Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος - Θα μειωθεί κατά 40 δισ. ευρώ αλλά χωρίς επίσημο κούρεμα - Βάζουν τις τελευταίες "πινελιές"


- Από ώρα σε ώρα αναμένεται η συνέντευξη Τύπου για τη συμφωνία στις Βρυξέλλες
 - Αναμένεται μείωση επιτοκίων άμεσα και περαιτέρω μείωση εάν η Ελλάδα παρουσιάσει πλεόνασμα
 - Στο Μαξίμου αναμένουν την τελική συμφωνία για να προβεί ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις
 - Η απόφαση τελεί πλέον υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ

Ύστερα από αμέτρητες κυριολεκτικά ώρες συνεδρίασης, το Eurogroup έβγαλε καπνό για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και κατά συνέπεια και για την περιβόητη δόση, που περίμενε η Αθήνα με ιδιαίτερη αγωνία, προκειμένου να δοθεί ανάσα στην αγορά με τη ρευστότητα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία μετά από περισσότερες από 12 ώρες συνεδρίασης και συμφώνησαν πως το δημόσιο ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω ενός συγκεκριμένου πακέτου μέτρων, το οποίο αναμένεται να φτάνει στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως αποφασίστηκε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντική είδηση για την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή η ελάφρυνση δεν προέκυψε μετά από κούρεμα κάτι για το οποίο δεν άκουγαν κουβέντα οι Γερμανοί, αλλά και οι δορυφόροι τους, Ολλανδία και Φινλανδία.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τις πληροφορίες θα γίνει με τη μείωση των επιτοκίων, ενώ αναμένεται πως θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση με βάση το πλεόνασμα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα. Ένα από τα μέτρα είναι επίσης και η παραίτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα.
Η απόφαση αυτή ανάβει φυσικά και το πράσινο φως για την εκταμίευση της περιβόητης δόσης στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή τελεί υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Πρώτος βγήκε από τη συνεδρίαση ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει πως είναι πολύ ευχαριστημένος γιατί υπήρξε θετικό αποτέλεσμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: