές θέσεις των υπογραφόντων και των συλλόγων-σφραγίδες, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των παρισταμένων κατοίκων και εκπροσώπων των φορέων. Παράλληλα, τόνισε ότι η λειτουργία της επιχείρησης είναι σύννομη και ζήτησε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο η εταιρεία και να μη χάσουν τη δουλειά τους οι απασχολούμενοι εκεί. Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε συνολικά τα συμφέροντα του Δήμου, επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Σανιδάς.
Σε απάντηση ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Δεσφίνας, Χαραλ. Καλλιακούδας, υπογράμμισε πως όλοι θέλουν τη συνέχιση λειτουργίας και την επέκταση της μονάδας, αλλά σε άλλο, προσφορότερο χώρο. "Δε θέλουμε να κλείσει, αλλά να μετεγκατασταθεί" είπε σχετικά. Ο Παν. Ταγκαλής δήλωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει "παρόν", μιας και δεν υπάρχει, όπως τόνισε, ξεκάθαρη άποψη για το θέμα. Ο Θ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως η παράταξή του ταυτίζεται με το ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου, επικυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την αρνητική γνωμοδότηση του Σώματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΨΟΥΜΕ ΙΣΟΒΙΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πισω εχει η αχλαδα την ουρα...!