Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας με τον Σταύρο Αραχωβίτη για τα αγροτικά θέματα του νομού



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ


Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας με Στ. Αραχωβίτη για τα αγροτικά θέματα της Φωκίδας
Με πρωτοβουλία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων στη Φωκίδα και συμμετείχαν ο  Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ Αγροτικής Πολιτικής, ο  Φάνης Κουρεμπές,  συντονιστής του Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ Αγροτικής Πολιτικής και πρ. Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο Δημήτρης Ζάννες, μέλος της Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την αλιεία, ενώ έκανε παρέμβαση ο Δρόσος Παρασκευάς, περιφερειακός σύμβουλος.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι ελαιοπαραγωγοί της Φωκίδας, ειδικά αυτοί οι οποίοι επλήγησαν από το χαλάζι του Οκτωβρίου. Να θυμίσουμε ότι ο Στ. Αραχωβίτης είχε επισκεφθεί τον ελαιώνα της Άμφισσας αμέσως μετά το χαλάζι (10 Οκτωβρίου) και είχε μιλήσει σε συγκέντρωση.
Ειδικότερα οι ελαιοπαραγωγοί της Άμφισσας έκφρασαν την απογοήτευσή τους για τη μηδαμινή αποζημίωση που θα πάρουν από τον ΕΛΓΑ παρά την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικά είπαν ότι δεν επιτρέπουν να τους συμπεριφέρονται οι αρμόδιοι ως επαίτες.
Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Δωρίδας κ, Ν. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι τρεις μήνες από την αρχή της πανδημίας είναι ακόμα στην αναμονή. Οι κκ Θ. Βαβάτσικος και Κ. Τασάκος από τον Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων Δωρίδας τόνισαν την αδυναμία διάθεσης των αλιευμάτων αφού δεν λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης.  
Ο πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης μεταξύ άλλων ανέφερε:
1.                 Οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του δεν βρήκε να πει μία λέξη για την πρωτογενή παραγωγή, τη στιγμή που εκφράζονται ανησυχίες για τη διατροφική ασφάλεια από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «η αγροτική παραγωγή είναι ένας κύκλος. Αν κοπεί, δεν ξεκινά εύκολα».
2.       Μετά από προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την χώρα μας σχετικά με τα βοσκοτόπια και επιστρέφει πρόστιμα 446 εκ. ευρώ. Αυτά πρέπει να κατευθυνθούν στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας. 
3.       Η ελιά και το ελαιόλαδο «χτυπημένα» από τις συνεχιζόμενες χαμηλές τιμές και την πρόσφατη υγειονομική κρίση, παραμένουν ξεχασμένα από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Παρόλο που από τον Ιούλιο του 2019 ο Υπουργός ΑΑ&Τ έχει στα χέρια του την επιστολή του Επιτρόπου κ. Hogan, που υποδεικνύει όλα τα εργαλεία για την στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας. Αυτή η απάντηση του Επιτρόπου ήρθε μετά από συστηματική και πολύμηνη προεργασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα Ευρωπαϊκά όργανα. Σε ερώτηση που κατατέθηκε 20/5 ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας.
4.       Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση αναλογιστική μελέτη προετοίμαζε τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού προς όφελος των παραγωγών. Η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τον ΕΛΓΑ με ότι συνεπάγεται αυτό για τους παραγωγούς.
Ως ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες στη συζήτηση για τον εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο. Η παρέμβασή μας θα είναι συνεχής.
27/5/2020
 ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: