Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ



Τελείωσαν τα ψέματα. Το τροφικό αποκούμπι του Έλληνα ανήκει πλέον στα είδη πολυτελείας. Το ταπεινό «τυλιχτό» , η ντόπια έκδοση ενός νόστιμου και χορταστικού «fast food», εντάσσεται από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στην ανώτερη κατηγορία καταβολής Φ.Π.Α., δηλαδή στο 23%.
Ο καταναλωτής καλείται να καταθέσει στον πάγκο του εστιατορίου τον ίδιο φόρο κατανάλωσης για ένα σουβλάκι ή μία μερίδα γύρο και τον ίδιο για μία πλούσια αστακομακαρονάδα.
Η αύξηση του Φ.Π.Α. προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες του τομέα εστίασης, οι οποίοι αποφάσισαν ήδη από την Τετάρτη να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, αρνούμενοι να καταβάλουν στο κράτος τις νόμιμες εισφορές.
Οι εστιάτορες επισημαίνουν ότι ο κλάδος τους οδηγείται σε μαρασμό και απευθύνουν έκκληση στο Υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει την πολιτική του ως προς το ποσοστό του Φ.Π.Α., καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, πολλά από τα καταστήματα θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο».
Ωστόσο, ήδη ακούγονται και αντίθετες φωνές, οι οποίες ζητούν να γίνει και νέα απορρόφηση του Φ.Π.Α. από τους καταστηματάρχες, προκειμένου να διασωθεί και η ήδη υπάρχουσα πελατεία ή να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο νόμος.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας την Τετάρτη στην κρατική τηλεόραση, κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα, ενώ επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει στο ακέραιο τον νόμο.

Ξεκινούν οι έλεγχοι του Σ.Δ.Ο.Ε.


Την ίδια ώρα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και το Σ.Δ.Ο.Ε. ξεκινούν εντατικούς ελέγχους σε εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες και καταστήματα γρήγορου φαγητού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει η αλλαγή στις ταμειακές μηχανές για τους συντελεστές Φ.Π.Α., ώστε να επιβάλλεται η νόμιμη επιβάρυνση του 23%.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η οικονομική επιβάρυνση θα κάτσει... βαριά στο στομάχι των καταναλωτών, οι οποίοι είναι και οι τελικοί αποδέκτες της δυσβάσταχτης αυτής φορολογικής ρύθμισης. Παράλληλα, αυξήσεις αναμένονται και σε άλλα αγαθά, όπως στα είδη ζαχαροπλαστικής, στις σφολιάτες (κρουασάν, τυρόπιτες), ενώ ήδη το νέο μέτρο προκαλεί έντονο προβληματισμό και στον κλάδο των αρτοποιών, οι οποίοι φοβούνται πως έρχεται νέο κύμα «λουκέτων».

Θύμα του Φ.Π.Α. και ο Τουρισμός

Από τη «λαίλαπα» του ενισχυμένου Φ.Π.Α. δεν φαίνεται να γλυτώνει, ωστόσο, ούτε και ο τουριστικός κλάδος.
Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρη, όσοι κλείνουν τουριστικά πακέτα με διαμονή με πρωινό, με ημιδιατροφή ή με το σύστημα all inclusive (πλήρη διατροφή, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών) θα επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. 23% για ένα ποσοστό του συνολικού πακέτου (5%, 15% και 30% αντίστοιχα).

Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος


ΠΗΓΗ:www.zougla.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: