Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ - 92 στρέμματα για 100 χρόνια με 9.000 ευρώ τον χρόνο

ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ - 92 στρέμματα για 100 χρόνια με 9.000 ευρώ τον χρόνο
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις εκκλησιαστικές «μπίζνες» στη Μύκονο, που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Οι Άραβες επενδυτές πρέπει να έχουν πιστέψει στα «θαύματα», αφού κατάφεραν να νοικιάσουν  μία από τις πιο όμορφες περιοχές, στο πιο διαφημισμένο και εμπορικό νησί του Αιγαίου, με ενοίκιο μόλις 9.000 ευρώ το έτος, για τα επόμενα 99 έτη! 

Από μόνα τους τα νούμερα γεννούν πολλά ερωτηματικά, καθώς οι ξένοι επενδυτές φέρονται να χτίζουν επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ, με ενοίκιο μόλις 750 το μήνα! Συγκριτικά μία καφετέρια στην Αθήνα έχει ενοίκιο χιλιάδων ευρώ, ενώ τα 750 ευρώ αντιστοιχούν σε ενοίκιο κατοικίας ή κομμωτηρίου στο Περιστέρι… Γιατί η εκκλησία φέρεται να «χαρίζει» τη γη στους Άραβες; Ερώτημα που απαιτεί απάντηση και για πολλούς ίσως έχει φτάσει η ώρα του Εισαγγελέα.
 Η παροιμία λέει «σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός...», όμως στην προκειμένη περίπτωση, είναι αν θέλει η εκκλησία και η κυβέρνηση. Τότε μιλάει το χρήμα, οι αντιστάσεις νομικές ή άλλες κάμπτονται άμεσα και τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Συμφωνίες ενοικίασης για ψίχουλα, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να παρουσιάζονται ως επιτυχίες… «νέες επενδύσεις από το εξωτερικό». Κόντρα στην επιθυμία των νησιωτών που φοβούνται υπερεκμετάλλευση του νησιού, κόντρα στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που φαίνεται επί της ουσίας να αγνοήθηκαν από το ΣτΕ, η αραβική επένδυση προχωρά κανονικά με μόνη καθυστέρηση το lockdown λόγω κορωνοϊού. Στις νέες ανησυχίες και το αν πρόκειται για τη δημιουργία μίας νέας υγειονομικής βόμβας, με χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο να στριμώχνονται ο ένας πάνω στον άλλον. Αν και παρά τις προσπάθειες της εφημερίδας, προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση από τον δήμαρχο του νησιού, η τοπική κοινωνία φοβάται ότι τα στενά σοκάκια που κατασκευάζουν οι ξένοι επενδυτές δημιουργούν νέους κινδύνους εν μέσω πανδημίας, καθώς ο «συνωστισμός» των επισκεπτών αυξάνει τα κέρδη. 
Όλη η αραβική επένδυση γίνεται πάνω σε τρία αγροτεμάχια της Μητρόπολης που συνολικά καλύπτουν έκταση περίπου 92 στρεμμάτων. Η Εκκλησία, τα παραχώρησε στην εταιρεία FRONTISA για 75 έτη, με τον νόμο να της δίνει το δικαίωμα να παρατείνει τον χρόνο μέχρι τα 100 έτη στη λήξη της σύμβασης. Εκείνο όμως που φαίνεται αρκετά αξιοπερίεργο είναι το τίμημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το τίμημα κυμαίνεται από 9.000 μέχρι 11.000 ευρώ περίπου, κατ’ έτος, για κάθε ένα από τα τρία αγροτεμάχια.
Το τίμημα φαίνεται αρκετά χαμηλό σε σχέση με τη συνολική αξία της επένδυσης (46,4 εκ.). Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η έκταση του ακινήτου που αναγράφεται στα συμβόλαια εμφανίζεται «φουσκωμένη» σε σχέση με την έκταση που υπάρχει στους τίτλους κυριότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται να γίνει δήλωση διόρθωσης και καταβολή ενός αναλογούντος φόρου. Στην προκειμένη περίπτωση, λόγω των ευνοϊκών διατάξεων που απολαμβάνει η Εκκλησία, η διαφορά αυτή λογίστηκε ως αφορολόγητη.
Τι είναι όμως το δικαίωμα επιφανείας, με το οποίο η Μητρόπολη Σύρου παραχώρησε τα ακίνητά της σε μια εταιρεία; Πρόκειται για ένα θεσμό παραχώρησης γης που ανάγεται στο βυζαντινορωμαϊκό δίκαιο, ο οποίος καταργήθηκε με την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα (1945 και στη συνέχεια). Επέστρεψε όμως με νόμο του μνημονίου, το 2011, για να κατοχυρωθεί ρητά για την Εκκλησία το 2014.
Μέσω του «δικαιώματος επιφανείας» η Εκκλησία, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, μπορεί να παραχωρεί την «επιφάνεια» του ακινήτου, σε ένα άλλο πρόσωπο για να την εκμεταλλευτεί.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα εκμετάλλευσης είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την Εκκλησία. Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα επιφανείας έχει κοινά χαρακτηριστικά με την παραχώρηση της επικαρπίας. Η αντικειμενική αξία σε περίπτωση επικαρπίας υπολογίζεται σε μικρότερο ποσοστό από την αξία κυριότητας, γεγονός που σημαίνει μικρότερο φόρο για τον κάτοχο του ακινήτου.
Τα αγροτεμάχια που έχουν παραχωρηθεί δεν είναι, τα μόνα που εκμεταλλεύεται η εκκλησία με δικαίωμα επιφανείας. Στην περιοχή υπάρχουν άλλα τρία αγροτεμάχια που η Εκκλησία έχει παραχωρήσει με δικαίωμα επιφανείας σε άλλα πρόσωπα νομικά και φυσικά. Μάλιστα, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Εκκλησία τα έχει παραχωρήσει για περισσότερα από 90 έτη. Το πρώτο είναι 35 στρέμματα με τίμημα 9.000 ευρώ κατ’ έτος. Το δεύτερο είναι 19,5 στρέμματα, με τίμημα γύρω στα 2.000 ευρώ κατ’ έτος. Το τρίτο αγροτεμάχιο έχει έκταση 4 στρέμματα, με τίμημα 3.200 ευρώ περίπου κατ’ έτος.
Είναι φανερό ότι η Εκκλησία συμμετέχει ενεργά στην έκρηξη του Real Estate αξιοποιώντας κάθε νομική δυνατότητα. Πρόκειται όμως για επενδύσεις που ωφελούν κυρίως την ίδια, χωρίς να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στον δημόσιο «κουμπαρά». Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί απλά ότι κάποια αγροτεμάχια, αντί να μένουν αναξιοποίητα, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί. Όπως δήλωσαν και εκπρόσωποι της εκκλησίας, η διαδικασία αυτή κινείται, φυσικά, στο πλαίσιο του νόμου. Ωστόσο, προκύπτουν ερωτήματα σε σχέση με την απόσταση ανάμεσα στο ύψος των αντικειμενικών αξιών των αγροτεμαχίων και το τίμημα του δικαιώματος επιφανείας. Θα ήταν σημαντικό, η εκκλησία να ενημερώσει το ποίμνιό της για τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες της.
Την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, βρίσκονται στα πρόθυρα μίας νέας ύφεσης και κάθε επένδυση στον τουριστικό κλάδο έχει «παγώσει», όταν οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για νέα μέγγενη στα εισοδήματα, οι μεγάλες μπίζνες στα κοσμοπολίτικα νησιά, με αφορολόγητα έξοδα και ενοίκια… «κομμωτηρίου», συμβάλουν μόνο στο να αυξάνεται η αγανάκτηση των πολιτών και του εκκλησιαστικού ποιμνίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: