Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

«Φθινόπωρο»... με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας!

«Φθινόπωρο»... με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας!
Άστατος ο καιρός όλη την εβδομάδα σε Λαμία και Φθιώτιδα…

Η καλοκαιρία του Σαββατοκύριακου δε θα έχει συνέχεια και ο Μάΐος θα μας αποχαιρετίσει με φθινοπωρινή διάθεση, όπως μας περιγράφει ο συνεργάτης μας Κώστας Λούτας.
Επιγραμματικά για τη Φθιώτιδα τα επόμενα 24ωρα θα έχουμε τα εξής:
α) την Τρίτη και Τετάρτη θα έχουμε τοπικά φαινόμενα κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα,ωστόσο οι συνθήκες δεν θα είναι ευνοϊκές για χαλαζοπτώσεις. Πιο "καλή" ημέρα για την Λαμία θα είναι η Τετάρτη που θα κάνει καταιγίδα το μεσημεράκι.
β) Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά.
γ) Από την ερχόμενη Δευτέρα (1η του μήνα) οι βροχές θα σταματήσουν και θα επανέλθουμε σιγά σιγά σε πιο καλοκαιρινές συνθήκες. Μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου δεν διαφαίνεται καύσωνας.
Γενική πρόγνωση
Άστατος θα είναι ο καιρός στην κεντρική Στερεά μέχρι και την Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες (με έμφαση στα ορεινά τμήματα) και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Μάλιστα, την Τετάρτη η μέγιστη θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς!
Αιτία των καιρικών αυτών συνθηκών είναι η εγκατάσταση πάνω από τη χώρα μας ψυχρών αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οι οποίες λόγω της επιφανειακής θέρμανσης θα δίνουν τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά τμήματα (καιρός ψυχρής λίμνης). Το μοτίβο αυτό του καιρού, ωστόσο, θα αλλάξει από το Σάββατο με την αστάθεια να περιορίζεται βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Επάνοδος στις καλοκαιρινές συνθήκες (δηλαδή στα 30άρια) φαίνεται πως θα έχουμε μετά τις 5-6 Ιουνίου. Σύμφωνα και με τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, περίπου από τις 10 Ιουνίου και μετά η θερμοκρασία στη χώρα μας θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, σε αντίθεση με την ανατολική και νότια που θα δροσίζεται από τα μελτέμια.
Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Την Τρίτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-22 βαθμούς.
Την Τετάρτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 15-19 βαθμούς.
Την Πέμπτη-Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 23 βαθμούς.
Το Σαββατοκύριακο η αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά, όπου και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο θα φτάσει τους 25-26 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: