Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΤΕΑΣ - ΚΙΡΡΑΣ


ΙΤΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ κτλ
ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ (4)
Χρήστος Βανδώρος
ΣΚΗΝΗ 4η  Κίρρα

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Κίρρας θα μπορούσε και έπρεπε να είναι ο χώρος των  «δεύτερων» Δελφών της Ελλάδας. Θα…
Για λόγους που δεν καταλαβαίνω το επίνειο των αρχαίων Δελφών έχει αφεθεί στη μοίρα του. Το αρχαίο λιμάνι, το νεώριο, ο  βυζαντινός πύργος ουσιαστικά «φαίνεται» να είναι βάρος, τα ειδώλια όσα βρέθηκαν εδώ, μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό της Άμφισσας. Την ίδια ώρα στην Ιτέα συζητάνε εδώ και χρόνια για δημιουργία μουσείου αφήνοντας απέξω την Κίρρα.
Η τελευταία αντί να είναι η πρώτη στάση όλων των επισκεπτών διά θαλάσσης της περιοχής (κρουαζιέρας Γιώτινγκ) μέσα από έναν θαυμάσιο πεζοπορικό διάδρομο με αφετηρία τον μόλο Ιτέας… ή αντίστοιχα να είναι η κατάληξη, των διά ξηράς επισκεπτών της πόλης των Δελφών, την κρύβουν… επιμελώς θα έλεγα.
 Ίσως ζητάω πολλά; Ακόμη χειρότερο. Πιθανόν, κάποιοι να συνωμοτούν ώστε οι ομορφιές και οι δυνατότητες του τόπου αυτού να μείνουν κρυμμένες και   υποβαθμισμένες.
Στην πρώτη επίσκεψη μαζί με τον κ Ν. Καιμάρα στην Κίρρα,  αμέσως μετά την νομιμοποίηση της λιμ επιτροπής βρέθηκα σε έκπληξη.
Κάτοικος μαινόμενη να απειλεί σχετικά με την ακαταλληλότητα του ανοιχτού αποχετευτικού ομβρίων, την στερεότητα των σιδηροϊστών φωτισμού, τις διαρροές του δικτύου ύδρευσης στον χώρο ευθύνης μας. Σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε και τα εύλογα παράπονα των καταστημάτων της ανατολικής πλευράς της παραλίας μετα το λιμάνι.
Ξηλωμένες πλάκες, ετοιμόρροπα τοιχία στον πλάτανο και 3 κολώνες φωτισμού  σπασμένες στο τερματισμό του 1ου δακτυλίου τους!!! Πιάσαμε δουλειά. Μετρήσαμε, σκεφτήκαμε, βοηθηθήκαμε από γνώμες και υποδείξεις φίλων μηχανικών της περιοχής, ώστε αρκετά σύντομα η κατάσταση διορθώθηκε στο μέτρο του εφικτού, από πλευράς οικονομίας και διαδικασιών.
Στην Αρμυρόβρυση η κατάσταση ήταν και θα είναι σοβαρή. Η παραλία της Κίρρας και το λιμάνι της είναι αυθαίρετα. Άρα  οι παρεμβάσεις  δύσκολες. Η γενναία χρηματοδότηση που χρειάζονται μπορεί να δοθεί μετά την νομιμοποίηση τους. Παραπέρα η παραλία στον Άη Γιάννη είναι το τελευταίο τμήμα που ανήκει στο Λιμ Ταμείο. Τα Βραχάκια ως γνωστόν είναι στην αρμοδιότητα της Αντιπεριφέρειας. Και η πλαζ Ξενία στην Δημόσια περιουσία.
Τελικά τι συμβαίνει σε αυτό τον τόπο; Έχουμε στην Κίρρα, την πλαζ Ξενία, την γραφική αλλά βάναυσα  κακοποιημένη παραλία της Αρμυρόβρυσης και την πλαζ στον Άη Γιάννη.
Και η αντιπεριφέρεια- Νομαρχία παλαιόθεν, αντί να κοιτάξει την διαμόρφωση αυτών των πλάζ μέσα στην πόλη διαθέτει γύρευε πόσα εκατ. Δρχ-ευρώ για να κάμουν πλαζ στα Βραχάκια χωρίς να κάμουν κι εκεί τίποτε σπουδαίο Δεν το καταλαβαίνω. Έχεις μες στον αστικό ιστό παραλία-ες άνετη και αντί να την(τις) αναδείξεις πετάς την μπάλα στην εξέδρα; Το χειρότερο όλων: Αφήνεις χωρίς νομιμοποίηση το λιμάνι κτλ στην Κίρρα και την ζώνη?
Επισκεπτόμαστε τον Δήμαρχο κ Παναγιωτόπουλο. Του θέτω το ερώτημα να αναλάβει την νομιμοποίηση.
Χρήστο θέλει αρκετό χρήμα και χρόνο κάτι τέτοιο απαντά σκεπτικός. Το Καταλαβαίνω. Καθόλου εύκολο.



Ενημερώνουμε το υπουργείο ζητώντας διαβεβαίωση ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ του λιμένος και ζώνης αυτού. ΝΑΙ παίρνουμε θετική απάντηση εφόσον υπάρξει εμπεριστατωμένη απαίτηση του Δήμου και συμφωνία με το Λιμ. ταμείο. Μεταβιβάζω την πρόταση στην τότε πρόεδρο Κίρρας. Αγνοώ την απάντηση…
Μην έχοντας απάντηση, αλλά με ισχυρή θέληση να κάμουμε το καλλίτερο για την όμορφη Κίρρα επισκέπτομαι τον υπεύθυνο της Αναπτυξιακής κ Γάτο και συζητάμε την χρηματοδότηση της ανάπλασης  τμήματος της παραλίας μέσα από το πρόγραμμα Leader. Χρειάζεται μελέτη κτλ. Απευθυνόμαστε στο Δήμο και στο τοπικό συμβούλιο αν συμφωνούν να αναλάβουν την προώθηση της πρότασης στην αναπτυξιακή και την σύνταξη της μελέτης μέσα από την τεχνική τους υπηρεσία. Συμφωνούν. Η μελέτη έγινε από ιδιώτη (επιλογής και αποζημίωσης από Δήμο)  Πληρώθηκε αλλά ΠΟΤΕ δεν προωθήθηκε από τον Δήμο και την Κοινότητα στην Αναπτυξιακή. Ούτε καν κατατέθηκε σαν πρόταση. Όλα αυτά χωρίς σχόλια.
Το καταλάβαμε έγκαιρα. Με την μελέτη ανά χείρας προσπαθήσαμε να την μαζέψουμε ώστε να γίνει με την διαδικασία της ανάθεσης από τον προϋπολογισμό του λιμενικού Ταμείου, στο όριο της νομιμότητας. (20.000 το όριο, η μελέτη στην ολοκλήρωση της θα έφτανε στα 40 με 45 χιλ ευρώ). Ο Εθελοντισμός που υπήρξε δυστυχώς δεν μπορούσε να αναπληρώσει συνολικά τον σχεδιασμό. Μια ευκαιρία χάθηκε…

 Οι ιστοί στην δυτική πλευρά στο λιμάνι αντικαταστάθηκαν με ελάχιστα χρήματα. Η αποχέτευση όμβριων λειτούργησε και έμενε ο ηλεκτροφωτισμός του λιμανιού. Έγινε ο σχεδιασμός αποκλειστικά με εθελοντική εργασία λόγω της μακράς εμπειρίας μου σε έργα αλλά προϋπόθεση ήταν να ξεκινήσει το έργο ανάπλασης από Μαιάμι έως Απόλαυση, με τα 124.000 που ο ερχομός των δύο Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Ναυτιλίας  στην Ιτέα τον Νοέμβριο του 2018 μας απέδωσε. Μετά τις εκλογές του 2019 ο σχεδιασμός αυτός όπως και πολλά ακόμη, εγκαταλείφθηκε. Τώρα μαθαίνω ότι θα ξαναξεκινήσει. Μακάρι .
Η Κίρρα αξίζει πολλά. Οι Κιρριώτες να τα διεκδικήσουν. Φυσικά η όποια βοήθεια μου όπως και αρκετών πιστεύω δεδομένη.

ΣΚΗΝΗ 5η ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ


Θα μείνουμε αρκετά σε αυτό το θέμα. Είναι το ανοιχτό μάθημα για όλους μας το βιβλίο της κακοδαιμονίας της παραλίας που δεν λέει να τελειώσει… Οι γνώμες και οι κριτικές απόψεις φίλων και αντίθετων αναγκαίες αρκεί να είναι γειωμένες. Στην αλήθεια…

Συνεχίζουμε...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια. Πρώτη φορά κυκλοφορεί ένα κείμενο αντικειμενικό που δίνει την ευκαιρία για όσους το θέλουν, να προβληματιστούν και να αρχίσουν να καταλαβαινουν. Χωρίς προσπάθεια χειραγώγησης του μυαλού του αναγνώστη. Χωρίς προπαγάνδα υπέρ του ενός ή του άλλου που κατά κανόνα διώχνει τον κόσμο και ακυρώνει την πολύτιμη πληροφορία. Σίγουρα κατά την άποψή μου δεν είναι τυχαία η κατάντια του παραλιακού μας μετώπου. Έστω και κατά τύχη κάτι καλό θα είχε συμβεί τόσες δεκαετίες. Μόνο κακά και ανάποδα δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Διαπιστώσεις...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις 14/12/2018 ψήφισε χωροταξικό νομοσχέδιο που μετατρέπει την περιοχή σε χωματερή.

Προσχηματικά και με πλέριο φαρισαϊσμό θάλεγε κανείς , η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο τότε δήμος Δελφών , προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του επαίσχυντου νομοσχεδίου και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ενημερώσει τον Δελφικό κόσμο για την τύχη αυτού του νομικού εγχειρήματος.

Αντίθετα μάλιστα , ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης , ο δήμαρχος και συγκαλυμμένα ίσως και ο βουλευτής μας , αναγάγουν την ρίζα της εσχατιάς μας , στο Δελφικό τοπίο.........

Ο εχθρός του τουρισμού είναι βασικά ένας και καταδεικνύεται πολλαπλώς στην 'κ'
Πόσο μεγαλύτερο δάκτυλο θέλετε να σας τον δείχνει ;

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 12ΜΗΝΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΞΙΖΟΥΝ.

ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1895 , ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ "ΓΔΥΝΕΤΑΙ" ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΆΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!!!!!! ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΦΕΙΣΜΠΟΥΚ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΨΑΡΙΑ Ή ΒΩΞΙΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

πατε καλα εκει στο καρτερια η δεν ξυπνήσατε ακομα;
τα σχολια 9:11 και 8:52 είναι ασχετα με το θεμα

Ανώνυμος είπε...



Η παραχώρηση της μαρίνας και του προβλεπόμενου χώρου στον ιδιώτη επενδυτή θα αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου Ιτέας-Κίρρας. Επειδή ο ιδιώτης κατάλαβε νωρίς ότι η περιοχή είναι ακατέργαστο διαμάντι.
Η μαρίνα είχε θαφτεί από την ημερομηνία που έγινε 1992-1993 δεν θυμάμαι ακριβώς.
Το γιατί είχε θαφτεί και φτάσαμε μετά από 30 χρόνια να την αξιοποιήσουμε μέσω ΞΕΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ (ΤΑΙΠΕΔ) , αυτό έχει γίνει κατανοητό πλέον σε όλους. Και στο άρθρο αυτό το φέρνει γύρω γύρω ο συντάκτης αλλά δεν το κατονομάζει...

Αυτός που έχει συμφέροντα αντίθετα με τον τουρισμό τορπιλίζει την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου.

Όλες οι πόλεις που βρέχονται απ την Μεσόγειο και έχουν τουριστική ανάπτυξη , έχουν χωροθετηθεί γύρω από τις μαρίνες τα λιμάνια τις παραλίες και τις πλαζ τους .

Κανείς δήμαρχος εκεί , δεν ονειρεύτηκε resort στο ....ισπανικό , γαλλικό ή ιταλικό αντίστοιχο sernikakion..





Ανώνυμος είπε...

Γειά σου ρε μεγάλε φωστήρα 9:47. Αυτοί στο Καρτερία φταίνε για όλα. Αυτοί ή δεν πάνε καλά ή δεν έχουν ξυπνήσει ακόμα. Ευτυχώς που υπάρχεις και εσύ που έχεις ξυπνήσει και πας στον ίσιο δρόμο να μας σώσεις απο κάτι τέτοιους. Μπράβο σου που επισήμανες την μεγάλη απάτη. Γιατί να βγάλουν τέτοια σχόλια; Αφού εσύ λές ότι είναι άσχετα με το θέμα έπρεπε να μην τα βγάλουν. Ας το έχει τούμπανο όλος ο κόσμος το ποιός φταίει για τον διωγμό κάθε πιθανότητας για τουριστική ανάπτυξη στους Δελφούς. Αυτοί στο Καρτερία φταίνε για όλα ότι και να συμβαίνει. Οι αιρετοί μας , οι επιχειρηματιάρες της περιοχής μας και οι τους είδου σου τα κάνετε όλα τέλεια.

Καρτερία είπε...

Η 'κ' προσπαθεί να εξυπηρετήσει την αντικειμενικότητα προβάλλοντας την άποψη όλων των αναγνωστών της. Τα λάθη στα οποία μπορεί οι διαχειριστές να υποπίπτουν , δεν αναιρούν τον στόχο της.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι πως ξενέρωσε η φάση και δεν έγινε διάλογος μέσω σχολίων.