Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Δριμεία κριτική ασκεί ο π. Αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος στο Δήμαρχο: «Το καράβι έγινε Τιτανικός»

KAPTEPIA: Ο τ.αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Δελφών Λουκάς ...

- Οι καθυστερήσεις στην αποδοχή και κατανομή των πιστώσεων, οι Ρομά, τα έργα και 
–«Η ρήξη με το Βουλευτή είναι τα σημαντικότερα θέματα στα οποία αναφέρεται. 
Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών του δήμου μας έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι πολλή κατώτερη των περιστάσεων», τονίζει.
 Αυστηρή κριτική στη Δημοτική Αρχή ασκεί ο π.Αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, τόσο στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται από τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας, όσο και για τις επιλογές του με τα έργα Πολυδρόσου και Ιτέας, όπως και τη στάση του απέναντι στο Βουλευτή. 

Ειδικότερα, ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις στην αποδοχή των έκτακτων επιχορηγήσεων είναι μεγάλες, ενώ τονίζει ότι για να γίνει η κατανομή των πιστώσεων θα περάσει άλλος ένας μήνας. 
Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα των Ρομά, όπου έχει επιχορηγηθεί ο δήμος από το υπουργείο για να μεριμνήσει, ενώ συνδέει το θέμα και με το πάρκινγκ βαρέων οχημάτων, έργο που θα χαθεί, αν δεν τους μετεγκαταστήσει η Δημοτική Αρχή. 

Αναφέρεται στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής για το Αθλητικό Κέντρο Πολυδρόσου, ενώ τονίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να καταγγελθεί ο Βουλευτής. 

Επίσης αναφέρεται στις καθυστερήσεις που παρουσιάζουν οι πληρωμές προμηθευτών και ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες που έχουν ανάγκη ρευστότητα. 

Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος επισημαίνει ότι με την επιλογή του κ. Ταγκαλή να κινείται με καθυστερήσεις στην προκήρυξη και συμβασιοποίηση έργων, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μεταφερθούν κεντρικά οι πόροι και να χαθούν τα έργα.
 
Παραθέτουμε την επιστολή του κ. Αναγνωστόπουλου ως έχει:
 
ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ, ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
 
Μετά την τραγική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα με την υπόθεση του Κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εκατομμύρια των κρουσμάτων,  την απώλεια δεκάδων χιλιάδων ζωών - μέχρι στιγμής - και την επακόλουθη οικονομική καταστροφή, η χώρα μας ευτυχώς είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που τα πράγματα δείχνουν ότι βρίσκονται σε σχετικά καλό επίπεδο. Κι αυτό χάρη στους καλούς κυβερνητικούς χειρισμούς για την μη εξάπλωση της νόσου, στην υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και στις άοκνες προσπάθειες του επιστημονικού δυναμικού της χώρας στον χώρο της υγείας αλλά και στην κατανόηση και υπευθυνότητα που έχει επιδείξει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Παρόλα αυτά απαιτείται κάθε δυνατή προσπάθεια για να νικηθεί αυτή η μάστιγα που τείνει να καταστρέψει σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά της.

Δυστυχώς μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτήν την καθολική προσπάθεια είναι η δημοτική αρχή του δήμου μας, η οποία μέχρι και σήμερα σε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει προχωρήσει προκειμένου να συμβάλει κι αυτή στον περιορισμό αυτής της καταστροφής. Παρακολουθούμε όλοι όμορους δήμους με σαφέστατα μικρότερες δυνατότητες, πόσες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναπτύξει, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αναπτερώσουν το ηθικό των δημοτών τους στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. 

Εδώ όμως ισχύει άλλος κανόνας. Όλα τα έχουν εναποθέσει στην καλή μας τύχη, που ευτυχώς μέχρι και σήμερα την έχουμε μαζί μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε σ’ αυτήν. Ακόμη και τούτην την ύστατη ώρα που όλες μας οι ενέργειες, ο στρατηγικός σχεδιασμός, η μοναδική μας έγνοια, έπρεπε να είναι στο πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εφιάλτη, παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου όπου ο δήμαρχος μαζί με τους καθ’ύλην αρμόδιους αιρετούς του δήμου έχουν κυριολεκτικά εξαφανισθεί λες και άνοιξε η γη και τους κατάπιε! Περιορίζονται μόνο σε κάτι ανακοινώσεις, που στην ουσία είναι επανάληψη των οδηγιών του αρμοδίου Υπουργείου για την Πολιτική Προστασία. Αυτό και τίποτα άλλο! Δεν βαριέσαι μπόρα είναι θα περάσει! Αυτό είναι τελικά το σύνθημα που τους ενώνει!  

Αναγκάστηκαν μάλιστα να εκδώσουν δελτίο τύπου (Α.Δ.Τ. 32/2020 4 Απριλίου 2020) προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις μας τον τελευταίο καιρό με καθαρά συμβουλευτικό τόνο και συγκεκριμένες προτάσεις, που τελικά ώ του θαύματος κατέληξαν όλες στο καλάθι των αχρήστων μιας και αρνήθηκαν να υιοθετήσουν και το παραμικρό μέτρο που προτείναμε, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και τις εγγραφές των δαπανών που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν ακόμη και σήμερα (ένα μήνα μετά…)  μέτρα αντιμετώπισης του Kορονοϊού. Η υπεύθυνη στάση μας σε όλα τα σημαντικά θέματα, ουδόλως σημαίνει βέβαια ότι ο κος Ταγκαλής θα μας επιβάλει και σιωπητήριο, ιδίως όταν περνάνε εβδομάδες και εβδομάδες και παρακολουθούμε από την δημοτική αρχή ρεσιτάλ αδιαφορίας και ανεπάρκειας. 

Και τι θα μπορούσε να γίνει; Σίγουρα πολλά και ουσιώδη. Δεν θα επανέλθω στις δύο πρόσφατες παρεμβάσεις μου στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με το εν λόγω θέμα της πανδημίας, όπως και στις ανακοινώσεις της παράταξής μας, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω και κάποια πράγματα ακόμη που οι εξελίξεις το επιβάλουν. 

Επισημαίνω όμως (για να λέμε και τις θλιβερές αλήθειες που διαστρεβλώνει η δημοτική αρχή) ότι και στην χθεσινή Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας ( 6 Απριλίου 2020!!!), στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού δεν εγγράφηκε κανένα κονδύλι στις δαπάνες που να αφορά την διάθεση των 80.000 ευρώ που διέθεσε ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο μας για τις ανάγκες αντιμετώπισης του Κορονοϊού. 

Το μόνο που έγινε ήταν η αποδοχή των χρημάτων της επιχορήγησης. Το χειρότερο όμως όλων, ήταν ότι τα μισά χρήματα από τα παραπάνω έχουν αποδοθεί στον δήμο μας ήδη από τις 13 Μαρτίου, δηλαδή πέρασε σχεδόν ένας μήνας μέχρι να τα κάνουμε αποδεκτά και φυσικά πρέπει να περάσει ακόμη άλλος ένας τουλάχιστον μέχρι να καταλήξουν οι διοικούντες που και πώς θα τα διαθέσουν! Εδώ όμως τα δεδομένα και οι ανάγκες αλλάζουν ώρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα, αλλά πέρα βρέχει για αυτούς. Βεβαίως δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το γεγονός ότι οι 40.000 ευρώ αφορούν δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν στην περιοχή μας αναφορικά με τον πληθυσμό των Ρομά, που κατά το μεγαλύτερο τμήμα διαμένει στον παράνομο καταυλισμό στον περιφερειακό δρόμο της Άμφισσας και που βεβαίως πρόκειται περί εν δυνάμει υγειονομικής βόμβας. 

Προσωπικά δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση η πλήρης απουσία πρωτοβουλιών εκ μέρους των διοικούντων, άλλωστε όλοι διαπιστώσαμε τον τρόπο που χειρίστηκε ο κος Ταγκαλής το θέμα των Ρομά προ δύο ετών ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όταν χωρίς να έχει να προτείνει κάτι ουσιαστικό, κατάφερε να εμποδίσει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού θέματος που εκπόνησε το αρμόδιο Υπουργείο Πρόνοιας σε συνεργασία με την τότε δημοτική αρχή του Δήμου μας και που πέρα των άλλων ωφελημάτων θα έφερνε στην περιοχή περί των 3 εκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις. Βέβαια ο στόχος επετεύχθη, σήμερα είναι δήμαρχος, αλλά με την βόμβα στα χέρια του και χωρίς να έχει να προτείνει κάτι. Τα ψέματα ευτυχώς ή δυστυχώς τελείωσαν γι’ αυτόν! 

Φυσικά και χωρίς να απομακρυνθούν οι Ρομά, δεν μπορεί να προχωρήσει και το επίσης άκρως σημαντικό και ενταγμένο σε πρόγραμμα έργο του οργανωμένου χώρου Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων. Προφανώς όμως κι αυτό δεν τον ενδιαφέρει, άλλωστε γιατί να «σκάσει», τον τίτλο τον εξασφάλισε!

Αλλά ακόμη και τα «πιο απλά» πράγματα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί να γίνει προσπάθεια να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τις τοπικές επιχειρήσεις, αυτές αφήνονται για το μέλλον όταν θα έχουν επανέλθει όλα σε κανονικούς ρυθμούς. Βεβαίως τότε θα είναι αργά μιας και πολλές εξ αυτών θα έχουν καταστραφεί οικονομικά.

Νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών του δήμου μας έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι πολλή κατώτερη των περιστάσεων για έναν τόσο σημαντικό και με «βαρύ» όνομα δήμο. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το πώς ο δήμαρχος κατάφερε να απεντάξει το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού από το πρόγραμμα Φιλόδημος και τελικά και μετά από έξι ολόκληρους μήνες να επανέλθει και να ζητεί από το Υπουργείο Αθλητισμού να το επανεντάξει!

Και να πει κανείς ότι δεν γνώριζε που θα καταλήξουν τα πράγματα, όταν η παράταξή μας δημόσια του έλεγε από τον Οκτώβρη μήνα του 2019 ποιες θα είναι οι συνέπειες των χειρισμών του. Τελικά βρήκε την φθηνή δικαιολογία και έριξε όλες τις ευθύνες στον βουλευτή του νομού μας κο Μπούγα. Και επιπλέον επέλεξε την μετωπική σύγκρουση με τον βουλευτή, παρά το προφανές άτοπο των ισχυρισμών του, ακριβώς την ώρα που ο Δήμος μας χρειάζεται σοβαρή βοήθεια και συνεργασία για μια σειρά μεγάλων θεμάτων. Δεν γνώριζε ότι κάτι τέτοιο θα αποβεί εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου Δελφών και των δημοτών του; 

Βεβαίως και δεδομένου ότι όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά δέκα (10) και πλέον ποσοστιαίες μονάδες για το έτος 2020, πιθανόν να ακυρωθούν και πολλά από τα αναπτυξιακά έργα που έχουν ενταχθεί σε διάφορα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα. Άλλωστε πως μπορεί να γίνει διαφορετικά από ένα κράτος που είναι υποχρεωμένο να αυξήσει κατακόρυφα τις δαπάνες του για να στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχασαν την εργασία τους άθελά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ από την άλλη πλευρά πρέπει να βρει πόρους για να στηρίξει την αναγκαία κοινωνική πολιτική που επιβάλλεται να κάνει καθώς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση; Και μάλιστα μια χώρα που βγαίνει στην κυριολεξία οικονομικά και κοινωνικά εξοντωμένη μετά από δέκα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
Παρόλα αυτά ο δήμαρχος μας επί οκτώ μήνες έχει αφήσει «στον πάγο» δεκάδες μελετημένα, αδειοδοτημένα και ενταγμένα σε χρηματοδότηση έργα. Το μόνο που κατάφερε είναι να ακυρώσει με τις ενέργειες του ήδη πολλά από τα σημαντικά έργα που με κόπο κατάφερε να σχεδιάσει και να ωριμάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, αφού με πράξεις ή παραλείψεις του δεν φρόντισε να πάρει οριστικές εγκρίσεις για το σύνολο σχεδόν των σημαντικών αυτών έργων. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, εκτός του Αθλητικού Κέντρου Παρνασσού στο οποίο αναφέρθηκα ήδη, το Κλειστό Γήπεδο Ιτέας, το Χώρο Στάθμευσης Οχημάτων στους Δελφούς, το Χώρο Βαρέων Οχημάτων Άμφισσας και πολλά άλλα ακόμη που φοβάμαι ότι θα καταλήξουν στις καλένδες.

Πολλά θα μπορούσα να γράψω ακόμη, αλλά η ουσία είναι μία. Ο καπετάνιος κοιμάται στην κουκέτα του, ενώ το καράβι αρχίζει να μοιάζει  Τιτανικός! 
 
Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ...

Ανώνυμος είπε...

Κε Αναγνωστοπουλε εσείς γιατι δεν μετεγκαταστησατε τους ΡΟΜΑ επι δικής σας θητείας ? Γιατι αφου ειδατε ότι δεν υπήρχε κοινωνικη συναινεση για το συγκεκριμενο χωρο δεν βρηκατε άλλο χωρο πέραν των αθλητικων εγκαταστασεων ?
αλλα καλα τα ψηφαλάκια ε?
Δευτερον
Για το θεμα συνεργασίας με τον Βουλευτη ..μηπως το εργο επναλαμβανεται ? εσείς δεν ειχατε κατηγορηθει ο κος Παναγιωτοπουλος οτι δεν συνεργαζεται με τον Κο Κωστοπαναγιωτου ? Εσείς δεν εισασταν που βρισκατε πόρτες κλειστες παντου στα Υπουργεια ? καΙ ΜΕΤΑ ΤΕΛΕΙΩς ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΆ αλλάξατε σταση απέναντι στον βουλευτη ?
Ακου τα ιδια σκ@τ@ είστε !!!!

Ανώνυμος είπε...

σπίττττ

Ανώνυμος είπε...

Ανεπαρκής και εσείς όπως και τούτοι εδώ