Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Επίδομα Θέρμανσης: Προϋποθέσε​ις και εξαιρέσεις


Φίλοι και φίλες
Στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο μπορούμε, το θέμα του επιδόματος θέρμανσης.
α. Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, που πληρούν ορισμένα κριτήρια Χορηγείται για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία , είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΔΦΕΦΠ ) ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου .

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη ΔΦΕΦΠ ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης .

δ) Η επαγγελματική στέγη, οι κάτοικοι εξωτερικού.

2. Κριτήρια χορήγησης

Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνει με Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο, 35.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά την διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ακόλουθα:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, να μην υπερβαίνει τις 150.000ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

3. Διαδικασία χορήγησης μέσω του Taxis.net και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Το επίδομα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με ηλεκτρονική αίτηση μέσω ΓΓΠΣ και ειδικής εφαρμογής του TAXISNET.

Στη συνέχεια και μόλις λάβουν απάντηση από την ΓΓΠΣ μετά από διασταύρωση της φορολογικής δήλωσης μέσω taxisnet ότι πληρεί ο δικαιούχος τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα του γνωστοποιείται ένας κωδικός αριθμός πρωτοκόλλου που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούται να λάβει το επίδομα

Οι πολίτες όταν θα καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο θα της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που έχουν , θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης συν ΦΠΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου το αργότερο μέσα σε10 ημέρες στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Ένας γρίφος που πρέπει να επιλυθεί και αφορά τις πολυκατοικίες είναι ο όγκος της καταναλωθείσης ποσότητας πετρελαίου που αντιστοιχεί σε κάθε διαμέρισμα.  

4. Καθορισμός του ύψους του επιδόματος.

1. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ισχύει ότι Στη ΖΩΝΗ Γ, είναι η Φωκίδα και για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα μόνο για τα πρώτα 120 τετραγωνικά αντί 0,28 ευρώ ανά λίτρο.

Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό για το νομό μας είναι 8 και μέγιστο ανά κατοικία 960 . Άρα για το νομό μας το ανώτερο ποσό θα είναι 0,28Χ960= 268,80 ευρώ

1. Επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου από 15/10 μέχρι και την 30/4 κάθε έτους μετά από αίτηση που υποβάλλεται από 15/10 μέχρι 30/5 κάθε έτους .

2. α) Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία :

- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος- το ονοματεπώνυμό του,- ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του, - ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) - ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, - η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, - αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη,ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, - η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, - η Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ, - τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

β) Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ακόλουθα στοιχεία :

- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη .

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση, όσα άτομα δηλώσουν ψευδή στοιχεία θα ελεγχθούν και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Χρήσιμο link για δημιουργία λογαριασμού για διαχειριστές πολυκατοικιών.


Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το επίδομα και τη διαδικασία:


Βανδώρος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: