Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Το εργαστήριο στη Γουχάν δηλώνει πως είχε τρεις κορωνοϊούς νυχτερίδων, αλλά όχι αυτόν

Η διευθύντρια στο εργαστήριο ιολογίας στη Γουχάν κάνει λόγο για τρία ζωντανά στελέχη κορωνοϊού νυχτερίδας αλλά επιμένει πως δεν γνώριζαν τον νέο κορωνοϊό 





Το εργαστήριο ιολογίας στη Γουχάν, εργαζόταν με τρία ζωντανά στελέχη κορωνοϊού νυχτερίδας, αλλά κανένα από αυτά δεν ταιριάζει με αυτό που προκάλεσε την πανδημία Covid-19, δήλωσε η διευθύντριά του.   


Η Wang Yanyi είπε στον Κινέζικο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CGTN ότι η πλησιέστερη γενετική αντιστοίχιση με τον ιό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο ήταν μόνο 79,8%, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και άλλων ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από την εγκατάσταση ήταν «καθαρή σκευωρία».   

«Το ινστιτούτο μας έλαβε για πρώτη φορά το κλινικό δείγμα της άγνωστης πνευμονίας στις 30 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους ... Δεν είχαμε καμία γνώση πριν από αυτό, ούτε είχαμε ποτέ συναντήσει, ερευνήσει ή διατηρήσει τον ιό. Στην πραγματικότητα, όπως όλοι οι άλλοι, δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχε ο ιός. Πώς θα μπορούσε να είχε ξεφύγει από το εργαστήριό μας όταν δεν το είχαμε ποτέ;» είπε η επικεφαλής στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν που μελετά μερικούς από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στον κόσμο.   

Η απόπειρα του εργαστηρίου να απορρίψει την έντονη φημολογία για την σχέση του με την πανδημία είναι ωστόσο πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω τις θεωρίες συνωμοσίας. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε εν μέσω φόβων ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων καθώς ανοίγει για το καλοκαίρι.   

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο νέος κορωνοϊός που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν, προήλθε από νυχτερίδες και θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου θηλαστικού.   

Στη συνέντευξη που γυρίστηκε στις 13 Μαΐου, αλλά μεταδόθηκε το Σάββατο το βράδυ, η Wang Yanyi είπε ότι το κέντρο «απομόνωσε και απέκτησε μερικούς ιούς από νυχτερίδες. Τώρα έχουμε τρία ζωντανά στελέχη ιών ... Αλλά η υψηλότερη ομοιότητά τους με το SARS-CoV-2 φτάνει μόνο το 79,8%», είπε.   

Οι θεωρίες ότι το εργαστήριο βιοασφάλειας σχετίζονταν με το ξέσπασμα της πανδημίας, κυκλοφορούσαν μήνες στο διαδίκτυο πριν ο Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τις αναδείξουν ισχυριζόμενοι ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το παθογόνο προήλθε από το ινστιτούτο.   

Το εργαστήριο τώρα δήλωσε ότι έλαβε δείγματα του τότε άγνωστου ιού στις 30 Δεκεμβρίου, καθόρισε την ακολουθία του γονιδιώματος στις 2 Ιανουαρίου και υπέβαλε πληροφορίες για το παθογόνο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιανουαρίου. Σε μια άλλη συνέντευξη στο Scientific American, οι ερευνητές της Γουχάν είπαν ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος SARS-CoV-2 δεν ταιριάζει με κανέναν από τους ιούς των νυχτερίδων που είχαν συλλέξει και μελετήσει το εργαστήριό της.   



Mε πληροφορίες από Guardian 
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: