Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΝΕΑ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ


<><><><>
<><><><>
<><><><>
<><><><>

Το ΚΑΣ εντάσσει στην αδόμητη ζώνη Α΄ και άλλα μνημεία ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Της Χριστινας Σανουδου

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ.
 Να εξασφαλίσει ότι το Δελφικό Τοπίο θα παραμείνει αλώβητο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, επιχειρεί η αρχαιολογική υπηρεσία, μέσω του ανακαθορισμού των ζωνών προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Την έγκρισή του για τη διόρθωση κάποιων σχεδιαστικών ατελειών που εντοπίστηκαν στη χάραξη των ζωνών Α΄ και Β΄ του 1991 έδωσε την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση. Η προτεινόμενη αναοριοθέτηση ουσιαστικά αφήνει άθικτα τα- «αδιαπραγμάτευτα», σύμφωνα με το ΚΑΣ- εξωτερικά όρια της προστατευόμενης περιοχής, που στο σύνολό της ξεπερνάει τα 520.000 στρέμματα. Ωστόσο, εντάσσει στην αδόμητη ζώνη Α΄ ορισμένα σημεία ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Αμφισσα, η περιοχή κοντά στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, όπου σώζονται λείψανα αρχαίας οχύρωσης, και ο προϊστορικός οικισμός στην Κίρρα. Στη ζώνη Α΄ εντάσσεται και ένα μεγάλο μέρος της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κοιλάδας του Πλειστού, με τον παραδοσιακό ελαιώνα, που είναι ορατός από τα μνημεία των Δελφών.

Καρπός της συνεργασίας της τοπικής εφορείας, των αρμόδιων διευθύνσεων αρχαιοτήτων, καθώς και της διεύθυνσης τοπογραφήσεων, φωτογραμμετρίας και κτηματολογίου του υπουργείου Πολιτισμού, η πρόταση φαίνεται ότι έχει -σε μεγάλο βαθμό- τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αιτήματα κατοίκων και φορέων της περιοχής, οι μελετητές αποφάσισαν να εξαιρέσουν από τη ζώνη Α΄ τους οικισμούς, που βρίσκονται εντός του δελφικού τοπίου, τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ιτέας και των Δελφών, το νεκροταφείο του Χρισσού κ.ά. Ακόμα, δόθηκε άδεια για τη συνέχιση του έργου κατασκευής του νέου δρόμου, που θα συνδέει την Αμφισσα με το Αντίρριο, με την προϋπόθεση το τμήμα του που διασχίζει τη ζώνη Α΄να υπογειοποιηθεί.

Κνωσός Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Συμβουλίου και όσον αφορά τη συνέχιση των εργασιών στον εξίσου σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου σχεδιάζεται η επέκταση της υφιστάμενης πορείας των επισκεπτών από τη Νότια Οικία, στη νοτιοδυτική γωνία του μεγάλου ανακτόρου, ώς τον Μινωικό Ξενώνα - ή Καραβάν Σεράι. Οταν ολοκληρωθεί, η νέα διαδρομή από πατημένο χώμα και λευκό τσιμέντο θα παρέχει πρόσβαση σε δύο αξιόλογα μνημεία του χώρου, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό: τη μινωική οδογέφυρα και τα ερείπια της μνημειώδους υπόστυλης κλίμακας.

<><><><>
<><><><>
<><><><>

Δεν υπάρχουν σχόλια: