Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Γίναμε... Δανία στην αιολική ενέργεια !!

Επιδόσεις… Δανίας κατέκτησε η αιολική ενέργεια χθες Δευτέρα στη χώρα μας, ημέρα κατά την οποία οι ανεμογεννήτριες κάλυψαν το 32,6% της συνολικής ζήτησης ενέργειας.
Ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης (μετά τη Ρουμανία με 35% και οριακά πάνω από τη Δανία με 32,4%) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική επίδοση είναι υπερδιπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16,1%).

Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, (EWEA), μέλος της οποίας στη χώρα μας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις η υψηλή ελληνική επίδοση οφείλεται αφενός στις καιρικές συνθήκες (δυνατοί άνεμοι) που επικρατούν στη χώρα και αφετέρου στη σχετικά χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η αιολική ισχύς διατηρήθηκε σταθερή στη διάρκεια του 24ώρου στο 1,8 - 1,9 γιγαβάτ και ήταν τετραπλάσια από τη λιγνιτική που κινήθηκε στα όρια των 500 μεγαβάτ. Η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών κυμάνθηκε μέχρι τα 650 μεγαβάτ τις ώρες που υπήρχε ηλιοφάνεια ενώ οι μονάδες φυσικού αερίουκινήθηκαν από 680 μεγαβάτ μέχρι 3 γιγαβάτ, στις ώρες αιχμής (5 - 6 το απόγευμα) όταν κλήθηκαν να καλύψουν το υψηλότερο φορτίο της ημέρας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόση ενέργεια απ αυτή που παρήγαγαν τα αιολικά επέστρεψε στην γη σαν αδιάθετη ...;;;;
Από τη στιγμή που δεν αποθηκεύεται η παραγόμενη ενέργεια των αιολικών και είναι αδύνατο να συντονισθεί η παραγωγή με τη ζήτηση ενέργειας ...τα αιολικά είναι ΑΧΡΗΣΤΑ και ασύμφορα.
Απόδειξη ότι Δανία και Γερμανία σταμάτησαν να τα βάζουν στο έδαφός τους..
Εμείς που πιάσαμε παραγωγή Δανίας γιατί να συνεχίσουμε να βάζουμε αιολικά στη χώρα μας ;;;;;



Ανώνυμος είπε...

Δύο είναι οι πιθανές απαντήσεις στο ερώτημά σου.
Ή οι πολιτικοί που αποφασίζουν είναι μέτοχοι μέσω παράκτιων εταιριών στις εταιρίες που θα εισπράττουν κέρδη τα επόμενα είκοσι χρόνια απο την υπερτιμολόγηση της ενέργειας σε κάθε νοικοκυριό της Ελλάδας,
ή οι πολιτικοί που αποφασίζουν είναι επαρκώς βλάκες ή και αγαθοί ή και εκβιαζόμενοι ώστε να το κάνουν , είτε ξέρουν είτε όχι το κακό που κάνουν.
Τρίτη απάντηση δεν υπάρχει.
Σύζυγος κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους σήμερα, κατέβηκε να επιβλέψει την κατασκευή αιολικών πάρκων στο Δίστομο πρίν ο άντρας της γίνει ότι έγινε. Δύο φορές με ελικόπτερο. Και όλο το συρφετό των εργαζομένων μόνο που δεν της έστησε κόκκινο χαλί. Τότε που ο άντρας της έκανε δήθεν αντιπολίτευση ενώ ο τότε πρωθυπουργός τους έδινε άδειες να βάζουν αιολικά σε παρθένα δάση και να καταδικάζουν την περιοχή σε αποκλεισμό κάθε σχέσης με τουρισμό, θάβοντας το Μνημείο της UNESCO του Οσίου Λουκά.
Τώρα άλλαξαν θέσεις αλλά και οι δύο συνεχίζουν τα ίδια. Αλλαξο...κάτι το λέει ο λαός αλλά δεν το θυμάμαι ακριβώς. Στα ποιό πάνω λίγα είναι υπό διερεύνηση αλλά θα έπρεπε να υπάρχει πολιτεία όχι βουτηγμένη στην διαπλοκή και την διαφθορά για να τα διερευνήσει. Μόνοι τους τα μάτια τους δεν θα τα βγάλουν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα αναγεννηθεί μέσα από τον τουρισμό και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της ενώ περιοχές σαν την Πτολεμαΐδα, την Λάρυμνα , το Δίστομο, την Θίσβη και ίσως και τους Δελφούς, θα εξαθλιώνονται και θα ερημώνουν όλο και περισσότερο. Η Θίσβη είναι ήδη έρημη και καταδικασμένη, Λίγοι ήρωες που το παλεύουν , υπάρχουν για να αναδεικνύουν την σάπια πολιτεία και μόνο μία ανατροπή της πολιτικής σαπίλας θα τους σώσει. Στο Δίστομο ξεψυχάνε και είναι ζήτημα αν οι εκεί ήρωες βρουν την τελευταία στογμή εκ θαύματος στήριξη απο την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία να παλέψουν. Και εκεί η σάπια Πολιτεία έσειρε το χορό και τους έριξε στο γκρεμό. Στους Δελφούς είμαστε λίγο πριν να πέσουμε στο γκρεμό. Εδώ παλεύεται ακόμα αλλά όχι για πολύ ακόμα. Εδώ ισχύει το παλιό λαϊκό ρητό, όσο κάθεται ο κερατάς μεγαλώνουν τα κέρατά του (μέχρι να βαρύνουν τόσο που δεν θα μπορεί να τα σηκώσει το κεφάλι του οπότε θα μείνει μόνιμα σκυμμένο,όπως είναι πολλών κατοίκων του Δήμου Δελφών ήδη). Θα το παλέψουμε; Θα ξανασηκώσουμε το κεφάλι μας με αξιοπρέπεια;