Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

“ΒΑΘΑΙΝΕΙ” ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ “ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ”!


“Δεν μου δίνουν τα στοιχεία”, επιμένει με επιστολή του προς την Αποκεντρωμένη ο Γιώργος Γκίκας
Συνέχιση των εργασιών το καλοκαίρι ζητάει η ΠΕ Φωκίδας. Σύμφωνη γνώμη σχετικά καλείται να λάβει μεθαύριο το δημοτικό συμβούλιο. Άμεση απόφαση αξιώνει ο Πολίτης από το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας. Ερωτήματα για την μη συμπερίληψη στα ντοκουμέντα της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων θέτει ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Τολοφώνος.

Βεβαιότητες και αμφιβολίες…
Κι ενώ άπαντες τελούν σε αναμονή της εισαγγελικής ετυμηγορίας, όπως τόνισαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 19ης Μαίου, το ζήτημα αναφορικά με το σύννομο ή μη της αμμοληψίας στο έργο της αποκατάστασης των διαβρωμένων ακτών της παραλίας Τολοφώνας μπαίνει σε νέα φάση στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιεται την Παρασκευή το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης. 
Το ζήτημα – το οποίο πια έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις σε πολιτικό επίπεδο σε όλη τη Φωκίδα, καθώς εμπλέκονται υψηλοί υπηρεσιακοί και όχι μόνο παράγοντες σε εμβέλεια και ακτίνα στο επέκεινα του νομού-  εισάγεται στην συνεδρίαση “σπασμένο” σε δύο θέματα. Το πρώτο έχει ως αντικείμενο  και τίτλο  την σύμφωνη ή μη γνώμη της δημοτικής αντιπροσωπείας αναφορικά με τη συνέχιση εργασιών τους καλοκαιρινούς μήνες στο έργο. Αντικείμενο του δεύτερου σχετικού θέματος είναι η λήψη απόφασης για έκφραση σύμφωνης γνώμης σχετικά με συμπλήρωση υλικών επίχωσης στο έργο.
Στη συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Τρίτη τρία ήταν τα στοιχεία που είχαν κυριαρχήσει. Πρώτον, η δημόσια δήλωση του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Τολοφώνας, Σταύρου Πολίτη, ότι η άδεια αμμοληψίας υπάρχει από τις 7 Απριλίου -μία εβδομάδα, δηλαδή, πριν γίνει η πρώτη από τις καταγγελίες του Γιώργου Γκίκα- και η, έστω και δια της πλαγίας οδού, συναίνεση σε αυτό από πλευράς Καπεντζώνη, ο οποίος ανέφερε ότι “δεν προκαταλαμβάνω τίποτα, αλλά εκτιμώ ότι το έργο θα ολοκληρωθεί”. 
Δεύτερον, οι αμφιβολίες, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, του συνόλου της αντιπολίτευσης, κυρίως εξαιτίας του ότι ο Σταύρος Πολίτης, αν και μίλησε για ύπαρξη εγγράφου που αποδεικνύει την άδεια αμμοληψίας, ωστόσο δεν προσκόμισε στη δημοσιότητα κανένα τέτοιο ντοκουμέντο, τουλάχιστον τέτοιο που να δικαιώνει κατά τρόπο κατηγορηματικό και αδιάσειστο την τοποθέτησή του. Και τρίτον, οι αναπάντητες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, ότι, αν πράγματι υπήρχε το ντοκουμέντο της  άδειας αμμοληψίας, γιατι αύτο δεν χορηγήθηκε και δεν δημοσιοποιήθηκε ευθύς εξαρχής, ώστε το όλο ζήτημα να μην προσλάβει τις διαστάσεις που ήδη έχει προσλάβει. Και οι οποίες, δυστυχώς, συν τω χρόνω εντροπιάζουν και βαθαίνουν σε πολύ σοβαρό βαθμό!   
Την ίδια στιγμή, άλλα τρία τουλάχιστον στοιχεία ρίχνουν “νερό στο μύλο” των αμφιβολιών της κοινής γνώμης, όπως τουλάχιστον είναι σε θέση να γνωρίζει η Εν Δελφοίς, και τα οποία αναμένεται να συζητηθούν κατά το μάλλον ή ήττον στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Αρχικά το ότι η ΠΕ Φωκίδας σε πολιτικό επίπεδο φροντίζει επιμελώς όσο και διακριτικά να κρατιέται μακριά από την υπόθεση -“αρμόδιες για να απαντήσουν στο αν έγιναν όντως παράνομες αμμοληψίες είναι οι ελεγκτικές αρχές”, είχε δηλώσει σχετικά ο Γιώργος Δελμούζος όταν η Εν Δελφοίς έφερε το θέμα στην επιφάνεια στην έκδοση της 1ης Μαίου. 
Πρόσθετα, το ότι  η εργολήπτρια εταιρεία δεν έχει πάρει απολύτως καμία επίσημη θέση ως τώρα, παρόλο που αποτελεί τον πλέον εμπλεκόμενο παράγοντα στην όλη υπόθεση -σε αντίθεση, τελείως ενδεικτικά, με τη στάση που είχε κρατήσει ο εργολάβος του κόμβου των Μαλαμάτων, όταν η Εν Δελφοίς ξανά είχε φέρει και εκείνο το θέμα στην επικαιρότητα. 
Τέλος, το ότι εισάγεται το θέμα προς συζήτηση, και με στόχο τη συνέχιση και την περάτωση του έργου, παρόλο που άπαντες -και ιδίως Πολίτης και Καπεντζώνης- είχαν δηλώσει στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ότι αναμένουν την απόφανση του Εισαγγελέα περί των καταγγελιών Γκίκα.
Η εισήγηση Πολίτη και το τοπικό συμβούλιο
Στην εισήγησή του προς το δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8 το βράδυ, με ημερομηνία 25 Μαίου και με ένδειξη “εξαιρετικά επείγον”, ο Αντιδήμαρχος της ΔΕ Τολοφώνος τονίζει ότι στις 21 Μαίου η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Φωκίδας ενημερώνει τη δωρική δημοτική αντιπροσωπεία πως οι εργασίες του έργου  «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΩΝ ΑΚΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ» βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης των επιχώσεων στη θέση 2 Τμήμα 2 κι αρχίζουν ταυτόχρονα οι εργασίες αποκατάστασης τεχνικών κρηπιδότοιχου στην Παραλία Τολοφώνος, ότι για τον  προγραμματισμό των αμέσως επόμενων εργασιών και ειδικά για την ολοκλήρωση της επίχωσης/  εργασίας «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΑΚΤΗΣ» στη θέση 1 / Τμήμα 1 του εν θέματι έργου, θα πρέπει  να προγραμματισθούν εργασίες σε συνεχές πρόγραμμα επιχώσεων/διαστρώσεων διαβαθμισμένου υλικού, καθώς και πως υπάρχει η πρόβλεψη για το έργο να κατασκευαστεί εκτός της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου στους χρήστες της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Φωκίδας “ζητά να έχει την σύμφωνη γνώμη μας για την απρόσκοπτη και συνεχή εκτέλεση των εν λόγω εργασιών της παραγράφου 2”, σημειώνει ο Σταύρος Πολίτης και εισηγείται  τη θετική γνωμάτευση  του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδας στο αίτημα της  ΔΤΕ της ΠΕ Φωκίδας, λαμβάνοντας υπ όψιν τα εξής:
Ότι  οι περιοχές στην παραλία Τολοφώνας που γίνεται χρήση λουομένων  αφενός είναι οι μη πληττόμενες (μη συμπεριλαμβανόμενες στο έργο) και αφ ετέρου   η θέση 3_καθως κατά τμήματα η θέση 2, στις οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες επίχωσης.  Η θέση 1, όπως  υφίσταται  δεν προσφέρεται για χρήση λουομένων καθόσον είναι η περιοχή που έχει υποστεί την μεγαλύτερη διάβρωση. Ότι οι εργασίες επίχωσης χρονικά περιορίζονται μόνο στον μήνα  Ιούνιο. Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των εργασιών λόγο μεγάλης διάβρωσης (κίνδυνος  από την καταστροφή του δρόμου). Η περιοχή  1 δεν είναι ευνοϊκή σε  χρήση από κολυμβητές καθώς έχει από δεκαετίες κατασκευαστεί θωράκιση από ογκολίθους που αποκόπτουν την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα όπου σήμερα με την υφιστάμενη κατάσταση είναι δύσκολη έως αδύνατη. 
Επίσης: Το υπ’αρθμ..3040/28-04/-020 έγγραφο μας με το οποίο  έχουμε ζητήσει να γίνει επιφανειακή  χρήση λεπτόκοκκου υλικού στα πέρατα των επεμβάσεων ώστε να δημιουργηθεί παραλία και  να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους ηλικιωμένους πολίτες  – κολυμβητές. 
Οτι από τον Σεπτέμβριο πιθανολογείται η εμφάνιση νέου κύματος κορωνοιού, που πιθανά θα καθυστερήσει την πρόοδο των εργασιών και επιπλέον γίνονται δυσμενέστερες οι καιρικές συνθήκες. Το γεγονός ότι εισήγηση  των περιβ. Όρων για αποφυγή εκτέλεσης εργασιών στην καλοκαιρινή περίοδο δεν θα μπορούσε να λάβει υπόψη την μεγάλη χρονική περίοδο που μεσολάβησε έως την ολοκλήρωση της μελετητικής και διαγωνιστικής διαδικασίας, ούτε την δραστική αύξηση της διάβρωσης με την δημιουργία κινδύνου από την κατάρρευση του δρόμου, ούτε  τις επιπτώσεις για την  ολοκλήρωση των έργων από τον covid19.
Παράλληλα, με έγγραφο επίσης με ημερομηνία 25 Μαίου, προς τα μέλη που απαρτίζουν το συμβούλιο της ΤΚ Τολοφώνας, ο Σταύρος Πολίτης ζητάει τη διενέργεια συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου πριν την Παρασκευή, ώστε να γνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο την άποψή του επί του θέματος. Για το σκοπό αυτό ο Αντιδήμαρχος Ερατεινής επισημαίνει προς το τοπικό συμβούλιο ότι έχει τη δυνατότητα λήψης απόφασης με τη μέθοδο “δια περιφοράς”.
Το έγγραφο Γκίκα
Την ίδια στιγή, ο Πρόεδρος της ΤΚ Τολοφώνας με έγγραφό του με ημερομηνία 26 Μαίου προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Φωκίδας – το οποίο κοινοποιεί τόσο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας σε περιβαλλοντικό/χωρικό και σε οικονομικό επίπεδο, την Οικονομική Επιτροπή Στερεάς Ελλάδας και τον Αντιδήμαρχο Δωρίδας Σταύρο Πολίτη- επιμένει στο ότι οι καταγγελίες του δεν έχουν απαντηθεί.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων -και επικαλούμενος σχετικό διατακτικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας- ρωτά γιατί δεν τού έχουν κοινοποιήσει, ως όφειλαν, σειρά εγγράφων που αφορούν στις καταγγελίες του, για ποιο λόγο δεν συμπεριλαμβάνεται σε ό,τι του έχει αποσταλεί κυριότατα η Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων, στην οποία, ισχυρίζεται, ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο δωρεάν αμμοληψίας, ενώ υπενθυμίζει πως στο Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου υπάρχει προγενέστερη καταγγελία δημότη για το εν λόγω ζήτημα.
Τέλος, ο Γιώργος Γκίκας δηλώνει ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο, δείχνοντας ότι αυτή η υπόθεση έχει, μάλλον, μακρύ μέλλον μπροστά της…
Το έγγραφο Γκίκα αναλυτικά



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα ειναι φανερό πως η αμμοληψία είναι παράνομη. Φυγανε από την μέση οι 2 πρωτοι εργολάβοι και ηρθε ο τριτος που ειναι ντόπιος και φυσικά του αφήσανε το πεδίο ελευθερο για σοβαρες παρεκλίσεις από τις συμβατικές υποχρεώσεις όπως καταλαβαίνω. Τωρα υπάρχει εμπλοκή.
ΤΟ ΙΔΙΟ θα συμβει και με την ακτομηχανική στην Ιτέα που οπως βλέπω όπου ναναι θα την ξαναφερει το νέο λιμενικό ταμείο . Άλλωστε για κατι τετοια βάλανε 2-3 Αμφισσιώτες μέσα. Οταν λεω το ιδιο πάλι θα υπερβουν τις συμβατικές υποχρεωσεις (θα ρίξουν ογκόλιθους καλυπτώμενους στο νερό) και πάλι θα μιλήσει ο εισαγγελέας και πάπαλα το έργο.

Ανώνυμος είπε...

Κάποια πρέπει να λογοδοτήσει για τις καθυστερήσεις πολλών έργων και για παραπλάνηση ψηφοφόρων.

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρε εσύ;