Για ύπαρξη άδειας αμμοληψίας έκανε λόγο η δημοτική Αρχή. Απορίες συνολικά από την αντιπολίτευση που αυτή δεν επιδεικνύεται. Άπαντες υπερ του έργου, η ύπαρξη ή μη άδειας και τα αντισταθμιστικά το πολιτικό επίδικο της υπόθεσης. Σε “αργυρώνητα παπαγαλάκια” αναφέρθηκαν Γ. και Χ. Γκίκας
Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 22 Μαίου
Ένα νέο “επεισόδιο” στην υπόθεση της αμμοληψίας για το έργο της αποκατάστασης της διαβρωμένης παραλίας Τολοφώνα εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Από πλευράς δημοτικής Αρχής τονίστηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει άδεια για την αμμοληψία, που έχει εκδοθεί στις 7 Απριλίου. Από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ωστόσο, διατυπώθηκαν σαφείς αμφιβολίες για την ύπαρξή της, καθώς αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει προσκομιστεί στις παρατάξεις ούτε έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Το θέμα έθεσε στη συνεδρίαση ως ερώτημα -αν και ζήτησε να εισαχθεί ως εκτός της ημερήσιας διάταξης, χωρίς εν τούτοις κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό- ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, καθώς προ ημερών είχε καταθέσει, όπως είναι γνωστό, επείγουσα σχετική ερώτηση προς τη δημοτική Αρχή, την οποία δημοσιεύσαμε στην έκδοση της περασμένης εβδομάδας . “Κατ αρχάς, πρέπει να επαινέσουμε την προηγούμενη και την τωρινή περιφερειακή Αρχή για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για ολόκληρο το δήμο μας. Το θέμα όμως που συζητάμε είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι μόνο η νομιμότητα της αμμοληψίας, αλλά και τα περιβαλλοντικά αντισταθμιστικά για την κοινότητα Τολοφώνας”, τόνισε ο Τάσος Φλώρος, για να συμπληρώσει: “Όλους μας ενδιαφέρει εξίσου να ολοκληρωθεί το έργο. Ο Δήμαρχος όμως, ενώ πάντα μιλάει για την ανάγκη συνεργασιών, αυτή τη φορά δεν επέδειξε διάθεση για καμία συνεργασία”.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο της ΤΚ Τολοφώνας. “Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ του έργου και θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν ως τώρα συνδράμει στην προώθησή του. Αρκεί όμως να γίνεται με διαφάνεια και πλήρη νομιμότητα και σύμφωνα με τους όρους της δημοπράτησης. Μέχρι αυτή τη στιγμή κανένας δεν μου έχει γνωρίσει την άδεια για την αμμοληψία. Στις 12 Μαίου προχώρησα σε καταγγελία, αυτή τη φορά προς την Διεύθυνση Αστυνομίας στην Άμφισσα και -ως εκ θαύματος- η αμμοληψία σταμάτησε”, ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Γκίκας.
“Όταν ζήτησα να μου δώσουν την άδεια, ο επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος στο Ευπάλιο μου είπε πως αυτή έχει πάει στη Δ.Ε. Ερατεινής. Εκεί προφορικά η υπάλληλος μου είπε πως δεν υπάρχει καμία άδεια και όταν της ζήτησα να μου απαντήσει το ίδιο και εγγράφως μου είπε ότι την παρέλαβαν. Ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος Ερατεινής δεν μου τη χορηγεί. Πρόκειται για απόκρυψη δημοσίου εγγράφου, εφόσον υπάρχει αυτή η άδεια. Για την Καλλιθέα και για άλλα χωριά έχετε στο παρελθόν κάνει αγώνα για αντισταθμιστικά, κ. Δήμαρχε. Για την Τολοφώνα γιατί δεν κάνετε;”, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΤΚ Τολοφώνος και στη συνέχεια απηύθυνε προς τον επικεφαλής της δημοτικής διοίκησης τα εξής ερωτήματα:
“Παρακαλώ να μου απαντήσετε, όχι δια της πειθούς, αλλά με τα απαραίτητα έγγραφα στα εξής: Υπάρχει άδεια αμμοληψίας και περιβαλλοντική μελέτη επικυρωμένες από τις αρμόδιες αρχές; Αν ναι εκδόθηκε για συγκεκριμένη χρήση του υλικού από τον ανάδοχο του έργου; Αναγράφεται αυτό στην διακήρυξη του έργου και κατά συνέπεια στην δημοπρασία; Αν ναι, ποιά είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη της Κοινότητας Τολοφώνος; Αν όχι, ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και βλάβες στον χείμαρρο; Ποιος καρπώνεται χιλιάδες κυβικά υλικού δωρεάν;”
Τέλος, ο Γ. Γκίκας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση σε μερίδα του τοπικού έντυπου Τύπου: “Αργυρώνητες φυλλάδες καλούν ειρωνικά τους ερατινιώτες να κάνουν σεμινάρια για να μάθουν να ψηφίζουν. Αλλά είναι οι ίδιοι ψηφοφόροι, κ. Δήμαρχε, που εξέλεξαν και εσάς τον ίδιο”, ενώ μετά από λίγο αποχώρησε από τη συνεδρίαση εκνευρισμένος από την τοποθέτηση Πολίτη για λογαριασμό της δημοτικής Αρχής.
Τα βέλη του προς μερίδα του τοπικού Τύπου έστρεψε και ο Χρήστος Γκίκας: “Τα δημοσιογραφικά “παπαγαλάκια” λέγανε ότι το έργο δεν ξεκινούσε γιατί το σταματούσαν οι επαγγελματίες της παραλίας”, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, για να συνεχίσει ως εξής την τοποθέτησή του: “Όταν το παραμύθι αυτό τελείωσε και άρχισε το έργο έφυγε ο προηγούμενος εργολάβος, γιατί δεν τον άφηναν να παίρνει άμμο από το Χάρμισκο, ενώ ο τωρινός παίρνει, χωρίς να μας δείχνει τις σχετικές άδειες και τις περιβαλλοντικές μελέτες. Μιλάμε για τουλάχιστον 40.000 κυβικά. Αν δίνανε αντισταθμιστικά έστω ένα ευρώ για κάθε κυβικό, τώρα η Τολοφώνα θα είχε 40.000 ευρώ να κάνει έργα”.
Τις επιφυλάξεις του διατύπωσε κατηγορηματικά και ο Γιάννης Λάιος: “Ναι έχουμε επιφυλάξεις. Είναι υποχρέωση του εργολάβου να κάνει περιβαλλοντική μελέτη για την αμμοληψία. Αν δεν την έχει κάνει, τότε είναι παράνομος. Αν την έχει κάνει, τότε να τη δώσει στη δημοσιότητα”, επεσήμανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.
“Είμαι ο καθ ύλην αρμόδιος. Την πρώτη κιόλας μέρα που ξεκίνησε η αμμοληψία έγινε καταγγελία από άσχετο άτομο. Το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου έκανε έλεγχο και βρήκε ότι υπήρχε άδεια για αμμοληψία”, τόνισε αρχικά ο Σταύρος Πολίτης. “Οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Φωκίδας είχαν ενημερώσει ότι ο εργολάβος θα αιτηθεί αμμοληψία και από δεύτερο σημείο, το οποίο είναι αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά. Η άδεια έχει εκδοθεί ήδη από τις 7 Απριλίου, ωστόσο ο κ. Γ. Γκίκας προέβη στην καταγγελία χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε εμένα ούτε τους τοπικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν καταθέσει γραπτή αναφορά για αυτό”, πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ερατεινής και κατέληξε αναφέροντας πως έχει διενεργηθεί σειρά ελέγχων χωρίς να προκύψει κανένα ζήτημα και πως ο ίδιος περιμένει τη θέση που θα πάρει ο Εισαγγελέας και τα αρμόδια όργανα.
“Πρόκειται για πολυδιάστατο και πολύ σημαντικό, παράλληλα, θέμα. Εμείς είμαστε αναρμόδιοι να λάβουμε απόφαση. Το έργο το υλοποιεί η Περιφέρεια, για αυτό δεν το εισάγουμε ως εκτός ημερησίας θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί δεν μπορούμε ούτε έχουμε εμείς να πάρουμε κάποια απόφαση. Σε έναν τέτοιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό ελέγχονται τα πάντα. Η διαδικασία που ακολουθεί η ΠΕ Φωκίδας είναι πεντακάθαρη, δεν έχει κανένα κενό. Αν υπήρχε αμφισβήτηση ή πρόβλημα, θα είχε επέμβει η Περιφέρεια, όμως οι διαδικασίες της είναι αρτιότατες”, ανέφερε ο Γιώργος Καπεντζώνης στην αρχή της δικής του τοποθέτησης και στη συνέχεια παρέθεσε διεξοδικά το ιστορικό του έργου τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας, παράλληλα, το δύσκολο εν γένει χαρακτήρα των λιμενικών έργων.
“Δεν έπρεπε άνθρωποι που έχουν ματώσει για αυτό το έργο να έχουν νομικά θέματα. Μας αδικεί σα δήμο να έχουμε φτάσει σε σημείο να μεταφέρεται άνθρωπος με περιπολικό στο Τμήμα. Ούτε μπορούμε να ζητάμε ανταποδοτικά για ένα μεγάλο έργο που διεκδικούμε εδώ και χρόνια. Γνωρίζω στην εντέλεια τι έχει γίνει, αλλά θα περιμένω την απόφαση του Εισαγγελέα. Δεν προκαταλαμβάνω τίποτα, αλλά εκτιμώ ότι το έργο θα ολοκληρωθεί”, κατέληξε ο Δήμαρχος Δωρίδας.
“Με συγκινήσατε, κ. Δήμαρχε! Αυτά που λέτε τώρα, ότι έχετε τα έγγραφα και τις άδειες, γιατί δεν μας τα δίνατε για να μη φτάσουμε ως εδώ και να μην αμαυρώνεται η εικόνα του δήμου;”, απάντησε δευτερολογώντας ο Χρ. Γκίκας, για να προσθέσει: “Η Αστυνομία στο Ευπάλιο έλεγε ότι η άδεια έχει έρθει στο δήμο, ο δήμος μας έλεγε πως δεν έχει τίποτα και τώρα μας λέει πως έχει τα χαρτιά. Γιατί τότε δεν τα δίνετε στη δημοσιότητα”;
“Στο ζήτημα του κόμβου στα Μαλάματα, που κι εκείνο το έργο το υλοποιεί η Περιφέρεια δεχτήκατε να το συζητήσουμε ως εκτός ημερησίας διάταξης, έστω κι αν πάλι δεν δικαιούμαστε να λάβουμε απόφαση. Τώρα, γιατί αποφύγατε να συζητηθεί με τον ίδιο τρόπο; Γιατί δεν μας δείχνετε τα χαρτιά. Και την άδεια, μιας και λέτε ότι τα έχετε”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Θάνος Ασημάκης.
4 σχόλια:
ενα ακόμη Εργο "άρπα κόλα" . Οταν τελειώσει όπως τελειώσει σε 2-3 χρόνια θα ξαναζητάει η τοπική κοινωνία να ξαναγίνει έργο γιατι θα εχει ξανα καταστραφεί η παραλία. Εδω θα είμαστε. Άλλωστε στο παρελθόν έχει ξανα μπαζωθεί η τολοφώνα. Ειναι και αυτό σαν το προωθουμενο έργο για την παταλία της Ιτέας την ακτομηχανική με την διαφορά ότι στην Ιτέα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα λόγω του υλικού που αποφάσισαν να βάλουν. Κατα τα άλλα τα ιδια λάθη ίδια αποτελέσματα
ενταξει στην Ερατεινη δεν ειχαν επιλογή άλλη απο το να κανουν οτι ελεγε η ετοιμη μελετη, για την Ιτεα που μας νοιαζει, για να μην γινει ¨ΑΡΠΑ ΚΟΛΑ¨, ανωνυμε των 9.06 τι αποψη εχεις;
και που ξέρεις ότι η ετοιμη μελέτη στην Τολοφώνα, έλεγε να πάρουν το υλικό από τον ποταμό? Όσο για Ιτέα πόσες φορές εχει δημοσιευτει ότι υπήρχε πρόταση για τους παρανομους μόλους? Αλλά πέρα απολα αυτα δεν μας προβληματίζει ότι επί 20 κοντα χρόνια συνεχώς αλλάζει η ακτομηχανική μελέτη εδώ?
ΜΟΝΟΣ ή Μάνος έλεγε μια παλιά διαφήμιση. Μόνος η απάντηση. Αποτέλεσμα: ΜΟΝΟΣ + μανία =monomanie.
Δημοσίευση σχολίου