Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η ΙΤΕΑ ΚΑΙ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»:Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ. ΤΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ;

 

Η φωτογραφία είναι, όταν έπαιρναν τα "προικιά"
από το δημαρχείο της Ιτέας.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ. Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ Κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ. 
 
Tην ίδια τύχη που είχε ο Ραγκούσης, και οι ντόπιοι εμπνευστές του χωροταξικού, ευχόμαστε να έχει και ο «Καλλικρατης». Φυσικά η κατάσταση έχει σχέση και με αυτούς που εκλέχτηκαν να υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση.
O κ. Ραγκούσηs, πρώην κοινοτάρχης Πάρου, με ελάχιστη εμπειρία στη διοίκηση, ο οποίος προφανώς επηρεάζε σε μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, είχε κηρύξει τον "πόλεμο" στον «Καποδίστρια». Και αποφάσισε τότε να τον ακυρώσει, να τον γκρεμίσει και να τον ρίξει στα σκουπίδια!
Δεν του άρεσε ο «Καποδίστριας» του κ Ραγκούση. Και τι είχε ως καλύτερη λύση. ΤΟ ΧΑΟΣ. Και το χειρότερο αν κρίνει κανείς απ τα λόγια αλλά και το ύφος του, νομίζει, μη έχοντας επαφή με την πραγματικότητα,
ότι επιτέλεσε και έργο σπουδαίο.
Βέβαια, στον «Καποδίστρια» όπως και στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση υπήρξαν ατέλειες και λάθη, τα οποία όμως θα μπορούσαν να διορθωθούν με βάση την πείρα που αποκτήθηκε στο διάστημα της εφαρμογής του επιτυχημένου αυτοδιοικητικού αυτού συστήματος.
H νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο «Καποδίστριας», χωρίς αμφιβολία, υπήρξαν μια πραγματική κατάκτηση στον διοικητικό τομέα της μεταπολεμικής Ελλάδας, μια επιτυχής αναδιαρθρωτική τομή που στέφθηκε από επιτυχία και έδωσε την ευκαιρία και τις δυνατότητες στους δήμους και τις κοινότητες, να παρουσιάσουν έργο αξιοθαύμαστο σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
 
Ιδιαίτερα οι ΟΤΑ της επαρχίας είχαν προόδους μεγάλες σε όλους τους τομείς. Επιτυχίες σε προγραμματισμούς κι εκτελέσεις έργων κυρίως κοινωφελών, στα μορφωτικά και πολιτιστικά δρώμενα, στις καθαρά τοπικές και αυτοδιοκικητικές δραστηριότητες, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, η φροντίδα και η εξυπηρέτηση των δημοτών, η τουριστική ανάπτυξη, οι συγκοινωνίες, οι εξυγιάνσεις και οι καθαρισμοί και γενικά σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους.

Ημέρες, μήνες και έτη έντονης εργώδους δραστηριότητας των "Καποδιστριακών" δήμων, την κατασκευή έργων, ανέγερσης κτιρίων, δημιουργίας πλατειών και χώρων αναψυχής, πάρκων περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακής αγωγής, την επιμέλεια και το ζήλο των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, τους αγώνες για την δημιουργία των "Καποδιστριακών" πολιτιστικών οργανώσεων και συλλόγων, μουσικών συγκροτημάτων, χορωδιών, φιλαρμονικών, υδρευτικών και αποχετευτικών έργων, χώρων άθλησης κλειστών και ανοιχτών, γηπέδων και άλλων πολλών, παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες.
Και τώρα τι; Τώρα χάος, διάλυση και άλλες χειρότερες καταστάσεις και εύχομαι να μην πάνε στο ακόμη χειρότερο.
Εξ' άλλου, τα πάσης φύσεως μηχανήματα των "προικιών" του "Καποδίστρια" μετά από πλιάτσικο πήραν την άγουσα για τους "Μητροπολιτικούς δήμους - κράτη"!
Το ίδιο έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό και με τους υπαλλήλους, πάσης φύσεως και ειδικότητας, οι οποίοι ήδη υπηρετούν στο κέντρο για τις ανάγκες του κέντρου και μόνον αυτού.
 
Παράδειγμα αυτο που έγινε στον δήμο Ιτέας.
Για μεγάλη και πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή παρουσιάζει τον "Καλλικράτη" ο εμπνευστής του υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, ο οποίος δυστυχώς, είχε πείσει και τον πρωθυπουργό για το κατόρθωμά του.
Εκείνο ωστόσο για το οποίο ο κ. Ραγκούσης δεν μας έχει πληροφορήσει, είναι ο τρόπος με τον οποίο η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή του, η... κοσμοθεωρία του στον τομέα της αυτοδιοίκησης, θα έκανε οικονομίες για τον δημόσιο προϋπολογισμό.
 
Ας μας το κάνει λιανά.
- Μήπως με τις απολύσεις προσωπικού που ήδη άρχισαν;
- Μήπως με την εγκατάλειψη των... δημοτικών επαρχιών;
Το μόνο βέβαιο είναι, ότι ο "Καλλικράτης" θα καταρρεύσει και μαζί του θα χάσουμε και τον εμπνευστή και οργανωτή του που μας εμφανίσθηκε από το πουθενά και όπως η ιστορία και η πείρα μας διδάσκει, θα καταλήξει στο πουθενά, εκεί δηλαδή απ' όπου ήρθε. Μακάρι…
 

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΙΤΕΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΝ ΕΙΧΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΟΥΣ
ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΣΣΑ ΕΧΑΣΕ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια στο Βήμα της Ιτέας για το καλό αρθρο

Ανώνυμος είπε...

itea den jexno...