Σάββατο 23 Μαΐου 2020

AEGEAN... Τα κέρδη στους μετόχους οι ζημίες στο δημόσιο

INDEPENDENTNEWS
Κρατική ενίσχυση ζητεί η Aegean, η αποκαλούμενη από πολλούς και ως «εθνικός αερομεταφορέας».

Φαίνεται ότι το «αόρατο χέρι της αγοράς» δεν ρυθμίζει τα πάντα. Αφού, όμως, έχουμε καπιταλισμό και κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες ιδέες είναι λογικό (;) να απαιτείται η ιδιοποίηση των κερδών από τους μετόχους και η ανάληψη των ζημιών από το Δημόσιο…
Ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines, σε τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών, ανέφερε ότι το 2020 θα είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της εταιρείας και δεν αναμένεται να ξεπεράσει στο καλύτερο σενάριο το 50% των πτήσεων που είχε το Σεπτέμβριο από 25% που θα είναι τον Ιούλιο. «Κανείς δε ξέρει τι θα συμβεί. Πρέπει να γίνουμε ευέλικτοι όλοι και να προσαρμοστούμε. Και το κράτος πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Δεν μπορεί η Aegean να είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που δε θα λάβει βοήθεια από το κράτος», είπε ο κ. Βασιλάκης και δήλωσε πως είναι σε συζητήσεις με το κράτος, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει ακόμα, ούτε στο ύψος ούτε στους όρους.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Aegean δεν ανέφερε ότι εταιρεία έχει διανείμει εκατοντάδες εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια στους μετόχους της, ούτε μίλησε για τις αμοιβές μελών του Δ.Σ. που φτάνουν το 1,5 εκατ. ετησίως. 

Οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας είναι εξόχως κατατοπιστικές:
Να θυμηθούμε, μάλιστα, ότι η Aegean που τώρα ζητεί

κρατική βοήθεια έκανε  
μεγάλο αγώνα κατά των κρατικών ενισχύσεων προς την 
πάλαι ποτέ Ολυμπιακή.

Θα επιμείνει νεοφιλελεύθερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Το αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποφασίσει την επιδότηση της Aegean, που το πιθανότερο είναι να συνοδευτεί με απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών, αναμένεται να το δούμε. Την ώρα που η οικονομία της χώρα πλήττεται συνολικά, απειλούνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια κυβερνητική απόφαση για πρόσθετη στήριξη στην Aegean, πέραν των οριζόντιων μέτρων για το σύνολο των επιχειρήσεων και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, θα είναι σκανδαλώδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: