Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΙΤΕΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ



Οι Σύλλογοι:

·         Πολιτιστικός Όμιλος Ιτέας ''Ο ΔΕΣΜΟΣ''
·         Σύλλογος Συνταξιούχων Ιτέας-Κίρρας
·         Σύλλογος Αυτόνομων & Ελεύθερων Αυτοδυτών ''ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ''
·         Αναπτυξιακός Σύλλογος Χρισσού
·         Σύλλογος Καταστηματαρχών Ιτέας
·         Σύλλογος ''ΚΑΡΤΕΡΙΑ''

Σας Προσκαλούν

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19:00 στην ΙΤΕΑ στην αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων στο ''Κυριακοπούλειο'', όπου και θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συγκέντρωση των μελών τους με θέμα τον "ΧΩΤΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ"

Ομιλητές:

Ε. Σκαρίμπας (μηχανολόγος),

Κ. Χατζηνικολή (πολεοδόμος),

Γ. Βαφειάδης (αρχαιολόγος)

Πρέπει όλοι μας να έχουμε άποψη για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής μας

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί σε κάθε περίπτωση μία παράμετρο καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος αστικού και φυσικού και την ευημερία των κατοίκων ενός τόπου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η οικονομική ευημερία των κατοίκων μίας περιοχής, σε κάθε γωνιά του κόσμου, ταυτίζεται με την καλή κατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος και μέσα και έξω από τις πόλεις.
Για πρώτη φορά προχωρά προς ολοκλήρωση ο Χωροταξικός Σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα της Χώρας και στην γνωστή οικονομική συγκυρία και τις προοπτικές της, αυτό αποκτά πολλαπλάσια βαρύτητα.
Στην παρούσα φάση είναι σε κρίσιμο σημείο εξέλιξης το Χωροταξικό της Ιτέας – Κίρρας Τριταίας, έπεται η έναρξη υλοποίησης του χωροταξικού των Δελφών – Χρισσού, ολοκληρώνεται το Χωροταξικό της Άμφισσας (Καποδιστριακός δήμος) και είναι σε κρίσιμο σημείο εξέλιξης το Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που μας αφορά όλους μαζί.
Ταυτόχρονα και επιπλέον άλλων περιοχών της Ελλάδας, Στην περιοχή μας επιπλέον, ολοκληρώνεται για πρώτη φορά από το 1981 (που ξεκίνησε) η θεσμοθέτηση του Δελφικού Τοπίου με τον καθορισμό χρήσεων γής και όρων δόμησης στην ζώνη Β. Αυτό είναι και το τελευταίο στάδιο αλλά το καθοριστικό μιάς και η ζώνη Α είναι η λεγόμενη απολύτου προστασίας και σε αυτή δεν υπάρχουν χρήσεις και όροι δόμησης.
Όλες οι παραπάνω εργασίες γίνονται στο όνομα του τί επιθυμούμε για τον τόπο μας, εμείς που ζούμε εδώ.

Σε όλες αυτές τις διαδικασίες και σχεδιασμούς, προβλέπεται η συμμετοχή κάθε φορέα και κάθε κατοίκου της περιοχής. Ο κάθε ένας από εμάς έχει δικαίωμα να παρέμβει, να ενημερωθεί, να προτείνει και να επιχειρηματολογήσει, στην βάση του ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό όλων μας και για το καλό του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και μοιραζόμαστε. Τα τοπικά χωροταξικά δε, προβλέπουν και αυστηρές και συγκεκριμένες διαδικασίες κατά τις οποίες ο σχεδιασμός γίνεται σε διακεκριμένα βήματα. Στην ολοκλήρωση κάθε βήματος γίνεται από τον αρμόδιο φορέα δημόσια παρουσίαση του Σχεδίου μέχρι αυτό το σημείο, δίνονται κάποιες εβδομάδες για να επεξεργαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την πρόταση και στη συνέχεια συλλέγει και εκτιμά τις παρατηρήσεις και προτάσεις.

Με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στα προαναφερόμενα χωροταξικά σχέδια, η εκδήλωση φιλοδοξεί να μπορέσει να ενημερώσει σχετικά με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται τον κάθε κάτοικο που ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Έτσι όταν το αρμόδιο θεσμικό όργανο σύνταξης του κάθε Σχεδίου, μας καλέσει να μας παρουσιάσει το αρχικό σχέδιο και να κάνουμε την παρέμβασή μας, αυτό να είναι πιο εύκολο για όλους και πιο ουσιαστικό και ωφέλιμο για τον τόπο μας και το μέλλον όλων μας. .

Η ενημέρωση που θα γίνει περιλαμβάνει:
- αναφορά στο τι είναι χωροταξικός Σχεδιασμός, για ποιο λόγο είναι τόσο σοβαρή υπόθεση και που αποσκοπεί, ποια κριτήρια λαμβάνει υπ’ όψη
- αναφορά στην «διδακτική» περίπτωση του Δελφικού Τοπίου, της μέχρι σήμερα πορείας του και την τρέχουσας πραγματικότητας
- αναφορά στην σημερινή κατάσταση των Χωροταξικών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Δελφικού Τοπίου (Γ.Π.Σ., Περιφερειακό, Εθνικά Ειδικά Χωροταξικά της περιοχής)  
- παρουσίαση από τον αρχαιολόγο Κο Βαφειάδη Γρηγόρη του θέματος «Αρχαιολογικοί χώροι ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποιος επωφελείται οικονομικά από την ανάπτυξη της Ιτέας και της περιοχής μας, είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Ιτέας. Γιατί απουσιάζει από αυτήν την κίνηση των Συλλόγων της περιοχής; Υπάρχει λόγος; Άγνοια, σκοπιμότητα, ή μήπως κατεύθυνση; Είναι κρίμα πάντως, στην μοναδική ευκαιρία που μπορεί η Ιτέα να φανεί ενωμένη και να διεκδικήσει το καλύτερο για τους κατοίκους της, να υπάρχει τόση μιζέρια και μικρότητα από ορισμένους. Μπράβο στην πρωτοβουλία των Συλλόγων.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ! ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΣΚΑΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΑΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΕΣ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ !!! ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΔΡΟΜΟΥ !!! ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ! ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙ !!!

Ανώνυμος είπε...

θελω κι εγω να υποβαλλω αιτηση για πεζοδρομηση του δρομου που μενω ! Εχει πολυ φασαρια και περναει κι οποιος θελει χωρις την αδεια μου ! Επισης θελω και παρτερια λουλουδια δενδρα κ.λ.π. ωστε να ειναι ομορφη η περιοχη που μενω ! Ειμαι δημοτησ πληρωνω τις υποχρεωσεις μου κι απαιτω απο τον Δημο να σεβαστει τις επιθξυμιες μου οπως σεβεται καποιας αλλης ! Πισινα δεν θελω γιατι δεν ειμαι απο τις Κολοπετινοβερσαλιες !