Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ (του Σαράντη Μιχαλόπουλου)


Ατελείωτα τα ποσά από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους ...
Τον πιάσαμε τον κλέφτη. Ποιος είναι; Μα ποιος άλλος. Ο γνωστός Σωτήρης Τσιόρδας. Αλλά και οι υπόλοιποι, γνωστοί πλέον από την υπόθεση του κορωνοϊού, λοιμωξιολόγοι, όπως ο κ. Σύψας, κλπ. Ποιος τους ανακάλυψε; Ο επίσης γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας. Πως τους ανακάλυψε; Αναζητώντας τις αποφάσεις για διάφορα ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Που τις βρήκε; Μα που αλλού. Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπου, ως γνωστόν, δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλες οι αποφάσεις της Διοίκησης και όλων των φορέων του Δημοσίου.


Τι λοιπόν ανακάλυψε ; Ας διαβάσουμε το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, Crashonline.gr.
«Ατελείωτα τα χρηματικά ποσά...» - Νέα αποκαλυπτικά έγγραφα για τις αμοιβές του Τσιόδρα.
Όπως είχε υποσχεθεί, το Crashonline.gr συνεχίζει την δημοσίευση του τόμου και του πλήθους των ποσών που φεύγουν από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς όλα τα μέλη της επιτροπής για τον κοροναϊό, φυσικά για κλινικές μελέτες, έρευνες, δωρεές και επιχορηγήσεις. Τα ποσά είναι ατελείωτα, που καταγράφουν όμως διάφορες αμοιβές των λοιμωξιολόγων από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες. Βέβαια αυτά τα λεφτά δεν έχουν δοθεί κάτω από το τραπέζι, είναι όλα δημοσιευμένα στο διαδίκτυο. Ωστόσο αυτό δείχνει ότι τα περισσότερα μέλη της επιτροπής δημόσιας υγείας έχουν οικονομική σχέση με τις φαρμακοβιομηχανίες.
Με αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες που αύριο θα μας δώσουν το εμβόλιο ή την συγκεκριμένη θεραπεία των φαρμάκων που παράγουν οι ίδιες. Ας θυμηθούμε ότι το 2009 η χώρα αγόρασε μερικά εκατομμύρια εμβολίων για την προηγούμενη πανδημία του H1N1 και τελικά μόλις 300.000 εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν. Είναι λογικό να δημιουργούνται ερωτήματα αν ο φόβος που κάλυψε την κοινωνία μας και η καραντίνα έπρεπε να συμβούν σε τέτοιο βαθμό, ενώ προκύπτουν και ερωτήματα εάν αυτοί που την πρότειναν και την επέβαλλαν δεν είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους συμφέροντα και όχι την προστασία των πολιτών.
Δείτε χαρακτηριστικά το επόμενο κύμα των διάφορων χρηματοδοτήσεων σε μέλη της επιτροπής όπως οι κ. Τσιόδρας, Σύψας κλπ.
Εκείνο που όμως φαίνεται να μη διάβασε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι τον Νόμο 4485 του 2017, περί «οργάνωσης και λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Νόμος Γαβρόγλου). Διότι, αν τον διάβαζε, θα έβλεπε εκεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο (Κεφάλαιο Η) και 19 άρθρα (50-68), στα οποία αναφέρονται όλες οι ρυθμίσεις για την οργάνωση της επιστημονικής έρευνας και τη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 50 αναφέρεται :

Σύσταση Ειδικού Λογαριασμού – Σκοπός

1. Συνιστάται και λειτουργεί σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), για τη διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, κατάρτισης, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, καθώς και παροχής συναφών υπηρεσιών, προς επίτευξη του σκοπού του.
2. Σκοπός του Ε.Λ.Κ.Ε. είναι η διαχείριση και διάθεση κονδυλίων που προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή, καθώς και από ίδιους πόρους του και προορίζονται για την κάλυψη δαπανών, οποιουδήποτε είδους, που είναι απαραίτητες για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων ερευνητικών, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, αναπτυξιακών, καθώς και έργων συνεχιζόμενης κατάρτισης, σεμιναρίων και συνεδρίων, παροχής επιστημονικών, τεχνολογικών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών, εκπόνησης ειδικών και κλινικών μελετών, εκτέλεσης δοκιμών, μετρήσεων, εργαστηριακών εξετάσεων και αναλύσεων, παροχής γνωμοδοτήσεων, σύνταξης προδιαγραφών για λογαριασμό τρίτων, σχεδιασμού και υλοποίησης επιστημονικών, ερευνητικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων ως και άλλων συναφών υπηρεσιών, προς όφελος του Α.Ε.Ι..
3. Τα έργα/προγράμματα που διαχειρίζεται ο Ε.Λ.Κ.Ε. εκτελούνται από Ομάδες Έργου με Επιστημονικό Υπεύθυνο (ΕΥ), ο οποίος μπορεί να είναι μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., μέλος Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι., καθώς και μέλος του ερευνητικού προσωπικού των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων. Επιστημονικός υπεύθυνος μπορεί να είναι, επίσης, και εξωτερικός συνεργάτης κάτοχος διδακτορικού διπλώματος. Ειδικά στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, μπορεί επίσης να είναι επιστημονικός υπεύθυνος μέλος του λοιπού προσωπικού (μόνιμου ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου) των εν λόγω
φορέων, εφόσον κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα. Η δυνατότητα να είναι ορισμένες ή όλες οι ανωτέρω κατηγορίες προσώπων ΕΥ, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις ορίζονται στον Οδηγό Διαχείρισης και Χρηματοδότησης του οικείου Ε.Λ.Κ.Ε.
Στο επόμενο άρθρο (51) αναφέρονται οι πόροι και οι πηγές χρηματοδότησης του Ε.Λ.Κ.Ε.
Πόροι - Πηγές Χρηματοδότησης του Ε.Λ.Κ.Ε.

1. Οι πόροι του Ε.Λ.Κ.Ε. προέρχονται από:
α. Κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που διατίθενται είτε μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ανάπτυξης της εκπαίδευσης ή της έρευνας και της τεχνολογίας - καινοτομίας είτε με
οποιονδήποτε άλλο τρόπο,
β. χρηματοδοτήσεις, χορηγίες, δωρεές, κληροδοτήματα και κάθε είδους εισφορές από φυσικά πρόσωπα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από διεθνείς Οργανισμούς,
γ. παροχή υπηρεσιών προς τρίτους που σχετίζονται με την ερευνητική και λοιπή δραστηριότητα του Ε.Λ.Κ.Ε.,
δ. εμπορική εκμετάλλευση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, προϊόντων μεταφοράς τεχνολογίας-τεχνο-γνωσίας, που προκύπτουν από την εκτέλεση χρηματοδοτούμενων έργων και την εν γένει ερευνητική δραστηριότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας,
ε. εκδόσεις,
στ. τέλη εγγραφής/δίδακτρα, οικονομική συμμετοχή τρίτων σε συνέδρια, σεμινάρια και εκτελούμενα προγράμματα τυπικής, μη τυπικής και διά Βίου Μάθησης,
ζ. πρόσοδοι από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ε.Λ.Κ.Ε. (κινητών και ακινήτων),
η. έσοδα από τις κρατήσεις επί των αμοιβών και την απόδοση ποσοστού επί του εισοδήματος των καθηγητών και των λεκτόρων, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011,
θ. έσοδα από κρατήσεις που επιβάλλονται για λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε./Α.Ε.Ι., σύμφωνα με την εκάστοτε απόφαση ή σύμβαση χρηματοδότησης, σε εκτελούμενα έργα/προγράμματα των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ και
στ΄ της παρούσας παραγράφου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής κράτησης της παραγράφου 5 του άρθρου 59 (overhead),
2. Τα πρόσωπα και οι φορείς που εισφέρουν, επιχορηγούν και χρηματοδοτούν τον Ε.Λ.Κ.Ε. μπορούν να προσδιορίσουν το είδος των δαπανών που θα καλυφθούν με τους πόρους που διαθέτουν και το χρόνο στον οποίον αυτοί θα αναλωθούν. Σε περίπτωση έργων που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους, τα ανωτέρω καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε..

Διατρέχοντας όλες τις σχετικές διατάξεις, δεν βλέπει κανείς απαγόρευση ή ασυμβίβαστο στο να διεξάγονται μέσω Ε.Λ.Κ.Ε. ερευνητικές εργασίες και μελέτες για λογαριασμό τρίτων, εφόσον οι τελευταίοι αποδέχονται να επιβαρυνθούν με το σχετικό κόστος, το οποίο ορίζει το κάθε Ε.Λ.Κ.Ε. Το ότι αυτοί οι τρίτοι μπορεί να είναι φαρμακευτικές εταιρίες (ποιες άλλες θα μπορούσαν να είναι στην περίπτωση των φαρμάκων), δεν αναγνωρίζεται από την Πολιτεία ως «κίνδυνος» εξάρτησης και προκάλυψη «διαπλοκής», διότι, αν ήταν έτσι, έπρεπε πρώτο το Κράτος να οριοθετήσει τα ασυμβίβαστα στην χρηματοδότηση από τρίτους.

Βέβαια, κάποιοι συνομωσιολόγοι βλέπουν « να είναι λογικό να δημιουργούνται ερωτήματα αν ο φόβος που κάλυψε την κοινωνία μας και η καραντίνα έπρεπε να συμβούν σε τέτοιο βαθμό, ενώ προκύπτουν και ερωτήματα εάν αυτοί που την πρότειναν και την επέβαλλαν δεν είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους συμφέροντα και όχι την προστασία των πολιτών».
Σε τέτοιου είδους σενάρια και υποθέσεις, ο κάθε πολίτης καλείται να απαντήσει μόνος του και με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα της τελευταίας πανδημίας.
Έτσι, για την ιστορία, να πούμε :
ΒΕΛΓΙΟ : Κάτοικοι 11,5 εκατ. Θάνατοι από κορωνοϊό περίπου 9.300 (24/5), δηλαδή 810 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.
ΣΟΥΗΔΙΑ : Κάτοικοι 10 εκατ. Θάνατοι από κορωνοϊό περίπου 4.000 (24/5), δηλαδή 400 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ : Κάτοικοι 17,4 εκατ. Θάνατοι από κορωνοϊό περίπου 5.850 (24/5), δηλαδή 335 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ : Κάτοικοι 4,9 εκατ. Θάνατοι από κορωνοϊό περίπου 1.600 (24/5), δηλαδή 325 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.
ΕΛΒΕΤΙΑ : Κάτοικοι 8,6 εκατ. Θάνατοι από κορωνοϊό περίπου 1.900 (24/5), δηλαδή 220 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ : Κάτοικοι 10,3 εκατ. Θάνατοι από κορωνοϊό περίπου 1.330 (24/5), δηλαδή 130 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.
ΕΛΛΑΔΑ : Κάτοικοι 10,7 εκατ. Θάνατοι από κορωνοϊό 171 (24/5), δηλαδή 16 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού

Όμως, ας δούμε μερικά από τα «ντοκουμέντα» του δημοσιογράφου. Παρακαλώ τον κάθε καλόπιστο αναγνώστη να αναζητήσει τις «αμοιβές Τσιόρδα», που βέβαια σίγουρα δεν είναι τα «έξοδα ασθενών» που αναφέρονται σε κάποιες αποφάσεις.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Αρ.Πρωτ:1629/4-11-19

Θέμα: «Μια φάσης ΙΙΒ, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη κλινικής αποτελεσματικότητας του Baloxavir Marboxil για τη μείωση της άμεσης μετάδοσης της γρίπης από κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς σε διαμένοντες κάτω από την ίδια στέγη και Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ , κ. Σωτήριο Τσιόδρα ».

I. Ταυτότητα της κλινικής μελέτης:
Τίτλος μελέτης: «Μια φάσης ΙΙΒ, πολυκεντρικ , τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη κλινικής αποτελεσματικότητας του Baloxavir Marboxil για τη μείωση της άμεσης μετάδοσης της γρίπης από κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς σε διαμένοντες κάτω από την ίδια στέγη».
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Σωτήριος Τσιόδρας
Φορέας Διαχείρισης: Ε.Λ.Κ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτόκολλο μελέτης ΜV40618
Κωδικός Αναφοράς Κλινικής Δοκιμής : Π441/MV40618
Φάκελος αρχειοθέτησης: 441
Ημερομηνία λήξης της κλινικής μελέτης: 31/10/2020
Xορηγός μελέτης: F. Hoffmann – La Roche Ltd
 Εκπρόσωπος Χορηγού (CRO) : ROCHE (Hellas) Α.Ε.
 Προϋπολογισμός κλινικής μελέτης : 42.000,00 €
 Παρακράτηση 15% υπέρ του Νοσοκομείου: 6.300,00 €.
II . Οικονομική αξιολόγηση της κλινικής μελέτης
Η παραπάνω σύμβαση φέρει την υπογραφή της εκπροσώπου χορηγού εταιρείας «ROCHE (Hellas) Α.Ε» στις 25/07/2019 και του επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού κ. Σωτηρίου Τσιόδρα στις 01/08/2019.
Έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων Ε.Ο.Φ με Αριθ. Πρωτ: 99246/2019 και παρελήφθη από την Οικονομική Υπηρεσία στις 22-10-2019.
Η οικονομική υπηρεσία προχώρησε στην εξέταση της σύμβασης, από οικονομικής απόψεως, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της υπ΄αριθμ. (Κ.Υ.Α.) Γ5α/59676/2016 (Β΄4131) , όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με την υπ΄αριθμ, ΚΥΑ Δ3(α)/οικ.36809/2019 (Β΄2015). Από την εξέταση του φακέλου βρέθηκε ότι περιέχονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Το συνολικό κόστος του Προϋπολογισμού ανέρχεται στα 42.000,00 € και η αντίστοιχη παρακράτηση υπέρ του Νοσοκομείου 15% στα 6.300,00 €. Τα κόστη του προϋπολογισμού αναλύονται, ως εξής:


Επισημαίνουμε ότι ο τρόπος κατανομής του προϋπολογισμού του έργου, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κύριου ερευνητή της κλινικής μελέτης και περιγράφεται στη Συγκεντρωτική Κατάσταση Μελών της Ομάδας Έργου και του Προϋπολογισμού του Έργου, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας σύμβασης της κλινικής μελέτης.
Σύμφωνα με την έγγραφη επιβεβαίωση του χορηγού δέχεται η χορηγός εταιρία να καλύψει όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων, εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν, που σχετίζονται με τη διεξαγωγή της παρούσας μελέτης (άρθρο 19 § 7 και άρθρο 21 § 8 της ΚΥΑ ΔΥΓ3(α)/οικ. 18910, ΦΕΚ 390/21-2-2013) και το νοσοκομείο δεν θα επιβαρυνθεί με κανένα επιπλέον κόστος. (υπ’ αρίθ. 23682/24-7-2014 έγγραφο του ΕΟΠΥΥ.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής της κλινικής δοκιμής : η συνολικά προϋπολογισθείσα αμοιβή για τη διεξαγωγής της μελέτης θα καταβάλλεται από τον Χορηγό σύμφωνα με τo Πρόγραμμα Πληρωμών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1ον Την έγκριση της κλινικής μελέτης με τα εξής στοιχεία:
Τίτλος μελέτης : «Μια φάσης ΙΙΒ, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη κλινικής αποτελεσματικότητας του Baloxavir Marboxil για τη μείωση της άμεσης μετάδοσης της γρίπης από κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς σε διαμένοντες κάτω από την ίδια στέγη και Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ , κ. Σωτήριο Τσιόδρα».
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Σωτήριος Τσιόδρας
Φορέας Διαχείρισης: Ε.Λ.Κ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτόκολλο μελέτης ΜV40618
Κωδικός Αναφοράς Κλινικής Δοκιμής : Π441/MV40618
Φάκελος αρχειοθέτησης: 441
Ημερομηνία λήξης της κλινικής μελέτης: 31/10/2020
Xορηγός μελέτης: F. Hoffmann – La Roche Ltd
Εκπρόσωπος Χορηγού (CRO) : ROCHE (Hellas) Α.Ε.
Προϋπολογισμός κλινικής μελέτης : 42.000,00 €
Παρακράτηση 15% υπέρ του Νοσοκομείου: 6.300,00 €.
λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω οικονομική αξιολόγηση της.
2ον Τον ορισμό από τον επιστημονικά υπεύθυνο συγκεκριμένου ατόμου, από την έναρξη της κλινικής μελέτης, το οποίο να συνεπικουρεί την Διοικητική Υπηρεσία. Η διαδικασία αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που θα ορίζει ο επιστημονικά υπεύθυνος, σε συνεργασία με το τμήμα Οικονομικού να απαιτείται η είσπραξη του ορθού ποσού των εργαστηριακών εξετάσεων και της αμοιβής 15% υπέρ του Νοσοκομείου.
3ον Η έγκριση χορηγείται με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης όλων των
προβλεπόμενων από την νομοθεσία διαδικασιών έγκρισης από τον Ε.Ο.Φ. , εφόσον απαιτείται, με ευθύνη του κύριου ερευνητή κ. Σωτηρίου Τσιόδρα.
Παράλληλα, σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας, όπως προβλέπεται και από την εγκεκριμένη από το Δ.Σ. διαδικασία έγκρισης κλινικών μελετών:
Το υπηρεσιακό σημείωμα του Νομικού Συμβούλου, με το οποίο γνωμοδοτεί , ότι οι όροι της σύμβασης της συγκεκριμένης κλινικής μελέτης , συνάδουν με τους προβλεπόμενους όρους και διαδικασίες της υπ΄αριθμ. Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) Γ5α/59676/2016(Β΄4131),όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με την υπ΄αριθμ, ΚΥΑ Δ3(α)/οικ.36809/2019 (Β΄2015).__

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ
Έγκριση απασχόλησης Μελών ΔΕΠ του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο ερευνητικών έργων/ προγραμμάτων
Χρηματοδότης : GLAXO SMITH KLINE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Αποδέκτης : Παν/μιο Αθηνών - ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Έρευνα : 12904
Αντικείμενο : Combatting bacterials resistance in Europe
Θέμα : Έγκριση απασχολησης Μελών ΔΕΠ του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο ερευνητικών έργων/ προγραμμάτων: ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Το Ειδικό Επταμελές Όργανο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Κ.Π.Α.
Έχοντας υπ' όψιν :
1) Τις διατάξεις του άρθρου 64 “Απασχόληση επιστημονικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού -
Αποδοχές” του ν. 4485/2017 “Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις”
2) Το με αριθμ. πρωτ. 091281/2019 αίτημα του Επιστημονικού Υπευθύνου, Σωτηρίου Τσιόδρα, για την έγκριση απασχόλησης του ιδίου, χωρίς άλλη διαδικασία επιλογής ως προσωπικού που θα ασκήσει
ερευνητικό έργο, δυνάμει σύμβασης μίσθωσης έργου, διάρκειας έως έξι μήνες και αντικείμενο απασχόλησης: «Παρακολούθηση δραστηριοτήτων δικτύου Combacte στην Ελλάδα. Αναλυτική καταγραφή μελετών και ασθενών καθώς και συμμετεχόντων στο Δίκτυο. Απολογισμός. Ενημέρωση και προετοιμασία για τη συνάντηση με Ευρωπαϊκούς εταίρους», καθώς η συμμετοχή
του σε αυτό είναι ουσιώδης για την ορθή εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου του έργου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 παρ. 3 περ. στ΄ του ν. 4485/2017.
3) Το κόστος της απασχόλησης του προσωπικού, του οποίου η έγκριση ζητείται έχει προβλεφθεί στην αντίστοιχη κατηγορία αμοιβών του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου και υπάρχει η απαιτούμενη πίστωση για την κάλυψή του.
Αποφασίζει
Α) Την έγκριση της πολυετούς δέσμευσης συνολικού ποσού 4.000 ευρώ, με εκτιμώμενη κατανομή 2.000 ευρώ στο οικονομικό έτος 2019 και 2.000 ευρώ στο οικονομικό έτος 2020, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 5 περ. του Ν. 4610/2019, με σκοπό την απασχόληση προσωπικού στο έργο με Κ.Ε. 12904 και τίτλο «Combatting bacterials resistance in Europe».
Β) Την αποδοχή του ως άνω αιτήματος και την έγκριση της απασχόλησης του προσωπικού με τα ακόλουθα στοιχεία, στο πλαίσιο του προγράμματος με Κ.Ε. 12904 και τίτλο «Combatting bacterials resistance in Europe», ως ακολούθως:
Ονοματεπώνυμο : ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Ιδιότητα : Μέλος ΔΕΠ ΕΚΠΑ
Αντικείμενο απασχόλησης : Παρακολούθηση δραστηριοτήτων δικτύου Combacte στην Ελλάδα.
Αναλυτική καταγραφή μελετών και ασθενών καθώς και συμμετεχόντων στο Δίκτυο. Απολογισμός.
Ενημέρωση και προετοιμασία για τη συνάντηση με Ευρωπαϊκούς εταίρους
Είδος Σύμβασης :Σύμβαση Μίσθωσης Έργου
Διάρκεια της σύμβασης : ως 2 μήνες
Δυνατότητα ανανέωσης : έως τη λήξη του έργου 28/2/2021
Συνολικό κόστος απασχόλησης: 4.000€
Η ορθή εκτέλεση του αντικειμένου του ερευνητικού έργου θα πιστοποιείται από βεβαίωση του Επιστημονικού Υπευθύνου περί καλής εκτέλεσης αυτού.
Η έναρξη της απασχόλησης του δικαιούχου θα ισχύει από την ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασής του στη "Διαύγεια".

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ
Της 48ης συνεδρίασης της Επιτροπής Ερευνών
του Πανεπιστημίου Αθηνών της 29/12/2017
Εγκρίσεις Προϋπολογισμών Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
Χρηματοδότης : DIVISION JULIUS CENTER OF THE UNIVERSITY MEDICAL CENTER UTRECHT
Αποδέκτης : Παν/μιο Αθηνών - ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Έρευνα : 14290
Αντικείμενο : Κλινική Μελέτη
Θέμα : Έγκριση Προϋπολογισμού για το διάστημα από 22/5/2017 έως 22/6/2018
Η Επιτροπή Ερευνών, μετά από συζήτηση, αποδέχεται το αίτημα του επιστημονικού υπευθύνου και αποφασίζει την έγκριση του κάτωθι προϋπολογισμού:
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
----------------------
03.02 ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΕΛ. ΕΠ/ΤΙΩΝ ΥΠΟΚ. ΣΕ ΦΟΡΟ 11.999,99
03.03 ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΜΗ ΕΛ. ΕΠ/ΤΙΩΝ ΥΠΟΚ. ΣΕ ΦΟΡΟ 18.110,01
05.01 ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 750,00
07.03 ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ-ΕΜΜΕΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΡΓΩΝ 1.928,80
08.02 ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 32.788,80
Σύνολο Εξόδων: 32.788,80
Σύνολο Εσόδων: 32.788,80
(Σημείωση : Το «ΕΛ. ΕΠ/ΤΙΩΝ» κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ»)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ
Της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής Ερευνών
του Πανεπιστημίου Αθηνών της 22/02/2017
Εγκρίσεις Προϋπολογισμών Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
Χρηματοδότης : IDIBELL
Αποδέκτης : Παν/μιο Αθηνών - ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Έρευνα : 13686
Αντικείμενο : Κλινική Μελέτη
Θέμα : Έγκριση Προϋπολογισμού Έτους 2018
Η Επιτροπή Ερευνών, μετά από συζήτηση, αποδέχεται το αίτημα του επιστημονικού υπευθύνου και αποφασίζει την έγκριση του κάτωθι προϋπολογισμού και την ένταξή του στον Προϋπολογισμό του ΕΛΚΕ:
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
----------------------
03.02 ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΕΛ. ΕΠ/ΤΙΩΝ ΥΠΟΚ. ΣΕ ΦΟΡΟ 3.948,00
08.02 ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 3.948,00
Σύνολο Εξόδων: 3.948,00
Σύνολο Εσόδων: 3.948,00

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ
Της 118ης συνεδρίασης του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών της 26/02/2020
Αποδοχή διαχείρισης έργου
Παν/μιο Αθηνών - : Αποδέκτης ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ Θέμα : Αποδοχή υλοποίησης-διαχείρισης έργου Το Ειδικό Επταμελές Όργανο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ, Έχοντας υπόψη του:
Α) τις διατάξεις του Ν.4485/2017, όπως ισχύει,
Β) τις διατάξεις του Π.Δ. 80/2016, όπως ισχύει,
Γ) το υπ’αρ. 13065/2020 αίτημα του Επιστημονικού Υπευθύνου,
αποφασίζει την αποδοχή υλοποίησης του κάτωθι έργου:
Ημερομηνία Έναρξης :24 μήνες Ημερομηνία Λήξης : 24 μήνες
Επ/κός Υπ/νος : ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Τίτλος Έργου : Demonstration of intelligent decision support for pandemic crisis prediction and management within and across European borders
Είδος Έργου : HORIZON 2020 PROGRAMME
Χαρακτηρισμός Έργου : SOCIETAL CHALLENGES
Δράση: SECURE SOCIETIES - PROTECTING FREEDOM AND SECURITY OF EUROPE AND ITS CITIZENS
Φορέας Χρημ/σης: ΕΕ
Χρηματοδότης : EXUS SOFTWARE MONOPROSOPI ETAIRIA PERIORISMENIS EVTHINIS - EXUS SOFTWARESINGLE MEMBER LIMITED LIABILITY COMPANY Ακρωνύμιο :STAMINA
Προϋπολογισμός ΕΚΠΑ (καθαρή αξία δηλ. χωρίς ΦΠΑ):150.000,00€
Κοινοτική συμμετοχή ΕΚΠΑ : 150.000,00€

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ
Της 10ης συνεδρίασης του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών της 04/04/2018
Εγκρίσεις Προϋπολογισμών Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
Χρηματοδότης : PPD GLOBAL LTD
Αποδέκτης : Παν/μιο Αθηνών - ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Έρευνα : 12842
Αντικείμενο : Κλινική Μελέτη
Θέμα : Έγκριση Προϋπολογισμού για το διάστημα από 1/1/2018 έως 31/12/2018
Ποσό : Ευρώ 117.997,99
Το Ειδικό Επταμελές Όργανο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε., μετά από συζήτηση, αποδέχεται το αίτημα του επιστημονικού υπευθύνου και αποφασίζει την έγκριση του κάτωθι προϋπολογισμού:
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
----------------------
01.07 ΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 4.845,20
02.03 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ 12.060,00
03.02 ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΕΛ. ΕΠ/ΤΙΩΝ ΥΠΟΚ. ΣΕ ΦΟΡΟ 4.845,20
03.03 ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΜΗ ΕΛ. ΕΠ/ΤΙΩΝ ΥΠΟΚ. ΣΕ ΦΟΡΟ 25.195,01
03.04 ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΜΗ ΥΠ/ΝΕΣ ΣΕ ΠΑΡ/ΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣ/ΤΟΣ 18.411,75
04.08 ΕΞΟΔΑ ΤΑΞΙΔΙΩΝ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ) 24.225,99
07.03 ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ-ΕΜΜΕΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΡΓΩΝ 28.414,84
08.02 ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 117.997,99
Σύνολο Εξόδων: 117.997,99
Σύνολο Εσόδων: 117.997,99

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ
Της 100ης συνεδρίασης του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών της 3/10/2019
Ορισμός Επιτροπής Αξιολόγησης για την επιλογή πρόσθετου προσωπικού στο πλαίσιο ερευνητικών έργων/προγραμμάτων
Χρηματοδότης : NOVARTIS HELLAS AEBE
Αποδέκτης : Παν/μιο Αθηνών - ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Έρευνα : 13341
Αντικείμενο : Φυσική ιστορία, παθογένεια και ανοσολογία νεοπλασματικών νοσημάτων
Θέμα : Το με ΑΠ 091496/2019 αίτημα του Καθηγητή Ιατρικής Σχολής, Δημητρίου Μπούμπα, για τον ορισμό Επιτροπής Αξιολόγησης για την επιλογή πρόσθετου προσωπικού στο πλαίσιο του κάτωθι προγράμματος, με θητεία ετήσια:
Το Ειδικό Επταμελές Όργανο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ε.Κ.Π.Α.
Έχοντας υπ' όψιν:
α) Το άρθρο 64 “Απασχόληση επιστημονικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού - Αποδοχές” του ν. 4485/2017 “Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις”.
β) Το με Αριθμ. Πρωτ. 091496/2019 αίτημα του Επιστημονικού Υπεύθυνου για τον ορισμό της Επιτροπής Αξιολόγησης στο έργο με Κ.Ε. 13341 και τίτλο "Φυσική ιστορία, παθογένεια και ανοσολογία νεοπλασματικών νοσημάτων".
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Τον ορισμό της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα α) την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που θα τεθούν στο πλαίσιο προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, β) την σύνταξη πίνακα κατάταξης των υποψηφίων σύμφωνα με τους όρους της κάθε πρόσκλησης και γ) την εισήγηση της επιλογής πρόσθετου επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού ή λοιπού προσωπικού προς την Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με Κ.Ε. 13341 και τίτλο
«Φυσική ιστορία, παθογένεια και ανοσολογία νεοπλασματικών νοσημάτων».
Η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης ορίζεται ως ακολούθως:
Δημήτριος Μπούμπας, Μέλος ΔΕΠ και Επιστημονικός Υπεύθυνος, ως Τακτικό Μέλος,
Αντώνιος Παπαδόπουλος, Μέλος ΔΕΠ, Αναπληρωματικό μέλος
Σωτήριος Τσιόδρας, Μέλος ΔΕΠ, Τακτικό Μέλος,
Δέσποινα Σανούδου, Μέλος ΔΕΠ, Αναπληρωματικό μέλος
Αναστασία Αντωνιάδου, Μέλος ΔΕΠ, Τακτικό Μέλος,
Ειρήνη Γαλάνη, Μέλος ΔΕΠ, Αναπληρωματικό μέλος
Η θητεία της Επιτροπής Αξιολόγησης θα έχει ετήσια διάρκεια.

Όπως βλέπει κανείς, το χρήμα «ρέει» άφθονο από τις φαρμακευτικές στους Πανεπιστημιακούς. Φαντάζομαι ότι αντίστοιχα ρέει άφθονο και σε άλλους τομείς της επιχειρηματικότητας με αποδέκτες τα Ε.Λ.Κ.Ε. των άλλων Πανεπιστημίων (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές Σχολές, κλπ.). Και η «διαπλοκή» καλά κρατεί, κατά τον κ. Τράγκα αλλά και αρκετούς άλλους που τον διαβάζουν και με τον τρόπο αυτό στηρίζουν τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες (διότι μία ιστοσελίδα που έχει διαφημίσεις εξ αντικειμένου αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα).
Εγώ, στην αρχή σκέφθηκα να βάλω σαν τίτλο του σημειώματος αυτού, εκείνον που χρησιμοποίησα σε προηγούμενη αναφορά μου με θέμα την τηλεκατάρτιση και τις κάμερες στις αίθουσες διδασκαλίας, δηλαδή «οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, επειδή δεν άλλαξαν». Όμως το ξανασκέφθηκα και αποφάσισα να βάλω σαν τίτλο «Ο κορωνοϊός θα υπάρχει πάντα ανάμεσά μας». Ύπουλος και φονικός. Διότι δυστυχώς η κοινωνία μας είχε πάντοτε από όλα τα καλά. Από Τσιόρδες που τα «έπιαναν» μέχρι Τράγκες που τα «έβγαζαν στη φόρα».


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Τράγκας κι ο κάθε Τράγκας ΔΕΝ είναι το πρόβλημα, γιατί απευθύνεται σε περιορισμένο ακροατήριο, που έτσι και αλλιώς αρέσκεται σε τέτοιες ιστορίες.

Ο Τσιόδρας όμως κι κάθε Τσιόδρας, ανεξάρτητα αν τ' αρπάζουν ή όχι ΕΊΝΑΙ το πρόβλημα, αφού απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα και από τις αποφάσεις του καταστρέφονται ή και όχι άνθρωποι.

Εντελώς υποκριτικά λοιπόν συγκρίνετε τον Τσιόδρα με τον Τράγκα, για να "κερδίσει" πανηγυρικά ο πρώτος, ενώ συγκρινόμενος με έναν άλλο έγκριτο καθηγητή πχ Ιωαννίδη, τα πράγματα θα ήταν τουλάχιστον συζητήσιμα.

Επίσης χρησιμοποιείτε παραδείγματα χωρών όπως Βέλγιο, Σουηδία, Ελβετία για να δείξετε μια εικόνα κάποιας επιτυχίας της Ελλάδας και όχι Σλοβακίας, Σερβίας, Κροατίας κλπ όπου τα νούμερα είναι ανάλογα. Το λες και προπαγάνδα άνετα.

Να πάμε στις κολοτουμπες του Τσιόδρα πχ με τις μάσκες που στην αρχή ήταν επικίνδυνες γιατί δημιουργούν εφησυχασμό και μετά έγιναν .... απαραίτητες ??? (!!!)

Ή όπως πολύ σωστά γράφετε ότι ήταν στην επιτροπή το 2010 με τον Η1Ν1 που παρήγγειλε 16 εκατομμύρια (!!!) δόσεις και μετά χρησιμοποιείθηκαν μόνο 300 χιλιάδες, ΧΩΡΊΣ βέβαια να έρθει η ... καταστροφή που έλεγαν.

Το άρθρο είναι καθαρά κυβερνητική προπαγάνδα.

Να φανταστώ ότι επικροτείτε και τον επερχόμενο "μεσαίωνα" μέσω των μειώσεων μισθών και εργατικών δικαιωμάτων.

Κακομοίρα Ελλάδα......

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΤΙ ΠΑΙΔΙΆ ΕΊΣΤΕ ΕΣΕΊΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΟΙ ΚΕΡΤΕΡΙΣΤΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΔΕΞΙΟΙ Ή ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ; ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ. ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ. ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΙΜΙΟΙ. ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ. ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΟΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΕΙ.ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΤΕ ΕΤΣΙ ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΜΙΣΟΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΨΟΦΑΤΕ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΟΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ. ΈΧΟΥΝ ΠΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΕΙ ΟΤΙ ΒΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΛΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΙΑ Ή ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ , ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΎΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΏΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΉ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΗ. ΝΑΙ , ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕΙ. ΝΑΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΣΑΣ . ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΦΥΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΠΟΙΟΥ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΜΕΓΑΤΕ. ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΣΦΑΖΕΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. ΑΠ' ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΤΑ ΧΑΛΑΜΕ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΦΑΞΕΤΕ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΟΛΑ.

Στέφος Θοδωρής είπε...

Πολλά τα λεφτά λεμε

Στέφος Θοδωρής είπε...

Πολλά τα λεφτά